Από σήμερα (21/12/2007) η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ανήκουν επίσημα στο χώρο Σένγκεν. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ αυτών των χωρών και των 15 σημερινών κρατών-μελών θα αρθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί το ιδανικό της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η τελευταία διεύρυνση σημαίνει ότι τα ανατολικά σύνορα του χώρου Σένγκεν φθάνουν τα 4.278 χμ. Εκτός ζώνης Σένγκεν παραμένει η Κύπρος, η οποία θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο στα σύνορά της για ακόμη ένα χρόνο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε χθες ότι «από τις 21 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις 24 χώρες του χώρου Σένγκεν -από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία- χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιθυμώ να συγχαρώ τα εννέα νέα μέλη του Σένγκεν, την πορτογαλική προεδρία και όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Μαζί καταργήσαμε τους ελέγχους στα σύνορα -αυτά τα εμπόδια για την ειρήνη, την ελευθερία και την ενότητα στην Ευρώπη- δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια». Η συμφωνία για τη Συνθήκη Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών τα οποία την έχουν υπογράψει, των άλλων κρατών της κοινότητας ή τρίτων χωρών. Η Ιρλανδία και η Βρετανία συμμετέχουν μόνον εν μέρει στο κεκτημένο, ενώ μέρος του χώρου αποτελούν δύο τρίτες χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία.
(πηγή: www.simerini.com.cy, 21/12/2007)
Kυκλοφοριακό στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας μετά την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
(πηγή: news.pathfinder.gr)
Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Mirek Topolanek, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Poettering, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jose Socrates και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso παρευρέθηκαν στην τελετή για το άνοιγμα των συνόρων, στην πόλη Porajow της Πολωνίας, που συνορεύει με τη Γερμανία και την Τσεχία. Εννέα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία - εντάχθηκαν στις 21 Δεκέμβρη στη ζώνη Σένγκεν, όπου οι πολίτες των ανωτέρω χωρών μπορούν να παιρνούν ελεύθερα τα σύνορα των χωρών εντός της ζώνης χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν διαβατήριο.
(πηγή: news.pathfinder.gr)
«Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ σημαίνει ταυτόχρονα και αποτελεσματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων των χωρών του Σένγκεν» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde για την σημερινή είσοδο στην αποκαλούμενη ζώνη του Σένγκεν εννέα εκ των δέκα χωρών της διεύρυνσης του 2004: «ήδη υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης εξ Ανατολών, αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή, διότι το οργανωμένο έγκλημα και οι δουλέμποροι κάθε είδους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση προς όφελός τους.» «Τώρα εναπόκεινται στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επιδείξουν αποτελεσματικότητα στη δίωξη του εγκλήματος και ταυτόχρονα σεβασμό έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση.»
Τελεσίδικη η κατάργηση των συνόρων του Ψυχρού Πολέμου
«Από τα μεσάνυχτα μπορεί να περάσει κανείς χωρίς ελέγχους τα πιο τραγικά σύνορα της Ευρώπης, εκείνα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, που πέθαναν πολεμώντας εκατομμύρια άνθρωποι,» παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «σήμερα η Πολωνία και η Γερμανία κερδίζουν έναν πόλεμο. Σήμερα πέφτουν σύνορα αιώνων.
Αυτή είναι η τελεσίδικη πτώση του σιδηρού παραπετάσματος που κάποτε καθόριζε από τη Βαλτική μέχρι την Αδριατική τα σύνορα του Ψυχρού Πολέμου». «Στην εποχή της παγκόσμιας τρομοκρατίας, του μαζικού προσφυγικού κύματος και της μαφίας των δουλεμπόρων φαίνεται ότι η συνθήκη του Σένγκεν είναι η κατάλληλη απάντηση στις νέες προκλήσεις του αιώνα μας» υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα El Periodico de Catalunya και καταλήγει: «Γι’ αυτό έχει πια πολύ λίγη σημασία το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία λάμπουν δια της απουσίας τους, διότι επιβεβαιώνουν ότι είναι θιασώτες της παρωχημένης μορφής κρατικής κυριαρχίας και αποδεικνύουν ότι δυσπιστούν έναντι της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και προτιμούν να υποκύπτουν στις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ.» Στην τροχιά προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον καπιταλισμό «Η ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ή η πολιτική άνοιξη του 1989 είναι ουσιαστικές τομές στην ιστορία μας, αλλά η σημερινή ένταξη της Πολωνίας στη ζώνη του Σένγκεν ξεπερνάει σε σημασία τις παραπάνω ιστορικές στιγμές» διαπιστώνει η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita: «το γεγονός της ένταξης στη ζώνη Σένγκεν σηματοδοτεί την τελεσίδικη απομάκρυνση από τη σκοτεινή εποχή του σοβιετικού ολοκληρωτισμού και την τροχιά προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον καπιταλισμό.»
(πηγή: www.deutsche-welle.de, 21/12/2007)
Διευρύνεται ο ευρωπαϊκός χώρος Σένγκεν
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου