Αϊτή

Μια χώρα μαγευτική. Ονομαζόταν παλιότερα το Παρίσι της Καραϊβικής… Πρόκειται για μια χώρα που έχει πολλά να δώσει και ίσως αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε να παρασυρθείτε και να φάτε και εσείς από τα γνωστά ζαχαροκάλαμα. Γιατί όχι;

Η Αϊτή βρίσκεται στο νησί Hispaniola της Καραϊβικής, το οποίο μοιράζεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία, και ανάμεσα στη Τζαμάικα και την Κούβα. Στα χωρικά της ύδατα ανήκουν και άλλα, μικρότερα νησιά, όπως τα La Gonave, La Tortue (Tortuga), Les Cayemites, Ile de Anacaona, και La Grande Caye.

Αρχικά μπορούμε να πούμε ότι το Πόρτ-o-Πρενς είναι το σημείο επαφής του ταξιδιώτη με την Αϊτή. Είναι, χωρίς αμφιβολία, το χαρακτηριστικότερο μέρος της και αποτελεί το σημείο αιχμής για τους κάτοικους της χώρας.

Το Πόρτ-o-Πρενς είναι το κεντρικό λιμάνι και η πρωτεύουσα της Αϊτής. Εκτείνεται από τις αποβάθρες και τις παραθαλάσσιες φτωχικές γειτονίες μέχρι τις πλάγιες των γύρω βουνών, όπου συναντά κανείς την πιο πλούσια πόλη, το προάστιο Petionville.

Το Πόρτ-o-Πρενς είναι μια όμορφη, ζωντανή πόλη, τόσο που οι έντονοι ρυθμοί της μπορεί να κουράσουν σύντομα ορισμένους επισκέπτες. Τα τείχη της πόλης κοσμούνται από εκπληκτικές τοιχογραφίες, ενώ στους δρόμους της κυκλοφορούν δεκάδες πολύχρωμα tap tap (ταξί).

Οι αντιθέσεις είναι επίσης παρούσες αφού το Πόρτ-o-Πρενς είναι μια πόλη που υποφέρει από την ρύπανση, ενώ αρκετές γειτονίες είναι εξαιρετικά βρώμικες και φτωχές. Στους δρόμους της θα δει κανείς παιδιά να πλένονται σε χαντάκια και δεκάδες ανθρώπους να ζητιανεύουν.

Στην επόμενη γωνία, όμως, θα δει φοιτητές να διαβάζουν με λάμπες πετρελαίου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ παραδίπλα οι σύντροφοί τους παίζουν μουσική.

Το Πόρτ-o-Πρενς μπορεί να το εξερευνήσει κανείς εύκολα με τα πόδια. Οι περίπατοι είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε κάθε γωνία αυτής της συναρπαστικής πόλης, που κρύβει τόσα μυστικά και τόσα διαφορετικά πρόσωπα.

Η ιστορία της Αϊτής αποτελεί το πλέον αναπόσπαστο και ιδιαίτερο κομμάτι της και είναι πολύ περιπετειώδης, μιας και έχει περάσει από… χίλια κύματα! Τα πιο σημαντικά στοιχεία της, πάντως, μπορούμε να τα αναγάγουμε ως εξής: Το 1742, ο κυβερνήτης Μαρκήσιος ντε Λαρνάζ έλαβε την πολυαναμενόμενη επιστολή για την ανάπτυξη μιας πρωτεύουσας σε μια κεντρική τοποθεσία.

Στις 26 Νοέμβριου 1749, ύστερα από επιστολή του βασιλιά της Γαλλίας, το Πόρτ-o- Πρενς ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της αποικίας που τότε ήταν η γνωστή ως Santo Domingo. Ο μεγάλος όρμος στον οποίο οικοδομήθηκε η πόλη ονομάστηκε Πόρτ-ο- Πρενς το 1706, από τον καπετάνιο του γαλλικού πλοίου Prince που είχε αγκυροβολήσει εκεί.

Η πόλη εκτεινόταν αρχικά από το Βell Αir, ανατολικά της πόλης, μέχρι την Rue Pavee, δυτικά, καταλαμβάνοντας συνολικά 780 στρέμματα. Σύντομα, όμως, επεκτάθηκε και διατήρησε τα όριά της έως την δεκαετία του 1880.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, οι πιο εύποροι κάτοικοι του Πόρτ- ο- Πρενς εγκατέλειψαν την πυκνοκατοικημένη πόλη για να εγκατασταθούν σε μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας, δημιουργώντας το προάστιο Turgeua που λίγο αργότερα ονομάστηκε Bois Vera. Την ίδια περίπου εποχή, άρχισαν να αναπτύσσονται και ορισμένες συνοικίες στα βόρεια, στις ελώδεις περιοχές La Saline.

Κάτι που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι η χώρα αυτή ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Ελλάδα σαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος το 1821.

Επίσημες γλώσσες της Αϊτής είναι η γαλλική και η κρεολική. Αν, ωστόσο, γνωρίζετε έστω και λίγα γαλλικά, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά τις παράλιες της χώρας, έχουμε και λέμε:
Στο βορειότερο τμήμα της Αϊτής, όπως το Cap Ηaitien,μπορείτε να βρείτε και τις καλύτερες παράλιες για να περάσετε πανέμορφα.
Τέτοιες παράλιες είναι η Rue 21, η οποία συνεχίζει δυτικά, πέρα από το Cap Haitien, όπου και θα ανακαλύψετε μερικά από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια τοπία της Αϊτής. Ο δρόμος ξεκινάει από τη βόρεια ακτή του ακρωτηρίου κοντά στην Cormier Plage, μια όμορφη παράλια με ένα σύγχρονο θέρετρο, και καταλήγει στο δυτικό άκρο της Plage Labadie, μιας μικρής χερσονήσου στην οποία αφήνουν τους επιβάτες τους τα κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean Lines. Φροντίστε να κανονίσετε την εκδρομή σας στην παραλία για οποιαδήποτε μέρα εκτός από την Δευτέρα και την Πέμπτη, καθώς τα πλοία εκείνες τις μέρες αποβιβάζουν περίπου 1000 επιβάτες τη φορά!
Από την Plage Labadie τα θαλάσσια ταξί μεταφέρουν τους επιβάτες τους στις παράλιες που βρίσκονται δυτικότερα. Στην πίσω πλευρά του ακρωτηρίου βρίσκεται η Plage Belli, μια παραμυθένια, ήσυχη παραλία. Το χωριό του Labadie, ένας μικρός οικισμός, είναι το ιδανικότερο μέρος για ξεκούραστους περιπάτους στα γραφικά δρομάκια, όπου τα παιδιά παίζουν και οι γυναίκες πλένουν ρούχα. Εδώ υπάρχουν μερικά μικρά μαγαζάκια και κάποια παντοπωλεία που διαθέτουν σνακ και αναψυκτικά. Τέλος, η Plage Paradee είναι μια όμορφη και ήρεμη παράλια, ενώ το D’ile a Rat είναι ένας μικρός αμμώδης λοφίσκος, που βρίσκεται σε αυτήν την παραλία.

Διασκέδαση στην Αϊτή
Το Πόρτο-o Πρενς δεν διαθέτει μπαρ με τη συνήθη σημασία της λέξης. Ωστόσο τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ σερβίρουν οινοπνευματώδη ποτά, έχοντας μια κεφάτη και ζωντανή ατμόσφαιρα. Τα δυνατά σημεία του Πόρτο Πρενς έχουν να κάνουν με τις μουσικές σκηνές, αφού κάθε weekend θα βρείτε σίγουρα πολλά μέρη για να ακούσετε Iive μουσική.
Κάποια από τα clubs που μπορείτε να πάτε είναι το Rex Τheatre (25 Rue Collines) και το Foola Vodou Jazz Club (25 Rue Harry Truman). Παντού πάντως η ατμόσφαιρα είναι δυνατή, εφόσον κυριαρχούν τα μουσικά δρώμενα και υπάρχει κάθε φορά μια φαντασμαγορική γιορτή.

Στο Πόρτο-o-Πρενς θα βρείτε εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής, μάσκες ξύλινα χειροτεχνήματα κ.α. Επισκεφθείτε την Marche de Fer και θα ανακαλύψετε αμέτρητους μικρούς θησαυρούς, αρκεί να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στο άγχος που προκαλεί αυτή η εμπειρία. Προετοιμασθείτε, λοιπόν, για σκληρά παζάρια.

Υπάρχουν, ακόμα, πολλοί πάγκοι με χειροτεχνήματα δίπλα στο Μusee d'art Ηaitien στη γωνία της Rue Magny. Προτού, όμως, εμπλακείτε στα σκληρά παζάρια με τους μικροπωλητές των δρόμων, φροντίστε να κάνετε πρώτα μια ερευνά αγοράς σε ορισμένα μέρη που έχουν καθορισμένες τιμές.
Στην Rue Pavee θα βρείτε πολλούς πάγκους που πωλούνται πειρατικές κασέτες μερικών από τους πιο διάσημους αϊτινούς μουσικούς. Το La Boite a Musique, κοντά στην διασταύρωση με την Rue Montalai, είναι ένα από τα καλύτερα δισκοπωλεία. Εδώ θα βρείτε κασέτες και cd με salsa, reggae και αλλά λάτιν μουσικά ρεύματα, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και εισιτήρια για τις συναυλίες.

Στην Αϊτή πρέπει οπωσδήποτε να:
* Περπατήστε ανάμεσα στους πολύχρωμος πάγκους της Marche de Fer, της αγοράς που προκαλεί τις αισθήσεις με τα χρώματα και τα αρώματα της.
* Επισκεφτείτε το Musee du Pantheon National, το εθνικό μουσείο, και ανακαλύψτε την ταραχώδη ιστορία του τόπου.
* Περάστε μια αξέχαστη βράδια στο θρυλικό Hotel Olofsson, πίνοντας εξωτικά κοκτέιλ και χορεύοντας δίπλα στην πισίνα.
* Ζήστε το ξέφρενο καρναβάλι της πόλης και παρασυρθείτε από τα πολύχρωμα πλήθη που γεμίζουν τους δρόμους.
* Γνωρίστε το πραγματικό πρόσωπο της πόλης στο Champs de Mars, μια από τις πιο ζωντανές συνοικίες του Πόρτο Πρενς.

Διαμονή

Οικονομικά ξενοδοχεία (από 10 ευρώ τη μέρα):
* Hotel Laguete: (5 Rue Ducoste). Δωμάτια με κοινόχρηστα μπάνια και ζεστό νερό.
* Ηotel Βeltona: (Rue Dumagasin de l' etat). Δίκλινα δωμάτια με μπάνιο και κρύο νερό.
Ξενοδοχεία μεσαίας κατηγόριας (από 20 ευρώ τη μέρα):
* St. Joseph Home -Guest Ηouse for boys: (48 Rue Herme). Κοινά δωμάτια με πρωινό και βραδινό.
* Walls Guest House: (8 Bis Rue Mackandal). Kοινά δωμάτια με πρωινό και μπάνιο.
* Hospice St. Joseph: (33 Rue Acacia). Δωμάτιο με πρωινό και μπάνιο.
* Sendral's Guest House: (7 Mercier). Δωμάτια με μπάνιο και ζεστό νερό.
Ξενοδοχεία πολυτελείας (από 80 ευρώ τη μέρα):
* Ηotel Olofsson: (Rue Christopher 14, τηλ. 00509-223-4000, 223-4010, 223-4101)
* Hotel Villa St. Louis: (Rue de Bourdon, τηλ. 00509-245-6241- 6417- 7149). Μονόκλινα και τρίκλινα δωμάτια.
* La Plaza Hotel: (10 Rue Capois, τηλ. 00509-511-0560, 510-4594, 95 222-0766, 223-9773)

Γραφεία τουρισμού και ξεναγοί στην Αϊτή:
* Το Μaison de Τourisme (Υπουργείο Τουρισμού) βρίσκεται στην Rue Capois και αποτελεί μια καλή πηγή για τους ταξιδιώτες. Επίσης, παρέχει δωρεάν τουριστικό οδηγό, τον Haiti Guide de Tourisme. To Maisοn de Tourisme είναι ανοιχτό κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ.
* Υπάρχουν ακόμα πολλοί ξεναγοί που θα σας απαλλάξουν από τα προβλήματά σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε από 10 δολάρια (7,50 ευρώ) μέχρι 60 δολάρια (43,50 ευρώ).

Κάτι που πρέπει να προσέχετε στη χώρα είναι η εγκληματικότητα στους δρόμους, κάτι που αποτελεί ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα στην Αϊτή. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε επιφυλακή διαρκώς γιατί υπάρχουν πολλά «βαποράκια» που θα θέλουν να σας κλέψουν και να πάρουν κάθε πολύτιμο αντικείμενό σας.

(πηγή: www.in2life.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: