Μηλιές - Βυζίτσα (Πήλιο)

Το βουνό των Κενταύρων είναι αναμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Ήσυχα ορεινά χωριά, πλούσια βλάστηση, απέραντες αμμουδιές αποτελούν τις βασικές εικόνες που συνθέτουν τη μαγεία του Πηλίου. Εμείς σας προτείνουμε μία πανέμορφη διαδρομή στη δυτική του πλευρά που θα σας συναρπάσει. Ξεκινήστε την εκδρομή σας από τις Μηλιές και τη Βυζίτσα που οι περισσότεροι ίσως έχετε γνωρίσει αλλά πάντα ξεμυαλίζουν!

Σημαντικό κέντρο τεχνών και γραμμάτων, οι Μηλιές καμαρώνουν για τα ένδοξα τέκνα τους, Άνθιμο Γαζή, Δημήτριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη, που υπήρξαν σπουδαίοι λόγιοι της προεπαναστατικής περιόδου και δημιούργησαν την ξακουστή Σχολή Μηλέων. Αλλά και σήμερα οι Μηλιές αποτελούν τόπο ξεκούρασης και έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Νότης Μαυρουδής και πολλοί άλλοι.

Περάστε να δείτε τη Βιβλιοθήκη, όπου διασώζονται 3.200 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χάρτες και όργανα φυσικής και χημείας, καθώς και το μικρό Λαογραφικό Μουσείο που δώρισε στην Κοινότητα η Φαίη Σταμάτη. Εκεί θα δείτε ζωγραφιές του Θεόφιλου, μία ιδιωτική συλλογή από παλιές φωτογραφίες και από κεντήματα και δαντέλες.

Κάντε μια βόλτα για να θαυμάσετε τα όμορφα αρχοντικά και επισκεφθείτε την κεντρική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και τον εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνα, εκεί όπου υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821 η σημαία της Επανάστασης με πρωτεργάτη τον Άνθιμο Γαζή.

Περπατήστε στα γραφικά στενόμακρα καλντερίμια και σταθείτε να θαυμάσετε τη σκεπαστή κρήνη του Μανωλάκη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η σιδερένια καμπυλωτή γέφυρα στο σταθμό του τρένου, έργο του πατέρα του Τζόρτζο ντε Κίρικο. Στον πανέμορφο αυτό σταθμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές καταλήγει ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που εκτελεί τη διαδρομή Άνω Λεχώνια - Μηλιές.

Αφού περιηγηθείτε τις Μηλιές πάρτε το δασικό μονοπάτι των 3 χλμ. και ανηφορίστε στη Βυζίτσα, ένα υπέροχο παραδοσιακό χωριό που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο, πνιγμένο στη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Τα παλιά αρχοντικά με τους χρωματιστούς φεγγίτες, τα γραφικά καλντερίμια και τους παραδοσιακούς πύργους προσδίδουν στο χωριό μοναδική ατμόσφαιρα. Εκεί θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και τη Μούσγα, χαρακτηριστικό δείγμα σκεπαστής κρήνης.

Εκδρομές
Με βάση τις ιστορικές Μηλιές ή τη γραφική Βυζίτσα ξεκινήστε να γνωρίσετε και τα άλλα κοντινά τους πανέμορφα χωριουδάκια. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Βυζίτσα θα συναντήσετε τις Πινακάτες, ένα γραφικό ορεινό χωριουδάκι με άφθονα νερά και βλάστηση. Στην πλατεία του χωριού θα τραβήξει την προσοχή σας η πανέμορφη θολωτή κρήνη του 1894, διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές. Εξίσου όμως εντυπωσιακά είναι τα αρχοντικά και οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα ξωκλήσια που δεσπόζουν στο βουνό.

Συνεχίστε και σταματήστε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου με θέα στον Παγασητικό. Βολτάροντας στα πέτρινα δρομάκια του θα θαυμάσετε μερικά ακόμη νεοκλασικά αρχοντικά. Σταθείτε να πάρετε μια ανάσα στην πλατανοσκέπαστη πλατεία με την πηγή και επισκεφθείτε το ενδιαφέρον Κοινοτικό Μουσείο Τέχνης του γλύπτη Νικόλα, γνωστό ως Δημήτρειο Ίδρυμα, που φιλοξενεί τα γλυπτά και χαρακτικά έργα του Νικόλαου Παυλόπουλου. Η πετρόχτιστη βασιλική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το πέτρινο καμπαναριό και τα σκαλίσματά της θα σας εντυπωσιάσει.

Μία άλλη υπέροχη πρόταση για εκδρομή είναι ο Άγιος Λαυρέντιος. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 600 μ., αυτό το μαγευτικό πηλιορείτικο χωριό εκτός από την πλούσια βλάστηση διαθέτει και τον ορμητικό ποταμό Βρυχώνα, που κυλά μέσα σε μια βαθιά ρεματιά στα δυτικά του. Ακολουθήστε τα μονοπάτια που οδηγούν στη Δράκεια και τα Χάνια. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία και το ξωκλήσι της Παναγίας Σουραβλού. Ψηλά στο βουνό βρίσκεται μία σπηλιά που λέγεται πως ήταν η σπηλιά του Κένταυρου, το Χειρώνιον Άντρον. Εκεί ίδρυσε το 1378 ο μοναχός Λαυρέντιος του Αγίου Όρους την ομώνυμη μονή που φημίζεται για το ξυλόγλυπτο χρυσοποίκιλο τέμπλο της.

Φαγητό: Στις Μηλιές υπάρχουν το Αγνάντι, η Κυρά Μαρία, το Αλώνι καθώς και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Παλαιός Σταθμός. Για καλό κρέας καθίστε στο Σαλκίμι. Στη Βυζίτσα, στον Γιωργάρα, στην Πλατεία, στο Μπαλκονάκι και στη Δροσιά. Δοκιμάστε σπετζοφάι, φασολάδα, γαλότυρο και χοιρινό στο τηγάνι.

Αγορές: Προμηθευτείτε φρούτα (κυρίως φιρίκια), γλυκά του κουταλιού και τυριά. Θα βρείτε όμορφα υφαντά, κεντήματα και διακοσμητικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: