Χωριάτικες» νοστιμιές στην καρδιά του Παρισιού

Οποιος θέλει να ξεφύγει από τους γαστρονομικούς νεωτερισμούς και τη μόδα της γεύσης, μπορεί να βρει καταφύγιο στην αγκαλιά της ανθυγιεινότατης πλην νοστιμότατης παραδοσιακής γαστρονομίας της Νοτίου Γαλλίας.

Δεν χρειάζεται δε να ταξιδέψει μακρύτερα από το Παρίσι όπου βρίσκεται το φημισμένο μαγέρικο - πανδοχείο d'Chez Eux. Καταλαμβάνει το ισόγειο ενός παλιού κτιρίου των αρχών του προηγούμενου αιώνα κοντά στην Ecole Militaire και ακολουθεί πιστά την παραδοσιακή, λειτουργική φόρμα.

Καρό λινά με υφαντό το όνομα του μαγαζιού, παλιό αληθινό μωσαϊκό στο πάτωμα, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικής ποιότητος ποτήρια και σκεύη. Η άψογα ενδεδυμένη μπριγάδα των σερβιτόρων, ορισμένοι εξ αυτών με παρουσία δεκαετιών στο μαγαζί, εξασφαλίζει καλή εξυπηρέτηση. Στο d'Chez Eux, o Jean Pierre Court συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση σαράντα ετών προσφέροντας με μοναδική φροντίδα παραδοσιακές «χωριάτικες» γαλλικές νοστιμιές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπιτικό φουά γκρα που παρασκευάζεται στο μαγαζί.

Στο d'Chez Eux μπορεί κανείς να «χοιρινιάσει» αφού το γνωστότερό του πρώτο πιάτο είναι το cochonailles, ήτοι μία ατελείωτη παρέλαση από πατέ, πηχτές, παντσέτες, σαλάμια, λουκάνικα κ.λπ. Η ένεση καθαρής χοληστερόλης κλείνει με ένα απωθητικό πλην νόστιμο, καυτό boudin (γενικά τα παραγεμισμένα με αίμα λουκάνικα δεν μου αρέσουν, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο ήταν εξαιρετικό). Στους καλούς πελάτες το τεράστιο καλάθι με τα ανωτέρω καλούδια εναποτίθεται στο τραπέζι, ώστε να μπορεί κανείς να κόβει ό,τι και όσο θέλει. Για τους συνετότερους υπάρχει μια θαυμάσια σαλάτα με καλό σπιτικό φουά γκρα, παρασκευασμένο με μια μικρή δόση αλκοόλ (συνήθως calvados) η oποία προσθέτει μοναδικά στη γεύση του πρησμένου παπιο-συκωτιού. Το d'Chez Eux κάνει επίσης ένα αξιοπρεπέστατο κασουλέ ήτοι γαλλική φασολάδα με λαρδί, κονφί πάπιας και χωριάτικο λουκάνικο. Για όσους δεν αντέχουν κάτι τόσο βαρύ υπάρχει και η λύση του σκέτου κονφί πάπιας με σκορδάτες πατατούλες και μία κατσαρόλα με φασόλια στο πλάι. Σημειωτέον ότι στο d'Chez Eux, όπως και στα περισσότερα γαλλικά εστιατόρια αυτού του είδους, όλα τα πιάτα κατσαρόλας σερβίρονται σε πληθωρικότατες ποσότητες εντός της ίδιας της κατσαρόλας και ο πελάτης σερβίρεται όσο αντέχει, ενίοτε δε και περισσότερο.

Η μόνη συμβουλή από πλευράς κάρτας είναι να αποφύγετε τα πιάτα με ψάρι ή θαλασσινά, αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν μάλλον εξ ανάγκης. Το d'Chez Eux έχει μια εκτεταμένη κάβα με προσιτές επιλογές σε vin maison των περιοχών Chiroubles, Bordeaux, Cahors, Madiran, Chiron, Vallee du Rhone κ.λπ. Σε υψηλότερα επίπεδα τιμής μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ περισσοτέρων των 50 ετικετών Βουργουνδίας και τουλάχιστον διπλάσιων από το Μπορντό, καθώς και πολλών crus class?s. Τέλος, όπως και στην περίπτωση των ορεκτικών έτσι και στα desserts θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το καρότσι που τρίζει από το βάρος γλυκών όπως formage blanc, φρουτοσαλάτες (έχει μία εξαιρετική με δαμάσκηνα) κ.λπ. Το βαρύ χέρι του μάγειρα είναι αισθητό και στα γλυκά και μάλλον μη επιθυμητό, αφού μετά μία τόσο πλούσια κουζίνα οι περισσότεροι προτιμούν ένα ελαφρύ γλυκό ή σορμπέ. Εάν δεν ακουμπήσετε καμία από τις παλαιότατες τριψήφιες ή ακόμη και τετραψήφιες φιάλες από την κάβα, η ετήσια δόση χοληστερίνης στο d'Cheux Eux θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ.

Info: D'Cheux Eux,
2, avenue Lowendal, 75007 Paris,
τηλ.: +33 1 47 05 52 55

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: