Τύνιδα

Μια πόλη στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Αφρικής, με τη Μεσόγειο να την περιβάλλει: αυτή είναι η Τύνιδα. Και γοητεύει τον επισκέπτη με τη διπλή ταυτότητά της, καθώς εκεί που τελειώνουν τα σουκ και η αραβική Μεντίνα, ξεκινούν τα δείγματα της γαλλικής επιρροής

Χτισμένη στα βόρεια παράλια της αφρικανικής ηπείρου, αντικρίζοντας τη Σικελία, από την οποία απέχει λιγότερο από 150 μίλια, η Τύνιδα αποτελεί ένα περίεργο, γοητευτικό μείγμα αραβικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού και κουλτούρας. Είναι η πόλη όπου η Δύση ανταμώνει την Ανατολή, ο «πρώτος» τον «δεύτερο» κόσμο, το Ισλάμ τη γαλατική φινέτσα, καθώς οι Γάλλοι ως αποικιοκράτες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη νεότερη ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, η εξέλιξη της Τύνιδας έχει επηρεαστεί έντονα από τη γεωγραφική θέση της, καθώς από τα βάθη της ιστορίας η χώρα αποτελούσε ένα σημαντικό σταυροδρόμι των πολιτισμών, αποικία των Φοινίκων, των Ρωμαίων, τόπο εξάπλωσης και εδραίωσης του Ισλαμισμού, των Οθωμανών και των Σαρακηνών, μέχρι και την έλευση των Γάλλων στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, η γαλλική επίδραση είναι ορατή παντού, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και πολιτισμικά καθώς οι «ελίτ» και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλούν Γαλλικά, το εκπαιδευτικό και διοικητικό σύστημα είναι βασισμένα στα γαλλικά πρότυπα και πολλές από τις υποδομές της χώρας δημιουργήθηκαν από τους Ευρωπαίους.

Το 1956 η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της και ο ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος, Habib Bourguiba, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της χώρας.

Οπως συμβαίνει με όλες τις πόλεις - μεταίχμια πολιτισμών, η Τύνιδα είναι μια πόλη όπου κυριαρχούν και εντυπωσιάζουν οι αντιθέσεις: γυναίκες με παραδοσιακές μαντίλες περπατούν χέρι χέρι στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, άνδρες με κόκκινα καπέλα καθισμένοι σε καφενεία καπνίζουν τη σίσα (ναργιλές), αφήνοντας το χρόνο να κυλά ανέμελα, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα νέες κοπέλες ντυμένες με την τελευταία λέξη της μόδας χαζεύουν τις βιτρίνες των μοντέρνων πολυκαταστημάτων στις φαρδιές λεωφόρους της ville nouvelle (νέας πόλης), αδιαφορώντας για τους καλοντυμένους νεαρούς που, κινούμενοι στους ρυθμούς μιας μοντέρνας ευρωπαϊκής πόλης, τις προσπερνούν μιλώντας στο κινητό τους.

Δύο πόλεις σε μία
Με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια, η Τύνιδα είναι μια ιδιαίτερα εύκολη και βολική πόλη. Ο επισκέπτης γρήγορα ανακαλύπτει τα δύο πρόσωπά της, συνειδητοποιώντας πως ουσιαστικά πρόκειται για δύο ιστορικά και αισθητικά διαφορετικές πόλεις: την παλιά, μεσαιωνική, περιτοιχισμένη πόλη, ή μεντίνα, την οποία οι Γάλλοι αποικιοκράτες άφησαν ανέπαφη, και τη μοντέρνα πόλη ville nouvelle, χτισμένη με γαλλικούς ρυθμούς και πρότυπα.

H μεσαιωνική πόλη, με δύο κύριες πύλες εισόδου, την Μπαμπ Μπαρ από τα ανατολικά και την Πλας ντε Κάσμπα στα δυτικά, έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά των αραβικών πόλεων. Η ρυμοτομία της έχει προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν: σπίτια χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργούν ένα λαβύρινθο από στενά σοκάκια, τα οποία προστατεύονται από τον καυτό μεσογειακό ήλιο. Μέσα στα περίφημα σουκ οι μικροπωλητές έχουν στήσει το παζάρι, ενώ δίπλα τους εδρεύουν μικρά εργαστήρια χρυσοχόων, σιδηρουργών και άλλων επαγγελματιών. Στο κέντρο της Μεντίνας βρίσκεται το τζαμί και τα διοικητικά κτίρια. Η παλιά πόλη αποτελεί ιδανικό χώρο για ανέμελη περιήγηση, αφού η πρόσβαση των κάθε είδους τροχοφόρων είναι πρακτικώς αδύνατη.

Από την Μπαμπ Μπαρ ξεκινάει η φαρδιά λεωφόρος Habib Bourguiba, κύρια αρτηρία της καινούργιας πόλης, με τα επιβλητικά λευκά κτίρια, σικάτα καφενεία και «ντιζαϊνάτα» πολυκαταστήματα. Η καινούργια πόλη έχει εντελώς διαφορετικό στυλ και ατμόσφαιρα από τη μεσαιωνική πόλη: κυκλικές πλατείες, ψηλά λευκά κτίρια χτισμένα τον 19ο αιώνα στο αρχιτεκτονικό στυλ του Παρισιού, φαρδιά πεζοδρόμια και δρόμοι, δεκάδες καφενεία, αρτοποιεία και πατισερί, άπλετο φως, αίσθηση χώρου και απλωσιάς, μια πραγματική μικρογραφία του Παρισιού. Εχει το χρώμα και την ατμόσφαιρα περισσότερο ευρωπαϊκής παρά αφρικανικής πόλης.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια, εκεί που η Τύνιδα αγγίζει τη Μεσόγειο, βρίσκονται τα ακριβά προάστια όπως η Λα Μάρσα, το Σίντι Μπου Σαΐντ και η Καρχηδόνα.

Το Σίντι Μπου Σαΐντ αποτελεί ξεχωριστό θέρετρο και πόλο έλξης, όχι μόνο για τον τουρίστα αλλά και για πολλούς καλλιτέχνες. Χτισμένο με την τυπική ανδαλουσιανή αρχιτεκτονική, ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από Μουσουλμάνους πρόσφυγες που άφησαν την Νότιο Ισπανία μετά τον διωγμό τους από τους καθολικούς μονάρχες. Πρόκειται για έναν προορισμό ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους, με σπίτια χτισμένα στις απότομες πλαγιές των βράχων, με θέα τον καταγάλανο κόλπο της Τύνιδας.

Τα κατάλευκα σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα στενά καλντερίμια θυμίζουν πιο πολύ κυκλαδίτικο παρά αφρικανικό τοπίο. Πολλά σπίτια έχουν τεράστιες μεταλλικές πόρτες με εντυπωσιακούς χρωματισμούς και στολίδια. Από κάθε γωνία ξεπροβάλλουν γλάστρες με ροζ μπουκαμβίλιες και κατακόκκινα γεράνια. Ο δυνατός αφρικανικός ήλιος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφροσύνης που εξηγεί γιατί καλλιτέχνες όπως ο Πολ Κλέε ή ο Αγκούστ Μάκε επέλεξαν αυτό το χωριό για να εγκαταστήσουν το ατελιέ τους.

Μια επίσκεψη στην αρχαία Καρχηδόνα αποτελεί υποχρέωση για τον κάθε τουρίστα, όχι τόσο για τα αρχαία μνημεία της αλλά για την ειδυλλιακή τοποθεσία της στον κόλπο της Τύνιδας. Δυστυχώς μόνο μερικές στήλες, τα Ρωμαϊκά λουτρά και αμφιθέατρο και ένα μουσείο με αρκετά ευρήματα από ρωμαϊκές βίλες έχουν απομείνει από το ένδοξο παρελθόν της πανίσχυρης αυτής πόλης, που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το 146 π.Χ. μετά τη νίκη τους στον τρίτο καρχηδονιακό πόλεμο.

Κατά μήκος της ακτής, δυτικά από την αρχαία Καρχηδόνα, εκτείνεται μια ολόκληρη σειρά από παραθαλάσσια θέρετρα και παραλίες για τους λάτρεις του μπάνιου όπως η Λα Μάρσα, η Γκαμπάθ κ.ο.κ.

Αξίζει να δείτε
• Την παλιά πόλη της Τύνιδας, με τα σουκ και παραδοσιακά καφενεία, τις πλατείες Place de Kasbah και Place de la Victoire στην είσοδο της Μεντίνας.
• Την καινούργια πόλη, περπατώντας κατά μήκος της φαρδιάς λεωφόρου Habib Bourguiba με τα σικ καταστήματα, καφετέριες, πατισερί. Τα πεζοδρόμια της λεωφόρου είναι πάντα γεμάτα με κόσμο καθισμένο στα καφενεία.
• Το Μουσείο Μπαρντό, 4 χλμ. δυτικά, με την πιο ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή συλλογή από ρωμαϊκά ψηφιδωτά και ευρήματα της εποχής. Για να φτάσετε εδώ θα πρέπει να πάρετε το τραμ και να αποβιβαστείτε στον ομώνυμο σταθμό (γραμμή 4) ή να πάρετε ταξί (5 δηνάρια από το κέντρο της πόλης).
• Την αρχαία πόλη της Καρχηδόνας, με το ομώνυμο μουσείο και το λόφο της Μπίρσα, στα βόρεια προάστια της πόλης. Θα φτάσετε εδώ με τρένο (η Καρχηδόνα έχει 3 - 4 σταθμούς αποβίβασης) από το σταθμό Τούνις Μαρίν στο κέντρο της Τύνιδας. Το ταξίδι διαρκεί μισή ώρα.
• Το γραφικό Σίντι Μπου Σαΐντ, με τα ολόλευκα σπίτια και την καταπληκτική θέα στον Κόλπο της Τύνιδας. Θα φτάσετε εδώ με τρένο από το σταθμό Τούνις Μαρίν. Το ταξίδι διαρκεί 35 λεπτά, το δε χωριό απέχει μόλις 5 - 10 λεπτά με τρένο από την Καρχηδόνα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η Τύνιδα έχει μεσογειακό κλίμα και η πιο κατάλληλη εποχή να την επισκεφτείτε είναι άνοιξη και φθινόπωρο, οπότε η μέση ημερήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20 - 22 βαθμούς. Κατά τ' άλλα, έχετε υπόψη σας ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπάρχει πιθανότητα βροχοπτώσεων.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Σε ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Τύνιδα, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, για κάθε γούστο αλλά και τσέπη. Αν οργανώσετε το ταξίδι σας καλά, ήτοι κάνετε ενδελεχή αναζήτηση σε όσα περισσότερα site μπορείτε (www.tourismtunisia.com/hotels/tunis.html, www.tunishotel.com) ή συμβουλευτείτε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, είναι βέβαιο ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι με την επιλογή σας: τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και τιμής. Τα περισσότερα, άλλωστε, ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων τα βρήκαμε σε τιμές που ξεκινούν από 75 ευρώ το δίκλινο τη βραδιά και φτάνουν τα 150 ευρώ, και μπορούμε να πούμε ότι ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Κατά τ' άλλα, σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα πλέον αξιόλογα ξενοδοχεία της Τύνιδας τα οποία φιλοξενούνται -στο σύνολό τους- στην καινούργια πόλη, όπως το Grand Hotel du Lac, το Best Western Hotel La Maison και το Hotel Abou Nawas Tunis που θα τα βρείτε στη λεωφόρο Mohammed V, καθώς και το Africa Meridien και το El Hana International Tunisia στη λεωφόρο Habib Bourguiba.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
H τυνησιακή κουζίνα, όπως και όλη η κουζίνα της Βορείου Αφρικής, απαρτίζεται από το περίφημο κους κους, το μπρικ (κάτι σαν πανκέικ με γέμιση από αυγό και άλλα μπαχαρικά), πληθώρα από θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή) που ετοιμάζονται είτε τηγανητά είτε ψητά είτε στο φούρνο, κεμία (μεζέδες από ελιές, αγγούρι και κουνουπίδι τουρσί) και χαρίσα (ιδιαίτερα καυτερή πάστα από ντομάτα, σκόρδο και κόκκινο τσίλι).

Για να δειπνήσετε υπάρχουν αρκετές επιλογές, όπως το εστιατόριο Dar el Jeld στην παλιά πόλη, με εξαίσια τυνησιακή κουζίνα, καθώς και το Chez Nous, το Le Carthage και το Bolero στην καινούργια πόλη.

Αν πάλι προτιμάτε να γευτείτε θαλασσινά, υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, οικονομικά και μη, αρκεί να κατευθυνθείτε στην περιοχή του λιμανιού, ή αλλιώς La Goulette.

Για καφέ και ροφήματα, εκτός από τα καφενεία στη λεωφόρο Habib Bourguiba, αξίζει να σταματήσετε στο Cafe Sidi Chabaane στο Σίντι Μπου Σαΐντ με υπέροχη θέα τον Κόλπο της Τύνιδας και στο Cafe de Nattes στην κεντρική πλατεία του χωριού.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Αφού εξοικειωθείτε με το νόμισμα (1 ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 1,7 δηνάρια Τυνησίας) και τα παζάρια και γίνετε σκληροί διαπραγματευτές... δεν έχετε παρά να αγοράσετε:
• Chechias (τσετσίας), τα κόκκινα καπέλα από τσόχα που φορούν οι άνδρες της Τυνησίας.
• Αντικείμενα από μπρούντζο και χαλκό.
• Κοσμήματα.
• Αντικείμενα με το «Χέρι της Φατιμά», έτσι για γούρι!
• Δερμάτινα είδη.
• Χαλιά και κιλίμια (αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη το Μαρόκο έχει μεγαλύτερη ποικιλία).
• Σίσα ή αλλιώς... ναργιλέδες.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
• Να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν φλούδα, διότι ίσως να μην έχουν πλυθεί καλά.
• Οταν χαιρετάτε ή σερβίρετε κάποιον, να το κάνετε πάντα με το δεξί σας χέρι.
• Οταν φωτογραφίζετε να ζητάτε πάντα την άδεια. Και προσοχή στη φωτογράφιση των γυναικών, για τις οποίες απαιτείται άδεια από το σύζυγο ή τον άνδρα που τις συνοδεύει.

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: