Βιέννη

Στη διάρκεια των Χριστουγέννων, η αυτοκρατορική πόλη του Δούναβη μεταμορφώνεται σε παραμυθένιο τοπίο με πρωταγωνιστές... τους επισκέπτες της. Θέλετε να είστε κι εσείς ανάμεσα στους τυχερούς;

Η Βιέννη είναι μια πόλη που παραπέμπει σε αναμνήσεις, φλερτάρει την παιδική μας πλευρά και φωτίζει τις νοσταλγικές μας διαθέσεις. Αν την επισκεφτείτε θα αντικρίσετε τα παραδοσιακά κτίρια κατά μήκος του Δούναβη, λαμπρά οικοδομήματα μιας μεγαλόπρεπης αρχιτεκτονικής, και τις υπέροχες βιτρίνες με το ιδιαίτερο ντεκόρ. Πλησιάζοντας προς το κέντρο, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο εορταστική. Η πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, όπου γίνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις, μεταμορφώνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο.

Γνωριμία με την πόλη
Δίπλα στο Δημαρχείο είναι το Κοινοβούλιο και λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το Μουσείο Καλών Τεχνών με τη διάσημη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, όπως των Bruegel και Tizian, και το δίδυμό του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ανάμεσα στα δυο κτίρια βρίσκεται ενθρονισμένη η Μαρία Θηρεσία. Ακριβώς απέναντι θα δείτε τα Παλαιά και Νέα Ανάκτορα του Χόλφμπουργκ με τους ανεκτίμητους θησαυρούς τους: από την μπανιέρα της αυτοκράτειρας Ελισάβετ μέχρι τη χιλίων ετών κορόνα.
Πόλο έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί και το Σενμπρούν, εξοχική κατοικία των βασιλιάδων, της πριγκίπισσας Σίσυ, αλλά και αγαπημένο σημείο των Βιεννέζων. Περιβάλλεται από ένα θαυμάσιο πάρκο και διαθέτει ζωολογικό κήπο. Όλα τα βιεννέζικα πάρκα που απλώνονται στην πόλη είναι μοναδικής ομορφιάς, καταπράσινα, με υπέροχα μαρμάρινα αγάλματα, μνημεία και τις γνωστές τεράστιες σκακιέρες!
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καμάρι της Βιέννης, την επιβλητική Κρατική Όπερα, διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις παραστάσεις και συναυλίες που διοργανώνονται κάθε χρόνο με τα σημαντικότερα αστέρια του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος. Αξίζει επίσης να δείτε το γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, τη ζωοφόρο του Μπετόβεν, φιλοτεχνημένη από τον Κλιμτ, και την μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Καρόλου Borromeo με τον αστραφτερό θόλο.

Τα χάπενινγκ
Το χειμώνα στη Βιέννη διοργανώνονται ποικίλες εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που θα έχετε δυνατότητα να παρακολουθήσετε, αρκεί να προμηθευτείτε νωρίς εισιτήρια! Όσο για την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην παλιά πόλη, προσφέρονται σνακς και αφρώδης οίνος από πολλά σταντ, με μουσική υπόκρουση από ορχήστρες επάνω σε εξέδρες. Το βράδυ γίνεται το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτι με βαλς στους δρόμους. Θα υπάρχουν και δάσκαλοι για να σας μάθουν! Κι αν έχει χιονίσει, ακόμα καλύτερα, αφού θα γλιστράτε πιο εύκολα! Όσο για τον αυτοκρατορικό χορό; Αυτόν αφήστε τον σε όσους μπόρεσαν να αντέξουν το κόστος και έκλεισαν θέση πολύ νωρίτερα.

Σπορ
Αν είστε λάτρεις του χειμερινού σκι, τότε μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε κοντά στα πιο διάσημα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, όπως το κοσμοπολίτικο Seefeld, το Badgestein, το Kutzbuhel και το Zellamsee, όπου συχνάζουν πλούσιοι και διάσημοι.

Πληροφορίες
Για πιο οικονομική διαμονή, στο κέντρο της πόλης λειτουργούν οι συμπαθητικές πανσιόν Wandi (τηλ.: 534550), Arenberg (τηλ.: 5125291), Christina (τηλ.: 5332961). Ο Αυστριακός Οργανισμός Τουρισμού ή το ταξιδιωτικό γραφείο θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που σας αρέσει.
Χρήσιμα: Αυτόματο: 00431. Ώρα: 1 πίσω. Νόμισμα: Ευρώ.


Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Τα καλύτερα εστιατόρια της Βιέννης είναι τα Belvedere Stocki, Korso bei der Oper και Steirereck, όπου βέβαια οι τιμές είναι τσουχτερές. Ποιοτικά αλλά πιο οικονομικά είναι τα λεγόμενα χόιριγκεν, οι οινοταβέρνες. Θα τα αναζητήσετε κυρίως στην περιοχή Γκρίζινγκ. Περάστε από το Figlmuller?s και το Beethovenhaus και ζητήστε χοιρινό ρολό με μπέικον, λουκάνικα και σνίτσελ με υπέροχες σάλτσες και θαυμάσιο χύμα κρασί. Μία άλλη πρόταση είναι οι μπρασερί της Βιέννης, όπου θα δοκιμάσετε νόστιμα απλά πιάτα της αυστριακής κουζίνας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις Mozart $ Meisl, Alt Sievering, Einstein.Καθίστε στο διάσημο καφέ Ντέμελ και γευθείτε καφέ βιενουά και υπέροχη ζάχερτορτε! Γνωστά κλαμπ της Βιέννης είναι τα Casanova, Ma Pitom και Krah Krah. Επισκεφτείτε το μεγαλύτερο λούνα παρκ του κόσμου, το Πράτερ, για να νιώσετε ξανά παιδί, δείτε καταπληκτικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και συναυλίες κλασικής μουσικής στην Όπερα της Βιέννης, αλλά και εντυπωσιακά μιούζικαλ. Περάστε από την υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης, στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο. Στα καταστήματα θα βρείτε αντίκες, κρύσταλλα και όμορφα διακοσμητικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: