Κάστρα του Λίγηρα

Φτιαγμένα από βασιλείς του Μεσαίωνα, θαμπώνουν με την επιβλητικότητα και τη χλιδή τους κάθε επισκέπτη.

Καθώς ο ποταμός Λίγηρας κατεβαίνει από τα Κεντρικά Όρη της Γαλλίας για να συναντήσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, διασχίζει υπέροχες καταπράσινες εύφορες πεδιάδες, μέσα στις οποίες αφήνει να διακλαδώνονται τα γραφικά του κανάλια. Η ομορφιά αυτής της περιοχής δεν άφησε βέβαια αδιάφορους βασιλιάδες και ευγενείς, που από το Μεσαίωνα και ύστερα επάνω σε αυτόν το μοναδικό καμβά της φύσης «κέντησαν» κάστρα και παλάτια.

Πραγματικά κοσμήματα αρχιτεκτονικής που τα περιέβαλλαν εντυπωσιακοί κήποι ενώ στο εσωτερικό τους ήταν στολισμένα με ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ζωγραφική, η γλυπτική, η τέχνη των ταπισερί, των επίπλων και της εσωτερικής διακόσμησης της εποχής τους. Υπάρχουν περίπου 35 κάστρα-μουσεία και δεκάδες άλλα ιδιωτικά.

Οδοιπορικό
Θα ξεκινήσετε από το Παρίσι. Με αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε θα φτάσετε στην Ορλεάνη (127 χλμ.) όπου έζησε η μάρτυς-παρθένος Ιωάννα της Λορένης. Από την πόλη αυτή ?περνάει φυσικά ο Λίγηρας ποταμός ανοίγεται μπροστά σας ένα τρίγωνο σχεδόν ισόπλευρο, στου οποίου την κορυφή βρίσκεστε (Ορλεάνη). Βλέποντας νότια, στο αριστερό σας χέρι, θα ακολουθήσετε τον ποταμό, που θα σας οδηγήσει στην πόλη Ζιέν (67 χλμ.) και θα καταλήξετε στην πόλη Μπουρζ (78 χλμ.). Από τη δεξιά πλευρά τώρα, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα -και πάντοτε ακολουθώντας τον ποταμό- θα περάσετε από την πόλη Μπλουά (50 χλμ.) και θα φτάσετε μέχρι την πόλη Τουρ (58 χλμ.). Στο τέλος θα κάνετε τη διαδρομή που ενώνει την Τουρ με την Μπουρζ (140 χλμ.). Έτσι θα έχετε καλύψει το πιο σημαντικό κομμάτι της Κοιλάδας του Λίγηρα, με τα σπουδαιότερα κάστρα.

Τα ωραιότερα κάστρα
Σενονσό: Χτίστηκε από τον Ερρίκο τον Β΄ το 1513-1521 για την ερωμένη του Ντιάν Ντε Πουατιέ.
Σαμπόρ: Χτίστηκε από τον Φραγκίσκο Α΄ το 1519. Τις δαιδαλώδεις ταράτσες του και τη μνημειώδη κεντρική σκάλα διπλής φοράς σχεδίασε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Αμπουάζ: Κάστρο-φρούριο του 15ου αιώνα, με την επιβλητικότερη θέα.
Μπλουά: Τριπτέρυγο ανάκτορο μεσαιωνικού, αναγεννησιακού και κλασικού ρυθμού του 14ου αιώνα, συνδεδεμένο με κρίσιμες στιγμές της Γαλλικής Ιστορίας.
Σομόν: Χτίστηκε το 1560 από την Αικατερίνη των Μεδίκων.

Διαμονή: Η διαμονή σας θα είναι σε κάποιο από τα παρακάτω παλάτια: Chateau D' Esclimont: ένας καταπληκτικός επιβλητικός πύργος του 16ου αιώνα, χτισμένος μέσα σε ένα πάρκο 150 εκταρίων με λίμνη, πρώην κατοικία της οικογένειας La Rochefoucauld. Chateau d' Artigny: ένας πέτρινος πύργος, δημιουργία του διάσημου δημιουργού αρωμάτων Francois Coty, χτισμένος μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Φαγητό: Στην καρδιά της Γαλλίας δεν μπορεί παρά να χτυπά δυνατά και η καρδιά της γαλλικής κουζίνας, που κρατάει πολλά στοιχεία από την εποχή των Λουδοβίκων. Είναι πολύ καλά τα εστιατόρια των κάστρων, καθώς και των πύργων-ξενώνων. Στις πόλεις τα μικρά ρεστοράν είναι ό,τι πιο γραφικό και γευστικό. Αποφύγετε ωστόσο τα αμιγώς τουριστικά που... ξεχωρίζουν.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: