Παρίσι και πάλι

Προτεινόμενα Καφέ
Les Deux Magots, 6 pl St-Germain-des-Pres, 75006
Ο ανταγωνισμός του γειτονικού Flore ως ο τόπος συνάντησης της ελίτ των γάλλων διανοούμενων στον 20ο αιώνα. Ο Χέμινγουεϊ, ο Όσκαρ Γουάιλντ, και ο Αντρέ Μπρετόν ήταν θαμώνες, ενώ το 1937, ο Πάμπλο Πικάσο γνώρισε εδώ τη μούσα του, Ντόρα Μάαρ. Αντίστοιχα ακριβό, με τα εξωτερικά τραπέζια να έχουν θέα στη λεωφόρο και την πλατεία.

Harry’s Bar, 5 rue Daunou, 75001
Το θρυλικό αυτό μαγαζί άνοιξε το 1911 και αποτέλεσε τόπο συνάντησης πολλών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Σκοτ Φιτζέραλντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ο Τζώρτζ Γκέρσουιν φέρεται να εμπνεύστηκε το An American in Paris μετά από μερικά ποτά στο Harry’s Bar. Ακόμα προσελκύει πολλούς καλλιτέχνες, κυρίως Αμερικανούς, οι οποίοι έρχονται είτε από νοσταλγία, είτε για τα καλύτερα martini coctails στην πόλη.

Cafe Marly, 93 rue de Rivoli, 75001
Βρίσκεται στην πτέρυγα Ρισελιέ του Λούβρου. Το cafe προσφέρει τυπικά σνακ μπιραρίας (μπριζόλες, σαλάτες, σολομό tartare, σάντουιτς), καθώς και υπέροχα κέικ και πίτες. Ο χώρος έχει εξαίρετη διακόσμηση και βελούδινες πολυθρόνες, αλλά το καλύτερο σημείο είναι δίπλα στο παράθυρο, όπου οι επισκέπτες συνωστίζονται να θαυμάσουν τη γυάλινη πυραμίδα που περιγράφει και ο Dan Brown στον Κώδικα DaVinci.

Cafe de la Paix, 12 blvd des Capucines, 75008
Ένα μεγάλο παρισινό cafe με ανάλογες τιμές, αλλά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει τις υπέροχες νωπογραφίες στους τοίχους και τα έργα τέχνης στον εξωτερικό χώρο. Το cafe είναι σχεδιασμένο από τον Charles Garnier, αρχιτέκτονα του Opera House. Πρόκειται για ένα ακόμη cafe-ορόσημο της πόλης του Παρισιού, με μια σειρά διάσημων θαμώνων. Τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου είναι κλασικό σημείο για το ευγενές άθλημα της παρακολούθησης των περαστικών.

La Closerie des Lilas, 171 blvd du Montparnasse, 75006
Το εστιατόριο εδώ είναι ακριβό, αλλά το μπαρ προσφέρεται για να νιώσει κανείς την ατμόσφαιρα στο στέκι που μεθούσε ο Μπωντλαίρ. Αναζητήστε τα διάσημα ονόματα που είναι χαραγμένα στα τραπέζια. Η μπυραρία έχει επίσης εξαιρετική ζωντανή μουσική με πιάνο.

The China Club, 50 rue de Charenton, 75012
Αυτό το αριστοκρατικό bar-restaurant έχει κομψό κινεζικό ντεκόρ, αιτιολογώντας το όνομά του. Τα τραπέζια στο μεγάλο μπαρ στο ισόγειο δείχνουν οικεία ακόμη και στον ”πρωτάρη”, ενώ το μαγαζί παίζει ζωντανή jazz τα σαββατοκύριακα. Τα κοκτέιλ είναι άριστα, όπως και το κινέζικο φαγητό στο εστιατόριο. Είναι στέκι της σύγχρονης παρισινής νεολαίας.

Le Baron Rouge, 1 rue Theophile-Roussel, 75012
Το μικροσκοπικό wine bar κοντά στην Aligre Market φαίνεται σαν να έχει μείνει πίσω στο χρόνο. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε δεκάδες κρασιά ενώ μπορείτε να γεμίσετε και το δικό σας μπουκάλι από τα βαρέλια που είναι στοιβαγμένα δίπλα στην είσοδο, αποτελώντας παράλληλα και το καλύτερο decor για το μαγαζί. Όταν ο καιρός είναι καλός, τα άδεια βαρέλια αναποδογυρίζονται στο πεζοδρόμιο, αποτελώντας πρώτης τάξεως τραπέζια. Προσφέρονται κρύα σνακ, όπως πατέ και κρύο κρέας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Le Cafe de l’Industrie, 16 rue St-Sabin, 75011
Μοντέρνο και στιλάτο cafe με τρεις μεγάλους χώρους, διακοσμημένους με μια τεράστια γκάμα ετερόκλητων αντικειμένων, από λόγχες έως καρέ από παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Απλές γεύσεις με αξία, όπως η κρεμμυδόσουπα. Δημοφιλές τοπικό στέκι.

Jacques Melac Bar Au Vin, 42 rue Leon-Frot, 75011
Εξαίρετο wine bar με χαρακτήρα. Η διακόσμηση περιλαμβάνει το ρουστίκ ταβάνι από το οποίο κρέμονται μεγάλα σαλάμια και αμπέλια. Ο μυστακοφόρος ιδιοκτήτης από το Auvergne είναι ενθουσιώδης εραστής του κρασιού και στοχεύει να ικανοποιήσει την πελατεία του, με το τεράστιο κελάρι του και λογικές τιμές.

Μονοήμερο στο Παρίσι - Συμβουλές!
Κατ’αρχήν, πριν το επιχειρήσετε σιγουρευτείτε ότι έχετε και το κουράγιο, και τα χρήματα, αλλά και την υπομονή… Μη σας ξεγελάει η ιδέα - μπορεί να είναι εφικτή, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία πολύ, πολύ, πάρα πολύ κουραστική εκδρομή. Παρ’αυτά, θα έχετε προλάβει να πάρετε μια γεύση του τι εστί Παρίσι, μόνο μέσα σε ένα 24ωρο!
* Φορέστε ρούχα ανάλογα της εποχής. Εάν είναι χειμώνας, μία επιπλέον ζακέτα και φυσικά ομπρέλα, θα φανούν χρήσιμα. Εάν είναι καλοκαίρι, γυαλιά ηλίου, καπέλο και νερό κρίνονται απαραίτητα!
* Άνετα παπούτσια!! Θα διανύσετε απίστευτες αποστάσεις.
* Μην στέκεστε σε κάθε αξιοθέατο για περισσότερο από 1 ώρα. Εάν θέλετε να τα προλάβετε όλα πρέπει να βιαστείτε.
* Το πορτοφόλι σας καλό θα ήταν να βρίσκεται σε μη εμφανές σημείο-μέσα από το μπουφαν. Ξεχάστε τις τσέπες, τα ευρώ σας θα κάνουν φτερά.
* Ψηφιακή μηχανή; Πάρτε μαζί σας επιπλέον μπαταρίες, από Ελλάδα, γιατί στο Παρίσι θα τις βρείτε “λίγο” ακριβότερες.
* Κάντε μία έρευνα αγοράς στις τιμές των εστιατορίων-υπάρχει μεγάλη ποικιλία, και δεν νομίζω να θέλετε να το μετανιώνετε μετά..
* Αγοράστε ένα μινι-αναμνηστικό από κάθε αξιοθέατο. Θα σας φανεί πολύτιμο στις αναμνήσεις σας όταν πατήσετε το πόδι σας στην πατρίδα.
* Προμηθευτείτε με ένα λεξικό ελληνογαλλικών και γαλλοελληνικών, καθώς και ένα χάρτη της περιοχής.
* Να υπολογίζετε να έχετε επιστέψει στο σταθμό του γυρισμού τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα.
* Φάτε κάτι ελαφρύ, για να μπορέσετε να συνεχίσετε την “αποστολή”σας.
* Θυμηθείτε να κρατήσετε στο μυαλό σας μια τελευταία εικόνα από κάθε μέρος… για να νοσταλγείτε την περιπετειώδη εκδρομή σας!

(πηγή: parislove.wordpress.com)

Επίσης
Τα ξενοδοχεία του κέντρου είναι ακριβά. Πολλές φορές τα πρακτορεία κλείνουν ξενοδοχεία σχεδόν εκτός πόλης μιας και οι εκδρομές γίνονται με λεωφορεία. Αν ξέρεις την γλώσσα, δεν έχεις πρόβλημα, οι Γάλλοι (οι γνησιοι Παριζιάνοι όχι οι μετανάστες) χαίρονται να εξυπηρετούν ξένους που προσπαθούν να μιλούν γαλλικά. Αν μιλάς αγγλικά ή άλλη γλώσσα σε αγνούν επιδεικτικά (όσοι δεν ασχολούνται στον τουρισμό).
Αν ξέρεις την γλώσσα (έστω λίγο) και έχεις λιγη διάθεση περιπέτειας τότε.
1) Μπορείς να βρείς ξενοδοχείο σε καλή τιμή μέσω Internet, απλά κοίτα να είναι κοντά σε σταθμό μετρό
2) Μαζί σου θα πάρεις δύο μικρές φωτό ταυτότητας. Οταν φτάσεις εκεί, να βγάλεις εβδομαδιαία κάρτα για το μετρό (πορτοκαλί), ισχύει και για τα λεωφορεία.
3) Ελεγξε πριν πας ακόμη για τον Λούβρο. Μια κυριακή του μήνα (αν θυμάμαι η πρώτη), είναι τελείως δωρεάν. Δεν είναι μόνο τα λεφτά που θα γλυτώσεις, αλλά θα γλυτώσεις δύο-τρείς ώρες περίμενε στην ουρά.
4) Στην Disneyland αν θες να πάς, να κοιτάξεις απο πιο νωρίς το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η παρέλαση και τα πυροτεχνήματα είναι Must, αλλά δεν είναι κάθε μέρα. Επίσης αν πάς εκεί, μην τυχόν και δεν πάς στο Buffalo Bill Show. Τις πρώτες φορές το σνόμπαρα και δεν πήγα. Φανταστικό θέαμα. Θα περάσεις καλά.
5) Μην φάς γύρο. Είναι απο πρόβατο. Καμμιά σχέση με τον ελληνικό.
6) Να προτιμήσεις να μείνεις σε περιοχές που μένει κανονικός κόσμος, και όχι τουρίστες. Πχ Place d'Italie. Θα έχεις πιο οικονομικό φαγητό.
7) Πάνε για ψ'ώνια στο Tatti (Pigalle). Χαμηλές τιμές. Κάτι σαν κινέζικα σε τιμές. Ικανοποιητική ποιότητα.
8) Μην κυκλοφορείς πολύ αργά σε περιοχές μαύρων. Μπορεί να έχεις πρόβλημα είτε απο μαύρους είτε απο λευκούς (αστυνομία). Κάνουν συχνά μπλόκα και συλλήψεις κλπ. Επικίνδυνες περιοχές για το βράδυ Pigalle, Gare du Nord, Les Halles (κόκινα φωτάκια....)
9) Πάρε έναν οδηγό (της michelen είναι πολύ καλός και κατατοπιστικός) και δες τα αξιοθέατα. Οι οργανωμένες εκδρομές παραλείπουν πολλά, όπως πχ Les Invalides (με τον τάφο του Βοναπάρτη και το πολεμικό μουσείο), place des vosgues (όπου έμενε ο Ουγκώ), ο πύργος του Montparnasse με φοβερή θέα στο bar restaurant 56ος όροφος (θα πας βράδυ και με λεφτα ειδικά αν πας με το έτερο ήμισυ, ζωντανή jazz μουσική θα κλείσεις τραπέζι. το bar γυρίζει γύρω -γύρω), το νεκροταφείο du Pere Lachaise όπου είναι θαμμένοι πάρα πολλοί διασημοι (πχ Jim Morrison, Sopin και άλλοι), αν ο καιρός είναι καλός πάνε μια επίσκεψη στους κήπους του Λουξεμβούργου ή στο δάσος Vincennes. Αυτά είναι μερικές προτάσεις. Για να δείς τα βασικά στο Παρίσι σχετικά άνετα, θα χρειαστείς το λιγότερο 15 μέρες....
10) Υπάρχουν πάντα πολλές εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Την τελευταία φορά που πήγα, είχαν την έκθεση της σοκολάτας!!! Ηταν πολύ ωραία...
11) Να έχεις λεφτά μαζί σου. Οπου και να πάς πληρώνεις. Καλό είναι να κάνεις σχετικό προυπολογισμό πριν. Το Buffalo Bill show είναι κομματάκι ακριβό αλλά έχει και κουμπόυκο φαγητό μέχρι σκασμού (μην πας φαγωμένος) και αρκεί να αντέχεις το τσίλι.
12) Να προσθέσω ότι ντύσιμο ελαφρύ και αθλητικό. Οπωσδήποτε καλά αθλητικά ή ανατομικά παπούτσια, γιατί έχει πολύ περπάτημα για να δείς τόσα μέρη.
13) H Disneyland παρόλο που μερικοί ίσως θέλουν να την σνομπάρουν, είναι τελικά καλή φάση. Την έχουν αποδεχτεί τελικά και οι Παριζιάνοι, και ας μην ανήκει στην "ευρωπαική κουλτούρα". Δες τε το σαν ένα πάρκο ψυχαγωγίας. Επειδή πάει πολύς κόσμος, το κάθε θέαμα έχει πολύ ουρά (μπορεί και ώρες). Προτιμήστε να το επισκεφτείτε καθημερινή, οπωσδήποτε όχι ΠΣΚ μιας και τότε γίνεται της κακομοίρας και δεν θα το ευχαριστηθείτε. Πάτε πολύ πρωί (ανοίγει στις 9 ή 10 αν θυμάμαι καλά), και να είστε εκεί όταν ανοίγει, ώστε να πάτε πρώτα στα θεάματα που μαζεύουν πολύ κόσμο και έχει πολύ ουρά μετά. αυτά κυρίως είναι (το τραινάκι του Ιντιάνα Τζόουνς, Οι πειρατές και το ταξίδι στο φεγγάρι, το τραινάκι της Αγριας Δύσης, το σπίτι των φαντασμάτων --- με αυτήν την σειρά ---- ). Αν έχετε παιδιά, προγραμματίστε ίσως διήμερο. Αξίζει (για τα παιδιά και όσους νοιώθουν παιδιά...).
Αν έχετε γυναίκα - παιδιά, αποφύγετε την main street με τα μαγαζιά. Θα σας ξαλαφρώσουν ( οι δικοί σας) ίσως και χιλιάδες ευρώ, μιας και θα θέλουν να αγοράσουν τα πάντα.... Το κακό με τα πρακτορεία είναι ότι σε δεσμεύουν πολύ. Πχ η εκδρομή στην Disneyland όταν γίνεται με λεωφορείο, ως επι το πλείστον, φεύγουν σχετικά νωρίς, οπότε μπορεί να μην δείς παρέλαση (αν έχει εκείνη την ημέρα) ούτε φυσικά μπορείς να προγραμματίσεις ποιά ημέρα να πάς για να τα δείς αυτά (γίνονται βράδυ). Επίσης το Buffalo Bill Show γίνεται το βράδυ όταν κλείνει η Disneyland. Με το που τελειώνει η παράσταση του Buffalo Bill Show, παίρνεις το τελευταίο τραίνο για Παρίσι και απο εκεί μετρό.
14) Υπόψη ότι το μετρό σταματάει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης όλα τα μνημεία φωτίζονται, αλλά συνήθως μέχρι τις 2 το βράδυ.
15) Στην La Defense βασικά πας μόνο για ψωνια, έχει πολλά εμπορικά. Τα μόνα αξιοθέατα, είναι να ανέβεις στην αψίδα (με εισιτήριο πάντα), που είναι πολύ ψηλή και έχει φοβερή θέα, και ο κινηματογράφος ΙΜΑΞ, που είναι θολωτός σαν μια μισή σφαίρα και γίνεται προβολή σε όλη την επιφάνεια. Νοιώθεις να είσαι μέσα στην εικόνα. Διαφωνώ. Όλη η πλατεία μόλις βγαίνεις από το μετρό είναι πολύ όμορφη με τα τεράστια γυάλινα κτίρια.
16) Το Concorde-Lafayette βρίσκεται στην βόρεια άκρη τις πόλης, καλή περιοχή και ξενοδοχείο , αλλά κατά την γνώμη μου , το βράδυ είναι λίγο νεκρή η περιοχή , είναι και δίπλα από το περιφερειακό
17) Πολύ καλές εκδρομές είναι επίσης Versailles το παλάτι του Louis XIV , Montmartre , η μητρόπολη Notre-Dame , και το Marche aux Puces το Flee Market.
18) Στη Μονμάρτη να πας Σάββατο ή Κυριακή και πρέπει να έχει καλό καιρό (δύσκολο τα Χριστούγεννα). Η βασική ατραξιόν είναι η πλατεία με τους ζωγράφους, που είναι πολλοί τα Σαββατοκύριακα. Δεν θα συνιστούσα την Μονμάρτη για διαμονή. Εχει θέα γιατί είναι σε λόφο, ενώ όλο σχεδόν το υπόλοιπο Παρίσι είναι επίπεδο, αλλά έχει κάποια απόσταση απο το Μετρό. Αν κατέβεις χαμηλά να είσαι κοντα στο Μετρό, θα είσαι στην Pigalle που είναι ΟΚ την ημέρα, αλλά δεν συνιστάται για βραδυνές τσάρκες. εκεί είναι και τα περισσότερα στριπτιζάδικα (Μουλέν ρούζ par example). Αν μπορεις να πληρώσεις καλύτερα σε Saint Michel, και σαν δεύτερη επιλογή (κατ εμέ πρώτη) Βαστίλη.

(πηγή: www.adslgr.com/forum/archive/index.php/t-25478.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: