Συρία

Μια ενδιαφέρουσα χώρα, με πλούσια ιστορία, θα σας προσφέρει στιγμές ανθρωπιάς, φιλοξενίας και τη δυνατότητα για αγορές.

Eίναι πολύ κοντά μας -σε απόσταση και πολιτισμό- με ιστορία και μνημεία χιλιετιών και με ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα στο μεσογειακό και τον αραβικό κόσμο. Αξίζει να περιπλανηθείτε σε μια χώρα από τις σπουδαιότερες της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερο αραβικό χρώμα, ανεξίτηλες παραδόσεις, έντονα ελληνικά, χριστιανικά και ρωμαϊκά στοιχεία και, φυσικά, με την επιβλητική παρουσία της ερήμου.

Γνωριμία με την πόλη
Πρωτεύουσα της Συρίας είναι η Δαμασκός, μία πόλη ηλικίας 7.000 χρόνων. Λέγεται ότι είναι η πιο παλιά κατοικημένη πόλη του κόσμου, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία σύγχρονη πρωτεύουσα. Η ξενάγησή σας θα ξεκινήσει από την παλιά πόλη. Θα επισκεφτείτε την εκκλησία-κατακόμβη του Αγίου Ανανία και την εκκλησία του Αγίου Παύλου, χτισμένη στο σημείο που ο Απόστολος Παύλος κατέβηκε από το ρωμαϊκό τείχος μέσα σε ένα καλάθι. Θα μπείτε στην παλιά πόλη μέσα από τη Ρωμαϊκή Πύλη του Ήλιου και θα βρεθείτε στο παζάρι με τα υφαντά, τα μπαχαρικά και τα υφάσματα απλωμένα μπροστά σας.

Δίπλα στο παζάρι θα αντικρίσετε το Οθωμανικό Παλάτι, τα ανάκτορα του Αζέμ, που σήμερα αποτελούν το Μουσείο Τέχνης και των τοπικών παραδόσεων της Συρίας. Στη συνέχεια, θα μπείτε στο πιο εντυπωσιακό τζαμί της πόλης, το τέμενος της δυναστείας των Ομαγιαδών. Θα επισκεφτείτε τον Τάφο του Βαπτιστή και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας. Θα περάσετε την ευθεία οδό, τη Via Recta, το δρόμο που σύμφωνα με τη Βίβλο πέρασε ο Απόστολος Παύλος μετά το όραμά του και σήμερα αποτελεί το άκρο του χριστιανικού τετραγώνου της πόλης. Από εκεί θα περπατήσετε στη Citadel (τη νέα πόλη), περνώντας από διάφορα μοντέρνα χαμάμ, καφέ και σπίτια. Θα πάτε και στο Εθνικό Μουσείο, που βρίσκεται στην είσοδο του Qasr al Gharbi, ενός στρατόπεδου λίγο έξω από την πόλη, κοντά στην Παλμύρα. Ανάμεσα στα εκθέματά του θα δείτε εκπληκτικές συλλογές από αγάλματα, γυάλινα αντικείμενα, παλιά χειρουργικά εργαλεία, κοσμήματα και νομίσματα.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας τη Δαμασκό και με προορισμό την ενδοχώρα της Συρίας, θα κάνετε στάση στη Σεύτναγια για να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγίας και μετά θα επισκεφτείτε τη Μααλούλα, γνωστή για την πανέμορφη θέση της, όπου και θα προσκυνήσετε τον τάφο της Αγίας Θέκλας.

Σειρά έχει η Παλμύρα, το πιο διάσημο αξιοθέατο της Συρίας. Το παλιό της όνομα ήταν Ταδμόρ, οι Ρωμαίοι όμως τη μετονόμασαν σε Παλμύρα, που σημαίνει «πόλη των φοινικόδεντρων». Πλήθος αρχαιοτήτων που μαρτυρούν τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού θα σημαδέψουν την επίσκεψή σας, ανάμεσα στις οποίες ο Ναός του Δία, η Αψίδα του Θριάμβου, η Οδός των Στηλών, το Θέατρο, τα Λουτρά, η Αγορά, το Τετράπυλο και οι Τάφοι. Στο δρόμο προς την πόλη Αλέπο θα σταθείτε στο Χομς για να επισκεφτείτε την εκκλησία της Ζώνης της Παναγίας. Μια δεύτερη στάση πρέπει να γίνει στη Χάμα, γνωστή για τους γιγάντιους αρδευτικούς τροχούς της και τις νόριες, που ρυθμίζουν τα νερά του ποταμού Ορόντη. Το Αλέπο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Θα επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, το οποίο θεωρείται το πιο συγκλονιστικό μνημείο πρωτοχριστιανικής τέχνης, και θα δείτε το στύλο επάνω στον οποίο ασκήτευε ο μοναχός.

Στο δρόμο της επιστροφής προς τη Δαμασκό θα σταματήσετε στη Λατάκεια, το βασικό λιμάνι της χώρας στις μεσογειακές ακτές. Θα κάνετε βόλτες στις παραλίες και έπειτα θα μεταβείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ras Shamra, γνωστής στην αρχαιότητα ως Ugarit, παλιό εμπορικό κέντρο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Μεσοποταμία. Και φυσικά μην παραλείψετε να περάσετε από το Κάστρο των Ιπποτών με τους πύργους και τις πύλες, που χτίστηκαν από τους σταυροφόρους το 12ο αιώνα.

Πληροφορίες

Χρήσιμα: Γλώσσα: Αραβική (θα συνεννοηθείτε επίσης στα αγγλικά, αλλά και τα γαλλικά). Νόμισμα: Συριακή λίρα (1 ευρώ ισούται περίπου με 60 συριακές λίρες).
Ώρα: Ίδια ακριβώς με την Ελλάδα

Φαγητό - Αγορές
* Η συριακή κουζίνα, μέλος της κουζίνας της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πλούσια σε γεύσεις και μυρωδιές. Θα δοκιμάσετε κουπέπια με κιμά από αρνί και μυρωδικά, χαλούμι με ελαιόλαδο, κεμπάπ με γιαούρτι, αραβικά ορεκτικά και μυρωδάτα γλυκά ταψιού με βούτυρο και χαλεπιανά.
* Να κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα στα φημισμένα σουκ της Δαμασκού, όπου θα αγοράσετε τα περίφημα δαμασκηνά μεταξωτά και τα αριστοτεχνικά μαχαίρια, καθώς επίσης και πολλά θαυμάσια χειροτεχνήματα και υφαντά. Η Συρία φημίζεται επίσης για τα χειροποίητα είδη από ξύλο, τα χρυσαφικά της, τα χειροποίητα χαλιά και τις αντίκες της.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: