Η Μακεδονία «βράζει» τσίπουρο παντού

Τους τελευταίους μήνες, σε όλη τη Μακεδονία, οι αμπελουργοί «βράζουν» το τσίπουρό τους, και μαζί γιορτάζουν τη συγκέντρωση των αγαθών της γης, για να περάσουν το χειμώνα.

Ο Γιάννης Νιβουρλής, τρίτη γενιά αμπελοπαραγωγών, μαζί με τους φίλους του, κάλεσε όλους να γευτούν το καινούργιο τσίπουρο, στη 2η Γιορτή Τσίπουρου στην Ίδα του δήμου Εξαπλατάνου στην Αριδαία της Πέλλας. 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα ωραιότατο φυσικό περιβάλλον, μια καταπληκτική ηλιόλουστη κρύα ημέρα, πολλοί λάτρεις του τσίπουρου βρέθηκαν στο παραδοσιακό αποστακτήριο του «Παραγωγού Νιβουρλή», την Κυριακή, 25/11/2007.

Ο Γιάννης Νιβουρλής παράγει τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο, ή ακόμα και με κρόκο (Safran) Κοζάνης με διαδικασία μετάβρασης και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, που μεταδίδονται από πατέρα σε γιο. Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες με Αμάσιο και Ροδίτη στους πρόποδες του Πάικου, ο «Παραγωγός Νιβουρλής» διαθέτει εξαιρετικό «μπρούσκο» κρασί.

Στη γιορτή, συνεισέφεραν πολλοί φίλοι και φίλες από τη νεολαία του χωριού Ίδα, κυρίως στο σερβίρισμα αλλά και στο ψήσιμο των τοπικών λουκάνικων. Τυρόπιτες, χορτόπιτες και άλλα εδέσματα, πρόσφερε η οικογένεια Νιβουρλή, ενώ τα τουρσιά του Στέλιου έδωσαν μια άλλη γεύση στη Γιορτή Τσίπουρου.

Η Γιορτή Τσίπουρου, γίνονταν κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και εδώ και 2 χρόνια ο Γιάννης Νιβουρλής την καθιέρωσε σαν προσφορά στους φίλους και γνωστούς, όπως άλλωστε κάνουν όλοι όσοι «βράζουν» τσίπουρο.

(πηγή: www.travelreport-int.gr, 09/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: