36 ώρες στην «πικάντικη» Οαχάκα του Μεξικού

Η Οαχάκα, η πόλη του Νότιου Μεξικού, με τις ρίζες στον αρχαίο πολιτισμό των Ζαποτέκ και το ισπανικό αποικιακό αρχιτεκτονικό ύφος, διακρίνεται για το πάθος των κατοίκων της. Αν και η πόλη έγινε πρόσφατα γνωστή ως επίκεντρο κοινωνικών διεκδικήσεων, με τη μεγάλη απεργία εκπαιδευτικών του 2006, η επιμονή και ο ζήλος φαίνονται σε κάθε δραστηριότητα στην Οαχάκα. Θα νιώσετε τα χαρακτηριστικά αυτά στην πολύβουη αγορά, θα τα δείτε στα πολύχρωμα τοπικά υφαντά και θα τα γευθείτε στη γαστρονομική σπεσιαλιτέ του τόπου: το μόλε, την πικάντικη σάλτσα (ντιπ) που συνοδεύει όλα τα γεύματα. Φροντίστε το ταξίδι σας να συμπέσει με κάποια από τις πολλές γιορτές, όπως την εβδομάδα των Χριστουγέννων ή τη Γιορτή των Ραδικιών και θα βιώσετε την πόλη σε όλο της το μεγαλείο.

Παρασκευη
3 μ.μ. Γλυκιά και πικάντικη πλατεία
Η καρδιά της Οαχάκα χτυπάει στην κεντρική σκιερή της πλατεία, το ζόκαλο, όπου εκτός από καφενεία θα βρείτε ζευγαράκια στη βόλτα τους, περιστασιακούς διαδηλωτές, καλλιτέχνες δρόμου, μουσικούς και επίμονους μικροπωλητές, που θα σας πουλήσουν χειροποίητες χτένες και αιώρες. Απολαύστε τη ζωντανή ατμόσφαιρα, μαζί με μία κούπα ζεστής πικάντικης σοκολάτας, όπως την πίνουν οι ντόπιοι, με αφράτο ψωμί για βούτημα. Ανηφορίστε την Αλκαλά, το δρόμο από καλντερίμι με τις χρωματιστές αποικιακές προσόψεις και προχωρήστε μέχρι το συμπαγές και γεμάτο κόσμο «Μερκάδο Χουαρέζ», το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε τον αγαπημένο μεζέ των ντόπιων: τις ξεροτηγανισμένες ακρίδες, «τσαπουλίνες».

5 μ.μ. Τυμβωρύχοι
Για μία γεύση πολιτισμού, επισκεφθείτε το Μουσείο των Πολιτισμών της Οαχάκα, που κρύβει στο πίσω μέρος του τον Εθνοβοτανολογικό Κήπο και στεγάζεται στην επιβλητική παλιά μονή του Σάντο Ντομίνγκο, εκπληκτικό κτίσμα του 16ου αιώνα σε ρυθμό μπαρόκ. Οι αίθουσες του μουσείου διηγούνται τη συναρπαστική ιστορία του πολιτισμού των αυτοχθόνων. Εντύπωση προκαλούν οι χρυσοί, αργυροί και κρυστάλλινοι θησαυροί που βρέθηκαν στο «Μόντε Αλμπάν», την αρχαία πόλη, χτισμένη στην απέναντι βουνοκορφή, που γέννησε τον πολιτισμό της Οαχάκα.

8 μ.μ. Ραβιόλια Οαχάκας
Η τοπική κουζίνα είναι περισσότερο γνωστή για τα πλούσια υλικά της (γέμιση τσίλι, μαλακό κατσικίσιο τυρί, παχύ και πικάντικο μόλε) παρά για τις λεπτές γεύσεις της. Το εστιατόριο «Λος Ντανζάντες», όμως, πετυχαίνει να συνδυάσει τα παραπάνω γνωρίσματα. Σύγχρονα τοπικά πιάτα σερβίρονται στον καλαίσθητο εσωτερικό κήπο, ενώ δεν πρέπει να χάσετε το τσίλι ρεγιένο, με γέμιση μόλε και τα ραβιόλι ουιτλακότσε με σαλάτα κολοκύθας και αβοκάντο.

10 μ.μ. Ρυθμικό έθνος
Η νυχτερινή ζωή δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εκρηκτική σε αυτή την ήσυχη επαρχιακή πρωτεύουσα, αλλά μην πείτε κάτι τέτοιο στη νεολαία που συνωστίζεται κάθε βράδυ στην Καντέλα, με τη ζωντανή ορχήστρα σάλσα να ξεσηκώνει τους χορευτές. Τα τραπεζάκια στην καλαίσθητη αυλή προσφέρουν καταφύγιο σε όσους δεν έμαθαν ακόμη τα βήματα του λατινοαμερικάνικου χορού.

Σαββατο
9.30 π.μ. Γαστρονομική μύηση
Αποκτήστε οικειότητα με την κουζίνα της Οαχάκα, επιλέγοντας μονοήμερο μάθημα μαγειρικής στα Αγγλικά, που προσφέρει η Κάζα ντε λος Σαμπόρες Β&Β. Η «δασκάλα», Πιλάρ Καμπρέρα, θα σας δείξει πώς να ψωνίσετε τα σωστά υλικά στην αγορά της πόλης, προτού σας μάθει πώς να φτιάξετε νόστιμο γεύμα τεσσάρων πιάτων. Μπορείτε πάλι να περάσετε το πρωινό σας στην αγορά Μερκάδο ντελ Αμπάστος, για να δείτε και να μυρίσετε από κοντά τα ινδιάνικα μυρωδικά, τα γλυκίσματα, το φρεσκοψημένο κακάο, τα βουνά από ξερές καυτερές πιπεριές και τα προϊόντα των μικρών ορεινών τυροκομείων.

Μεσημέρι. Στο ψηλότερο βουνό
Παρ’ ότι η Οαχάκα βρίσκεται σε 1.520 υψόμετρο, το «Μόντε Αλμπάν», χτισμένο 400 μέτρα πιο ψηλά, δεσπόζει πάνω από την πόλη. Πρόκειται για την αρχαία πρωτεύουσα των Ζαποτέκ, ενώ σήμερα θα βρείτε εκεί άριστα διατηρημένες πλατείες, πέτρινους ναούς, απότομες σκάλες και ένα μικρό μουσείο. Για να φθάσετε εκεί, πάρτε το λεωφορείο από το ξενοδοχείο «Ριβέρα ντελ Ανχέλ», το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια κάθε μία ώρα.

3 μ.μ. Ονειρικός καμβάς
Οι εικαστικές τέχνες στην Οαχάκα διακρίνονται από πνεύμα «μαγικού ρεαλισμού». Η γεμάτη ζωντάνια γκαλερί «Αρτε ντε Οαχάκα», δίπλα στην κεντρική πλατεία, καταδεικνύει του λόγου το αληθές.

6 μ.μ. Δημιουργική διέξοδος
Η Οαχάκα είναι η πρωτεύουσα της λαϊκής τέχνης του Μεξικού, χάρη στα χειροτεχνήματα των γηγενών πολιτισμών των Ζαποτέκ και Μιξτέκο της κοιλάδας της Οαχάκα. Στο Κέντρο Χειροτεχνίας (Κάσα ντε λας Αρτεσάνιας) θα βρείτε τα περίφημα πράσινα ινδιάνικα κεραμικά, χειροποίητα κεντήματα και ζωγραφισμένα ξύλινα αγαλματίδια.

10 μ.μ. Ωρα για γιορτή
Αφού τσιμπήσετε τα αναγκαία μεζεδάκια «μόλε» στο εστιατόριο «Ελ Ναράνχο», γυρίστε πίσω στο Ζόκαλο για να απολαύσετε τη νυχτερινή θέα του καταπληκτικού καθεδρικού ναού της πόλης. Ακόμη και αργά τα βράδυ, θα παρακολουθήσετε σίγουρα κάποια θρησκευτική τελετή, μία επίδειξη πυροτεχνημάτων και αρκετούς πλανόδιους μουσικούς.

11 μ.μ. Καλά (οινο)πνεύματα
Πιείτε ένα ποτό στο σκοτεινό ρομαντικό μπαράκι «Λα Κουκαράτσα», όπου μπορείτε να διαλέξετε από μεγάλη ποικιλία μεσκάλ (τεκίλα). Μπορείτε αν θέλετε να ακούσετε τζαζ μουσική στο «Ελ Νουέβο Μπαμπέλ», δίπλα από την ολονύχτια υπαίθρια αγορά, γεμάτη μεζέδες και μεθυστικές μυρωδιές.

Κυριακή
9 π.μ. Πηλοπλαστική τέχνη
Προλαβαίνετε μια τελευταία βόλτα για ψώνια. Πάρτε ταξί μέχρι το μικρό χωριό Σαν Μπαρτόλο Κογιοτεπέκ, έντεκα χιλιόμετρα από την Οαχάκα, διάσημο για τα μαυριδερά κεραμικά του, που μοιάζουν περισσότερο με μεταλλικά σκεύη. Το μοναδικό χρώμα τους επιτυγχάνεται χάρη σε ειδικό τρίψιμο του πηλού, ενώ οι ντόπιοι ειδικοί δίνουν δημόσια μαθήματα, σε καθημερινή βάση, αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους στους ενθουσιασμένους επισκέπτες.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού θα μείνετε:
Hotel La Provincia www.hotellaprovincia.com.mx

Camino Real Oaxaca www.camino-real-oaxaca.com
Csa de Las Bugambilias www.lasbugambilias.com

Τι θα κάνετε:
Μουσείο Πολιτισμών της Οαχάκα 951-5162991


Που θα φάτε:
Εστιατόριο Λος Ντανζάντες www.losdanzantes.com

Καντέλα 951-5142010
Κάσα ντε Λος Σαμπόρες www.laolla.com.mx/Oaxaca/sabores1.htm
Αρτε ντε Οαχάκα www.artedeoaxaca.com
Κάσα ντε λας Αρτεσάνιας 951-5141878
Εστιατόριο Ελ Ναράνχο www.elnaranjo.com.mx
Λα Κουκαράτσα 951-5011636

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: