"Κεφάλι" της Air France - KLM στην εξαγορά της Alitalia

Μετα τις δηλώσεις Σιόπα για διαπραγματεύσεις αποκλειστικά με τον γαλλο-ολλανδικό αερομεταφορέα

Πιο κοντά στην εξαγορά της ιταλικής αεροπορικής Alitalia βρίσκεται ο όμιλος Air France-KLM. Αιτία ήταν οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε θετική γνώμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά με την Air France-KLM. O Ιταλός υπουργός, Τομάσο Παντόα-Σιόπα, έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση την Παρασκευή το απόγευμα, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Αlitalia που προέκρινε την προσφορά της Αir France-KLM, έναντι της ιταλικής Αir One. Η πρόταση αφορούσε την εξαγορά του 49,9% της Alitalia που διατηρεί το Δημόσιο. Η Air France-KLM προσέφερε χρηματοδότηση για τη διάσωση της Alitalia και επιπλέον μακροπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 9,3 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Αlitalia ανέκαμψαν μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών κατά 5,38% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Τελικά, υπάρχει μια πιθανή προσφορά, αλλά αυτό δεν είναι και σίγουρο», δήλωναν αναλυτές, καθώς η προσφορά της Αir France βρίσκεται σχεδόν στο μισό της τρέχουσας αξίας των μετοχών της Αlitalia.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό αποφασίσει την πώληση της Alitalia, η οποία ζημιώνεται με περίπου 1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Αλλά στις προσπάθειες πώλησης υπήρξαν καθυστερήσεις.

Ο Σιόπα δήλωσε την Παρασκευή στη Ρώμη ότι «εξέφρασα μία θετική γνώμη για να ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Alitalia και Air France-KLM».

Οκτώ εβδομάδες η διάρκεια των διαπραγματεύσεων
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διαρκέσουν περίπου οκτώ εβδομάδες, είπε ο Ιταλός υπουργός, μετά τη δεσμευτική προσφορά της Air France-KLM.

Επίσης, είπε ότι «οι επίσημες συζητήσεις της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν όταν θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το κράτος είναι διατεθειμένο είτε να πουλήσει όλο το ποσοστό του ή κάποιο μέρος αυτού.

Η Air France έχει προτείνει ανταλλαγή μετοχών που θα επιτρέψει στην Alitalia να έχει ισότιμη παρουσία στη νέα επιχειρηματική οντότητα. Και όλα αυτά την ώρα που η Alitalia δοκιμάζεται από υψηλά ελλείμματα και υψηλά λειτουργικά κόστη.

Ο ευρωπαϊκός γίγαντας, η Air France-KLM, που είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στον κόσμο βάσει των πωλήσεων, προσφέρει 35 σεντ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού από την Alitalia κατά 1.500 άτομα.

Τα ιταλικά συνδικάτα αντιδρούν σε μία τέτοια εξέλιξη. Ταυτόχρονα, αντιδράσεις ώστε να μην περάσει η Alitalia σε ξένα χέρια έχουν διατυπωθεί και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ομως, το διοικητικό συμβούλιο της Αlitalia, όταν γνωστοποίησε την προτίμησή του για την προσφορά της Air France-KLM, είπε ότι «η ιταλική ταυτότητα θα παραμένει βασικό στοιχείο ενεργητικού της εταιρείας και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νέου ομίλου».

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: