Hostels: Πώς να διαλέγουμε κατάλυμα χαμηλού κόστους

Πιθανότατα να έχετε την εντύπωση ότι τα “hostels” είναι απλώς μια παραφθορά του όρου «hotels» και δεν σημαίνουν κάτι κατ’ ουσίαν διαφορετικό. Μάλλον έχετε δίκιο. Πιθανό είναι επίσης να πιστεύετε ότι πρόκειται για χαμηλότατης ποιότητας καταλύματα που απευθύνονται σε «χαμηλού επιπέδου τουρίστες» που είναι αποφασισμένοι στην εξόρμησή τους στο εξωτερικό, «απλώς να επιβιώσουν». Εδώ έχετε άδικο. Τουλάχιστον, πια.

Οι τύποι με τα σακίδια και οι μαθητές γνωρίζουν για τα Hostels εδώ και αρκετές γενιές. Είναι η εξοικονόμηση χρημάτων που μετέτρεπε την ανάγκη σε φιλοτιμία και που οδηγούσε και οδηγεί τις νέες γενιές να ξανα-ανακαλύπτουν τον οικονομικό τρόπο αυτό παραμονής σε ξένο τόπο.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Μόνο όμως αυτούς αφορούν;
Δεν θα δίναμε τόσο εύκολα καταφατική απάντηση. Αν και δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια και την άνεση που υπόσχονται οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ή τη χλιδή των γραφικών παραδοσιακών ξενώνων «στο κέντρο μιας μικρής καστρούπολης», οι ολοένα και αυξανόμενες υπηρεσίες στα hostels τείνουν πια να εκμηδενίσουν τις διαφορές τους με τα «κανονικά» ξενοδοχεία και μάλιστα σε τιμές που για μια ευρωπαϊκή πόλη είναι συνήθως 50- 60% χαμηλότερες. και αυτό που λέμε δνε είναι υπερβολή. Ακόμη και στην ακριβότερη πόλη της γηραιίας ηπείρου, σε hostel θα μπορέσετε να μείνετε πληρώνοντας από 15- 20 ευρώ το βράδυ.

Δεν είναι μεγαλύτερη η περιπέτεια να ψάξει κανείς ένα χαμηλού κόστους ξενοδοχείο, από ένα εγνωσμένης αξίας; Και βέβαια είναι. Αλλά αν οι πόροι είναι περιορισμένοι, και με λίγο ψάξιμο, στο ένα ταξίδι κερδίζετε άλλο ένα, αρκετοί από εσάς ίσως ανακαλύψετε ότι αυτό που σας αρέσει είναι απλώς να ταξιδεύετε και όχι να απολαμβάνετε ακριβές πολυτέλειες στο εξωτερικό.

Τα σύγχρονα hostels συχνά παρέχουν αρκετές… απρόσμενες ανέσεις όπως:
* Υπηρεσίες συχνών δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο,
* Άνετους κοινόχρηστους χώρους φιλοξανουμένων με καλωδιακή ή/και δορυφορική τηλεόραση
* DVD players και μεγάλης γκάμας βιβλιοθήκες με ταινίες
* Υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο Internet- είτε δωρεάν είτε με κόστος
* Χρηματοκιβώτιο φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων
* Βόλτες της πόλης με ξεναγό
* Room service
* και βέβαια ιδιωτικά δωμάτια και μπάνια- κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήταν αυτονόητο.

Πως όμως θα ξεχωρίσουμε την ήρα απ’ το στάρι;
Τσεκάρετε καλά πριν κάνετε κράτηση σε κάποιο hostel
- Μπορεί να χρειαστεί να μοιραστείτε το δωμάτιό σας με κάποιον άλλο ή με κάποιους άλλους- ελέγξτε αν το δωμάτιο που είστε έτοιμοι να κλείσετε είναι αυτής τα κατηγορίας ή είναι σίγουρα ιδιωτικό.
- Τα δωμάτια μπορεί να μην είναι μικτά, αλλά να υπάρχουν διαφορετικά για τους άνδρες και διαφορετικά για τις γυναίκες. Έτσι, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε ζευγάρι, ελέγξτε από πριν γιατί μπορεί να βρεθείτε… έναν όροφο μακριά από το σύντροφό σας.
- Όπως είπαμε στα hostels οι τουαλέτες εντός του δωματίου δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Ρωτήστε για να είστε σίγουροι, ότι το δωμάτιό σας έχει δική του τουαλέτα.
- Ανάλογα με την τιμή του δωματίου που θα επιλέξετε, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μαζί σας τα δικά σας σκεπάσματα ή και πετσέτες.
- Είναι πιθανό πως ένα hostel δεν θα διαθέτει υπηρεσία πλυντηρίου. Σε περίπτωση που θα επισκεφθείτε τον προορισμό σας για περισσότερες από λίγες μόνο ημέρες, και αν δεν θέλετε να κουβαλήσετε μαζί σας όλη σας την οικοσκευή, ελέγξτε και αυτό από πριν.
- Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τα hostels παρέχουν πρωινό, το οποίο όμως μπορεί να μην περιλαμβάνετε στην τιμή. Εναλλακτικά, συχνά υπάρχει κοινή κουζίνα που με τα κατάλληλα ψώνια από την προηγούμενη ημέρα θα σας κάνει να νιώσετε… σαν στο σπίτι σας.
- Αρκετά hostels δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.
- Προσοχή στα «ομαδικά» hostels αν ταξιδεύετε με οικογένεια. Αρκετά από τα hostels καλύπτουν ανάγκες αποκλειστικά της νεολαίας, και δεν προσφέρουν αυτό που θα λέγαμε «ησυχία» σε όλη τη διάρκεια της νύχτας…
- Το ότι τα hostels αποτελούν low cost κατάλυμα, δεν θα πει ότι έχουν πάντα διαθέσιμα κρεβάτια ή δωμάτια. Φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως ό,τι επιθυμείτε.
- Χρησιμοποιήστε τη «σοφία των sites». Μπείτε και διαβάστε online κριτικές για το hostel που «έχετε βάλει στο μάτι». Και αυτοί που τις έγραψαν, επισκέπτες όπως εσείς ήταν με πάνω κάτω τις ίδιες ανάγκες.
- Ανακαλύψτε αν το hostel στο οποίο σκέφτεστε να κλείσετε είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αλυσίδας. Συνήθως αυτά είναι λίγο ακριβότερα αλλά δεν ρισκάρουν τη φήμη τους ως brand και φροντίζουν να εξασφαλίζουν τις συνθήκες που υπόσχονται.
- Μην θεωρήσετε ότι η παραμονή σε hostel προϋποθέτει απαραίτητα την μοναχική, περιπετειώδη και αμφίβολου αποτελέσματος αναζήτηση του δωματίου που να παρέχει όσα απαιτείτε σε προνομιακή τιμή. Αναζητείστε ταξιδιωτικό γραφείο που στο πακέτο που προτείνει περιλαμβάνει αντί για κανονικό ξενοδοχείο, κάποιο hostel. Και μην ξεχνάτε: για ταξίδι στο εξωτερικό δεν υπάρχουν μόνο τα ελληνικά πρακτορεία…

(πηγή: www.in2life.gr, 23/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: