Βιέννη



Μεγαλοπρέπεια, φώτα και μουσικοί τόνοι στο αποκορύφωμά τους… Η μουσική του Μότσαρτ, η ιστορία της αυτοκράτειρας Σίσσυ και ένας λαμπρός πολιτισμός σε μια πόλη που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές. Περιπλανηθείτε στην αγορά της Kohlmarkt, περπατήστε στη Griechen Strasse, «χορεύοντας» πάντα στους ρυθμούς των βιεννέζικων βαλς.

Περίπατος στα βήματα μιας Αυτοκρατορίας. Η δική μου Βιέννη, αυτή που με μαγεύει και που δε θα πάψω ποτέ να επισκέπτομαι, είναι η Βιέννη των Αψβούργων. Της πανίσχυρης αυτής δυναστείας που κυριάρχησε επί 600 χρόνια στην Ιστορία της Ευρώπης. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Βιέννη, πατώντας στα βήματα αυτών των αυτοκρατόρων, ζω εντός μου την «ξενάγηση του παρελθόντος», όπως την ονομάζω. Λες και κάνω ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, μεταφέρομαι μαγικά στο πλευρό του Αυτοκράτορα Franz Joseph, που οραματίστηκε τη μορφή του κέντρου της Βιέννης με τα πανέμορφα αυτά κτίρια που σώζονται έως σήμερα, και διέταξε να γκρεμιστούν τα οχυρά της πόλης και να πάρουν τη θέση τους τα υπέροχα αυτά κτίρια-μνημεία πολιτισμού.

Νιώθω να με προσκαλεί να κάνω μαζί της έναν περίπατο, η ίδια η Μαρία Θηρεσία, η πιο φωτισμένη ίσως αυτοκράτειρα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Νιώθω τη θλίψη της αυτοκράτειρας Σίσσυ να με διαπερνά. Προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο όλων αυτών των ανθρώπων, που τα ονόματά τους ακόμα προφέρονται από ανθρώπινα χείλη, έστω κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια από το θάνατό τους... Πάντα επισκέπτομαι και τα τρία αυτοκρατορικά ανάκτορα της Βιέννης: Το Hofburg, που σήμερα στεγάζει το γραφείο του Προέδρου της Αυστρίας , με τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς και το μουσείο της αυτοκράτειρας Σίσσυ.



Το Schonbrunn, το μπαρόκ αυτό ανάκτορο που υπήρξε κατά κύριο λόγο η θερινή κατοικία των Αψβούργων. Και το υπέροχο σύμπλεγμα των δύο παλατιών Belvedere, με τις εκθέσεις τέχνης του, στο οποίο δόθηκε και η ονομαστή αυστριακή δεξίωση για το γάμο της πριγκίπισσάς τους Μαρίας Αντουανέτας και του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, ως επιστέγασμα μιας πανίσχυρης συμμαχίας των δύο πιο ξακουστών Βασιλικών οίκων της τότε Ευρώπης.

Επισκέπτομαι πάντα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, που η θέα του μου κόβει την ανάσα. Είναι ένας από τους χαρακτηρικόστερους γοτθικούς ναούς της Ευρώπης, που οι Πύργοι του φαίνονται από όλη την πόλη. Στις κρύπτες του ακόμα φυλάσσονται λείψανα των Αψβούργων.

Όποτε έχω το κουράγιο, ανεβαίνω τα 343 σκαλιά του και θαυμάζω τη Βιέννη από ψηλά. Συνεχίζω τη βόλτα μου στην εκκλησία των Καπουτσίνων (church of Capuchins) , που οι υπόγειες κρύπτες της είναι η τελευταία κατοικία 145 μελών της Δυναστείας των Αψβούργων.

Ο υπόγειος αυτός «κήπος του θανάτου», υποδέχθηκε για τελευταία φορά το 1989 την αυτοκράτειρα Zita, τη σύζυγο του τελευταίου αυστριακού αυτοκράτορα Karl Ι.



Περνάω πάντα από την υπέροχη Church of Dorothee Friars, την εκκλησία στην οποία τελέστηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί αυτοκρατορικοί γάμοι, ακόμα κι αυτός του Franz Joseph και της Σίσσυ. Και περιδιαβαίνω πάντα το υπέροχο Burggarten, που ιδρύθηκε το 1818 από την αυτοκρατορική οικογένεια.

Εκεί συναντώ τα μνημεία του αυτοκράτορα Franz I Stephan και του Franz Ι και φυσικά το διάσημο πλέον άγαλμα του Mozart. Ο θρύλος λέει ότι ο ίδιος ο Μότσαρτ, σε ηλικία έξι ετών, έπαιξε μουσική μπροστά στη Μαρία Θηρεσία ως παιδί θαύμα. Λέγεται ότι αυτή του δώρισε ένα πολυτελές κοστούμι εις ανταπόδοσιν, κι αυτός της δήλωσε σοβαρά, ότι όταν θα μεγαλώσει θα την παντρευτεί…

Φαντάζομαι περπατώντας τις αυτοκρατορικές δεξιώσεις, τους αυτοκράτορες ,την αυλή και την αριστοκρατία της εποχής, να χορεύουν τα περίφημα βιεννέζικα βαλς. Και τέλος, πάντα κάνω μια σύντομη στάση από το περιβόητο Burg theater, που η αυτοκράτειρα Μαρία – Θηρεσία έδωσε την εντολή να κτισθεί. Η Βιέννη των Αψβούργων είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ο ταξιδιώτης τη βιώνει σχεδόν μεταφυσικά.

Η πόλη αυτή θα παραμένει πάντα, ως έναν βαθμό, η Βιέννη του παρελθόντος, των Αυτοκρατόρων και της αριστοκρατίας.

Θα την περπατά κανείς αργά και νωχελικά, θα κοιτάζει τα υπέροχα κτίριά της και μαγικά θα μεταφέρεται στο λαμπερό παρελθόν της. Θα λικνίζει την καρδιά του στο περίφημο βαλς του Στράους και βαθιά μέσα του, κάθε φορά που θα φεύγει, θα κάνει μια μυστική συμφωνία με την μαγική αυτή πόλη, ότι θα ξανάρθει σύντομα… Griechen Strasse Τις περισσότερες φορές ο ταξιδιώτης «σκοντάφτει» στην ιστορία του τόπου που επισκέπτεται. Σπανιότερα, φτάνοντας στον προορισμό του, «σκοντάφτει» στην ιστορία του δικού του τόπου. Αυτό συμβαίνει όταν ένας Έλληνας επισκέπτεται τη Βιέννη.



Στο κέντρο της πόλης βλέπει ξαφνικά την πινακίδα: Griechen Strasse, ήτοι Οδός Ελλήνων. Ένα στενό δρομάκι στην καρδιά της Αυστριακής Πρωτεύουσας, που ακόμα θυμίζει την εκεί δράση μιας ισχυρής ελληνικής Κοινότητας.

Στη Βιέννη το Ελληνικό Στοιχείο άκμασε τόσο πολύ, ώστε το 1814 έφτασαν να κατοικούν εκεί «4000 Έλληνες και Βλάχοι»,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εποχής.

Εκεί εκδόθηκε και η πρώτη ελληνική εφημερίδα το 1790. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία παραχώρησε μάλιστα και επίσημα προνόμια «για τους εν Βιέννη κατοικούντες Γραικούς και Βλάχους της ανατολικής Θρησκείας, περί άσκησης της θρησκείας τους, λειτουργίας εκκλησίας και άσκησης εμπορίου».

Ο σημερινός Έλληνας που επισκέπτεται τη Βιέννη, δε μπορεί παρά να σταθεί ευλαβικά μπροστά στο σπίτι του Ρήγα Φεραίου και λίγο πιο κάτω, στο τυπογραφείο του, που και τα δύο σώζονται ακόμα και σήμερα.

Δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί, μαθαίνοντας ότι η πρώτη επίσημη ελληνική ορθόδοξη λειτουργία στη Βιέννη, έγινε το 1726, στην οικία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, όπου και λειτουργούσε προσωρινά και μετά από αυτοκρατορική άδεια ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, από δωρεές Ελλήνων κτίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο διετέλεσε εφημέριος και ο ίδιος ο Άνθιμος Γαζής.

Μετέπειτα κτίστηκε και ο ναός της Αγίας Τριάδας. Σώζονται και οι δύο αυτοί ναοί έως σήμερα. Μαθαίνουμε ότι το πρώτο ελληνικό σχολείο λειτούργησε στη Βιέννη το 1804. Υπήρχε ακόμα και Ελληνικό Τμήμα στο νεκροταφείο Σανκτ Μαρξ της Βιέννης.

Ακούμε περήφανοι ότι οι Έλληνες της Βιέννης παρουσίασαν και αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Βοήθησαν στην ίδρυση νοσοκομείων και ξενώνων στη Βιέννη για τη στέγαση των φτωχών Ελλήνων που έφταναν εκεί για να σπουδάσουν στα αυστριακά πανεπιστήμια.

Επίσης, στήριξαν οικονομικά και την ανέγερση σχολείων και ναών στην Ελλάδα. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, όπως η επιφανής οικογένεια Σίνα, χρηματοδότησαν και την κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων στη Βιέννη. Είναι, πιστεύουμε, γνωστή σε όλους η μεγάλη συμβολή της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας το 1821 με χρήματα, αλλά κυρίως με την αφύπνιση που δόθηκε στους Έλληνες από τα τυπωμένα κείμενα της εποχής εκείνης.

Δεν μπορεί παρά να επισκεφθεί οπωσδήποτε ο Έλληνας επισκέπτης τη συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη και την περίφημη Griechen Strasse, απλά και μόνο για να νιώσει πόσο μακριά είχαν ταξιδέψει αλλά και επιτύχει στο ταξίδι τους αυτό κάποιοι Έλληνες κατά το παρελθόν. Η πόλη της μουσικής και των μουσικών Η Βιέννη και η μουσική αγκαλιάζονταν πάντα μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Οι Βιεννέζοι αγαπούν τη μουσική κι η μουσική αγαπά τους Βιεννέζους, γι’ αυτό άλλωστε μεγάλες μορφές της φιλοξενήθηκαν και έδρασαν εκεί. Τα ονόματα γνωστά και ηχηρά: Σούμπερτ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Στράους, Χάϋδν, Μπρούκνερ, Μπραμς, Μάλερ, Σένμπεργκ και πολλοί άλλοι.

Επισκεπτόμενος τη Βιέννη, σίγουρα θα ξεναγηθεί κανείς στην κλασσική ιστορία της. Όμως η Βιέννη δεν είναι μόνον ανάκτορα και αυτοκράτορες. Είναι ταυτόχρονα και μια φινετσάτη ευρωπαϊκή πόλη, με καλλιεργημένους κατοίκους, κουλτούρα κι ενδιαφέρουσα ζωή. Ζώντας κανείς τη σύγχρονη Βιέννη έστω και για λίγες μέρες, έχει στη διάθεσή του πολλές επιλογές. Αν μπορέσει, θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει κάποια παράσταση στην όπερα της Βιέννης, την περίφημη Staatsoper, που στην είσοδό της υπάρχει το διάσημο άγαλμα του Γκαίτε.



Επιβάλλεται επίσης και μια επίσκεψη στα καταστήματα με αντίκες στις Plonkengasse και Dorotheergasse.Οι αντικερί αυτές φημίζονται για τα καλόγουστα εμπορεύματά τους, και οι λάτρεις των αντικών θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν μια βόλτα από την περιοχή.

Στην Kohlmarkt θα βρείτε μια πλούσια αγορά για να κάνετε διάφορα ψώνια κι έπειτα έχετε την ευκαιρία να πιείτε τον καφέ σας στο cafe’ Demel ή σε οποιοδήποτε άλλο cafe’ της περιοχής.

Η Βιέννη του σήμερα είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Με τους πολύβουους δρόμους της, τα εστιατόρια και τα cafe’ της, τους πεζόδρομούς της, τα μαγαζιά της…Επισκεφθείτε την κι ανακατευτείτε με τους Βιεννέζους, νιώστε για λίγο τον παλμό τους. Περπατήστε την πόλη αυτή πολύ και κάθε λίγο τα μάτια σας θα αποζημιώνονται για κάτι καινούριο και όμορφο που θα βλέπουν.

Στην οδό Berggasse 19 η παρουσία του Freud είναι έντονη ακόμα και σήμερα. Το οίκημα που βρίσκεται εκεί στέγαζε την οικία και το ιατρείο του Freud στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Ο Freud έζησε στη Βιέννη από το 1859 έως το 1938.
Σήμερα στη Berggasse 19 στεγάζεται το Freud museum. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχεδόν άθικτη την αίθουσα αναμονής του ιατρείου του, προσωπικά του αντικείμενα, μέρος από την συλλογή με αντίκες που διατηρούσε, καθώς και να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή του Freud και της οικογένειάς του σε ειδική αίθουσα.



Διαμονή
Hotel Vienna Marriott Λίγα βήματα από τον Άγιο Στέφανο, την όπερα και πολλά μουσεία, το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται στην Ringstrasse και προσφέρει πολυτελή διαμονή, με πολλές ανέσεις, όπως 24ωρο room service, σύνδεση με internet ,fitness, spa, restaurant, bar, εσωτερική πισίνα κλπ. Parking 12a 1010 Wien Tηλ.+43 1 515180 www.marriott.com Hotel Bristol Δίπλα από την όπερα, λειτουργεί από το 1892 και προσφέρει στους πελάτες του πολυτελή διαμονή, με ανέσεις όπως business center, εξεύρεση λιμουζίνας, 24ωρο room service, παροχή internet, fitness. Kamtner Ring 1 Α -1015 Wien Tηλ.+43 1 515060 www.hotel-bristol.com/ Sacher hotel Ένα πραγματικά πολυτελέστατο και ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο, διακοσμημένο καταπληκτικά, με πολλές αίθουσες, εστιατόρια, καφέ και με όλες τις σύγχρονες ευκολίες. Phillarmonikerstrabe 4 A - 1010 Wien Tηλ.+43 1 514560 www.sacher.com Hotel Ambassador Πολυτελές ξενοδοχείο, που διαθέτει δωμάτια με στυλ. Με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως πρόσβαση σε internet,καλωδιακή TV, restaurant κλπ. Kamtnher Strabe 22 / Neuer Markt 5 A-1010 Wien Τηλ. +43-1 96161157 www.ambassador.at

Διασκέδαση
Bitzinger’s Augustinerkeller Σχεδόν 80 ετών το εστιατόριο αυτό, αποπνέει έναν κλασικό βιεννέζικο αέρα. Καθημερινά έχει ζωντανή μουσική και σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ. Augustiner strasse 1 1010 Wien Tηλ.+43 01 5331026 www.bitzinger.at Griechenbeisl Το πιο παλιό εστιατόριο της πόλης, αφού λειτουργεί από το 1447.Εχει και υπέροχο κήπο. Το σέρβις είναι διεθνές και οι σερβιτόροι μιλούν απαραιτήτως αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. fleischmarkt 11 A-1010 Wien tηλ.+43 1 5331977 www.griechenbeisl.at Roth Μοντέρνο εστιατόριο που διαθέτει μεγάλη ποικιλία από αυστριακά κρασιά και σερβίρει εποχιακές σπεσιαλιτέ. Wahringer strasser 1 A -1090 Wien Tηλ.+43 1 4027995 www.roth.or.at



Μουσεία

Τα μουσεία στην Βιέννη είναι πάρα πολλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει να τα δει κανείς όλα. Αίθουσες αντίστοιχων μουσείων διατηρούνται και μέσα σε πολλά από τα μνημεία της Βιέννης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Leopold Museum Εξπρεσιονισμός, ειδική αίθουσα για τον Gustav Klimt, συλλογή πολλών ζωγραφικών έργων με θέμα την Βιέννη του 1900 και πολλά άλλα. Museumquarter 7 1070 Wien Tel.+43 1 52570 www.leopoldmuseum.org Vienna State Opera museum Κοστούμια της όπερας, φωτογραφικό υλικό, προγράμματα κι ότι άλλο σώζεται μέσα από την πολύχρονη ιστορία της όπερας στην Αυστρία. Hanuschgasse 3 / Goethegasse 1 1010 Wien Tηλ.+43 1 514442100 www.wiener-staatsoper.at Austrian Theater Museum Η μαγεία της Σκηνής, στην διάθεση σας… Σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφικό υλικό και άλλα πολλά. Lobkowitzplatz 2 A -1010 Wien Tηλ.+43-1-5128800-610 www.theatermuseum.at Austrian Folklore museum Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα για την κουλτούρα της Αυστρίας Laudongrasse 15 – 19 A -1080 Wien Tηλ.+43 1 4068905 www.volkskundemuseum.at

Βιεννέζικα καφέ
Central cafe Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ιστορικό αυτό καφέ της Βιέννης, που καθημερινά έχει και ζωντανή μουσική με πιάνο. Από τα πιο ατμοσφαιρικά της πόλης. Herrengasse / Strauchgasse A – 1010 Wien Τηλ.+43 1 533376424 www.palaisevents.at Sacher cafe Το περιβόητο καφέ που είναι παγκοσμίως γνωστό για την περίφημη sachertorte του, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Phillarmonikerstrabe 4 A- 1010 Wien Tηλ.+43 1 514560 www.sacher.com Weimar cafe Λειτουργεί από το 1900 κι είναι γνωστό καλλιτεχνικό στέκι της Βιέννης.
Έχει διάφορα happenings με πιάνο, παραστάσεις οπερέτας αλλά και jazz. Wahringer 68 1090 Wien Τηλ.+43 1 3171206 www.cafeweimar.at Sperl cafe Ένα από τα παλαιότερα καφέ της Βιέννης, αφού χρονολογείται από το 1880. Στέκι συγγραφέων, αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών που θέλουν απλά να πιουν τον καφέ τους και να διαβάσουν εφημερίδες. Παραγωγής του η περίφημη sperltorte, που πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε. Albertinaplatz 2 A-1010 Wien Τηλ.+43 1 241000 www.cafesperl.at blvd Kids Tiergarden

O ζωολογικός κήπος της Βιέννης
Εδω οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν από κοντά πλήθος από κατοικίδια ζώα, αλλά και το τάισμα των πιθήκων και των θαλάσσιων ελεφάντων δύο φορές την ημέρα. Διαθέτει και αίθουσα -ενυδρείο καθώς και αίθουσα με το μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστρίας (terrarium). Επίσης διαθέτει και ειδική περιοχή για την αναπαραγωγή iguanas. Schonbrunn Gardens Maxingstrasse 13B A-1130 Wien Tηλ.+43 1 8779294 www.zoovienna.at Prater Amusement Park Τεράστιο πάρκο στο οποίο μπορεί να επιλέξει κανείς πάρα πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους. Βόλτα με τη ρόδα, χώροι για περίπατο, παιχνίδι και ποδηλασία, καφέ και εστιατόρια κι ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Θα βρείτε φυσικά και το αντίστοιχο Prater museum, με το Πλανητάριο. Oswald-Thomas-Platz A-1020 Wien Τηλ.+43 1 726 76 83

Natural History Museum Εκεί οι μικροί μας φίλοι θα δουν σκελετούς δεινοσαύρων, μεταλλεύματα, ενδιαφέροντα ζώα και σπάνια φυτά. Θα γίνουν και μικροί εξερευνητές με μικροσκόπια. Υπάρχει μάλιστα και ειδική παιδική αίθουσα. Burgring 7 A-1010 Wien Maria-Theresien-Platz Τηλ.+43 1 521770 www.nhm-wien.ac.at Zirkus und clown museum Πρόκειται για ένα μουσείο που έχει σαν θέμα του την τέχνη της διασκέδασης, τους κλόουν, τις παραστάσεις τσίρκου κλπ. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για παιδιά και όχι μόνον. Karmelitetgasse 9 A – 1020 Wien Τηλ.+43 1 6764604794 www.bezirksmuseum.at/muk Doll and toy museum Μουσείο με κούκλες και κουκλόσπιτα από το 1740 έως το 1930. Ίσως η πιο αξιοπρόσεχτη συλλογή ειδών κούκλας ανά τον κόσμο. Schulhof 4 Stephansplatz. Τηλ.+43 1 5356860.
Viennese museum of chocolate Επιβεβλημένη η επίσκεψη, για να μάθουν τα παιδιά μας (αλλά και εμείς) τα πάντα περί σοκολάτας. Φυσικά στο μουσείο κερνάνε και το ανάλογο γλυκάκι… Willendorfeg 2 - 8 1230 Wien Τηλ.+43 1 66721100 www.heindl.co.at Zoom children’s museum Τόπος δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους από 0-14 χρονών, με αίθουσες ζωγραφικής, πολυμέσων, dive στον ωκεανό κλπ. Συμβουλεύουμε να κάνετε κράτηση έγκαιρα. MuseumsQuartier Museumsplatz 1 1070 Wien +43 1 5247908 www.kindermuseum.at

(πηγή: www.fe-mail.gr, 5/4/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: