Λήξη της εξαετούς εκεχειρίας στη Σρι Λάνκα

Η έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου στην πόλη Μπούταλα, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, «σφραγίζει» την επίσημη λήξη της εξαετούς εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Τίγρεις Ταμίλ.

Οι Αρχές αποδίδουν την ενέργεια στους Ταμίλ.

Εργαζόμενος σε νοσοκομείο δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 τραυματίες διακομίσθηκαν σε αυτό. Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι «από την έκρηξη σκοτώθηκαν 20 άμαχοι» και προσέθεσε πως «υπάρχουν πολλοί τραυματίες». «Η ενέργεια» συνέχισε, «έγινε ασφαλώς από τους LTTE (τους Τίγρεις)».

Η αυτονομιστική οργάνωση δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Συχνά, οι Τίγρεις διαψεύδουν ότι ενέχονται σε τέτοιες ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες αποδίδουν σε φιλοκυβερνητικούς αποστάτες.

Η εκεχειρία του 2002, η οποία στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει εδώ και δύο χρόνια, λήγει και τυπικά αργότερα την Τετάρτη, και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσε, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσει.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μειονοτικοί αντάρτες απλώς χρησιμοποίησαν τη συμφωνία για να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να εξοπλιστούν εκ νέου και ότι δεν ήταν ειλικρινείς, όταν διαπραγματεύονταν τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση, που, όπως και οι αντάρτες, έχει κατηγορηθεί από τους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι παραβίασε την εκεχειρία εκατοντάδες φορές, ορκίζεται ότι θα συντρίψει στρατιωτικά το αντάρτικο.

Από το ξέσπασμα της τελευταία φάσης του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα το 1983 έχουν σκοτωθεί περίπου 70.000 άνθρωποι και ο απολογισμός αυξάνεται καθημερινά.

(πηγή: www.in.gr, 16/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: