Ανδρίτσαινα

Η Ανδρίτσαινα, ένας από τους πιο ιστορικούς οικισμούς του Μοριά, παίρνει σιγά-σιγά τη μορφή ενός ορεινού ταξιδιωτικού προορισμού με πολύ ενδιαφέρον και κατάλληλη οργάνωση, ιδανικού για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Αν και σήμερα διοικητικά η Ανδρίτσαινα υπάγεται στο Νομό Ηλείας, οι "δεσμοί αίματος" με την Αρκαδία τη φέρνουν πιο κοντά στα χωριά της, καθώς εδώ και αιώνες η ιστορική κωμόπολη αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του πιο ορεινού τμήματος της Πελοποννήσου. Σήμερα το χωριό εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς οι γειτονιές του βρίσκονται κτισμένες αμφιθεατρικά στην ομαλή πλαγιά του βουνού και τα όμορφα πετρόκτιστα δίπατα και τρίπατα σπίτια ξεπροβάλλουν με όλη την απλότητα και την αρχοντιά τους. Η Ανδρίτσαινα δεν είναι χθεσινό χωριό, καθώς ήδη οι πρώτες αναφορές γίνονται στο περίφημο Χρονικό του Μορέως (13ος αι.) Το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κάποιον Ανδρίτσο Μουρμούρη, που είχε χάνι στην περιοχή. Επί Τουρκοκρατίας η Ανδρίτσαινα υπήρξε η χριστιανική πρωτεύουσα της επαρχίας Φαναρίου. Αν και έγιναν προσπάθειες από τους ντόπιους προεστούς, η ακμάζουσα πολίχνη δεν γλίτωσε από την οργή του Ιμπραήμ που περνούσε το 1826 "διά πυρός και σιδήρου" όλο το Μοριά. Ο οδικός άξονας Τρίπολης - Μεγαλόπολης - Πύργου διασχίζει τον οικισμό. Έτσι ακόμη και οι βιαστικοί επισκέπτες θα σχηματίσουν μια γρήγορη εικόνα από την οικιστική δομή της μικρής πολιτείας. Βέβαια οι περισσότεροι που έρχονται εδώ προτιμούν τον δρόμο Τρίπολης - Βυτίνας - Στεμνίτσας που μπορεί να έχει περισσότερες στροφές, όμως προσφέρει μια εξαιρετικά πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή. Κυρίως το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι αυτοί που ανηφορίζουν από τις πολυσύχναστες ακτές της Ηλείας τους ορεινούς δρόμους αναζητώντας δροσιά στα υψίπεδα του νομού. Όμως όπως και να 'χει, η Ανδρίτσαινα αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη και μια στάση στην όμορφη πλατεία της με τους παραδοσιακούς καφενέδες, κάτω από τη βαθιά σκιά του γιγαντόκορμου πλάτανου, σίγουρα επιβάλλεται. Στην Ανδρίτσαινα, είναι εμφανής ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χωριό του ορεινού όγκου της Ηλείας, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια αυτού του τόπου. Στα περισσότερα από τα καλοβαλμένα πέτρινα αρχοντόσπιτα δούλεψαν με μεράκι οι Λαγκαδινοί μαστόροι, αλλά και Ηπειρώτες, ακόμα και Ιταλοί (!) τεχνίτες. Άξια λόγου είναι η περίφημη Τρανή Βρύση (1724) που συντροφεύει εδώ και χρόνια τον τρισυπόστατο ναό του Αγ. Νικολάου. Στην καλοδιατηρημένη συνοικία Μουρμουρέικα θα συναντήσετε τον ναό του Αγ. Θεράποντος, αλλά και μερικά από τα πιο παλιά και επιβλητικά αρχοντόσπιτα του χωριού. Βέβαια ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει γα την περίφημη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας που περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία και χειρόγραφα από την εποχή των Φράγκων, των Ενετών και των οπλαρχηγών του '21. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε αρχοντικό της οικογένειας Κανελλόπουλου. Οι κοντινές εκδρομές
Πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα (14 χιλ.) και σε ύψος 1.131 μέτρων, στη θέση Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου, που κτίστηκε μεταξύ του 430 και 410 π.Χ. Από τον αρχαιολογικό χώρο αν θέλετε μπορείτε να κατηφορίσετε για το χωριό Άνω Φιγάλεια (8 χλμ.), να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Φιγάλειας, αλλά και το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας. Διαδρομή που ανεπιφύλακτα προτείνουμε, αρκεί να θέλετε μετά να συνεχίσετε προς Κυπαρισσία - Μεσσηνία. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που ανηφορίζει για την Αρκαδία εύκολα θα προσεγγίσετε την κοντινή Καρύταινα. Συνολικά δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε πάνω από 25 χλμ. για να ακούσετε το βουητό του Αλφειού ποταμού, να δείτε το βράχο της Καρύταινας με το στιβαρό κάστρο να στεφανώνει το λόφο και στα ριζά του το πετρόχτιστο χωριό να απλώνει τις γειτονιές του. Το κάστρο κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους, πάνω σε υπολείμματα οχύρωσης που ανήκαν στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης Βρένθης, κατόπιν εντολής του Γοδεφρείδου ντε Βριγιέρ. Λίγο πριν οι Τούρκοι καταλύσουν το Μοριά, το κάστρο της Καρύταινας πέρασε στα χέρια των Παλαιολόγων. Στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας η Καρύταινα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, κυρίως σαν διαμετακομιστικό κέντρο καπνών και κρασιού. Στα πρώτα και πιο δύσκολα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ο Κολοκοτρώνης έστησε εδώ στο απόρθητο κάστρο, το στρατηγείο του για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις στο Μοριά. Σήμερα η Καρύταινα παρουσιάζεται αναγεννημένη, αφού αρκετά από τα παλιά σπίτια αναπαλαιώνονται με ιδιαίτερο σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Το κάστρο της όμως παραμένει εγκαταλειμμένο και φαίνεται πως καταρρέει. Παρ' όλα αυτά αξίζει να ανηφορίσεις μέχρι εδώ, μόνο και μόνο για να απολαύσεις τη μοναδική θέα.


Διαμονή
Στην μια είσοδο του χωριού βρίσκεται το "Θεοξένια" -παλαιότερα "Ξενία"- τηλ. 26260-22219, 22235. Στην πλατεία της Ανδρίτσαινας θα βρείτε το μικρό συγκρότημα νοικιαζόμενων δωματίων "Επικούρειος Απόλλων", τηλ. 26260-22840. Για νοικιαζόμενα δωμάτια τηλεφωνήστε στο 6932928032 υπεύθυνος κ. Δριμυλής Γιάννης. Στην Καρύταινα λειτουργεί ο όμορφος ξενώνας "Βρένθη" σε πέτρινο κτίσμα, τηλ. 27910-31650.

Μετακινήσεις
Η Ανδρίτσαινα απέχει από τον Πύργο 65 χλμ. και από την Τρίπολη 80 χλμ. Από την Αθήνα θα πάρετε το δρόμο για Τρίπολη. Μετά τα διόδια θα στρίψετε στον κόμβο της Νεστάνης, όπως δείχνουν οι πινακίδες για Λεβίδι και Βυτίνα και θα συνεχίσετε για Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Ελληνικό και Καρύταινα. Σύνολο διαδρομής 235 χλμ. Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στην Ανδρίτσαινα αλλά και σε όλα τα μεγάλα χωριά της διαδρομής. Το χειμώνα μετά από χιονόπτωση ή βροχή, οι στροφές μεταξύ Καρύταινας και Ανδρίτσαινας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Φαγητό
Στην Ανδρίτσαινα ξεχωρίζουμε την παραδοσιακή ταβέρνα "Βάσσαι" και το εστιατόριο-ταβέρνα "Γιώργης". Το πρωί θα πιείτε το καφεδάκι σας στον "Επικούρειο Απόλλωνα", τον παραδοσιακό καφενέ βρίσκεται στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο. Στην κοντινή Καρύταινα, μέσα στο χωριό υπάρχει η ταβέρνα "Το Κονάκι" και στο δρόμο για Μεγαλόπολη θα βρείτε τα εξοχικά κέντρα "Τα Παπάκια" και "Καρβουναρέικη Παναγιά".

(πηγή: www.mybike.gr)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΘΕΟΞΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 50€ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ. Ή ΠΡΕΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙ Ή ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΗ Γ΄ Ή Δ΄.