Συμβουλές Αεροπορικού Ταξιδιού για Χρήστες Αναπηρικών Αμαξιδίων ή Σκούτερ

Η Carol Randall είναι συνιδιοκτήτης της Access-Able Travel Source, μιας δωρεάν πληροφοριακής υπηρεσίας στο Διαδίκτυο για ταξιδιώτες με αναπηρίες, και βρίσκεται στο www.access-able.com

Να μερικές από τις συμβουλές της

- Όταν κάνετε την κράτησή σας, κάντε την όσο πιο προκαταβολικά γίνεται.
- Πείτε στον υπάλληλο κρατήσεων ότι θα ταξιδεύσετε με αναπηρικό αμαξίδιο ή σκούτερ.
- Πληροφορήστε τον υπάλληλο κρατήσεων αν χρειάζεστε βοήθεια επιβίβασης, ή αμαξίδιο διαδρόμου για να πάτε στη θέση σας. Το αμαξίδιο διαδρόμου είναι ένα στενό αμαξίδιο με ψηλή πλάτη σχεδιασμένο για να χωρά στο διάδρομο του αεροπλάνου. Χρησιμοποιείται για να βοηθά επιβάτες που δεν μπορούν να περπατήσουν.
- Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό αποχωρητήριο αεροπλάνου αλλά δεν μπορείτε να περπατήσετε, ζητήστε να υπάρχει διαθέσιμο ένα αμαξίδιο διαδρόμου και κατά την πτήση σας. Ζητήστε θέση στην άκρη του διαδρόμου με ακουμπιστήρι που να σηκώνεται επάνω (αν διατίθεται), γιατί διευκολύνει περισσότερο τη μεταφορά.
- Πάντα να επιβεβαιώνετε τα αιτήματά σας 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.
- Όταν πάτε στο αεροδρόμιο: Φθάστε νωρίς.
- Δηλώστε το αμαξίδιο ή το σκούτερ σας στην είσοδο επιβίβασης (όχι ενωρίτερα), και ζητήστε να σας το φέρουν στην είσοδο άφιξης.
- Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μπαταρίες με γέμιση ζελέ ή αφρού στο σκούτερ ή το ηλεκτρικό αμαξίδιό σας, γιατί δεν απαιτείται να αφαιρούνται για τη μεταφορά (οι μπαταρίες που είναι γεμάτες με οξύ απαιτείται να αφαιρούνται). Ελέγξτε ξανά με την αεροπορική εταιρία της επιλογής σας. Μεταφέρετε τα σχετικά έντυπα για τις μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση που θα προκύψουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις.
- Το πτυσσόμενο αναπηρικό αμαξίδιό σας μπορεί να φυλαχθεί στη ντουλάπα παλτών στο αεροπλάνο. Συνήθως υπάρχει χώρος μόνο για ένα αναπηρικό αμαξίδιο και διατίθεται στο άτομο που θα αφιχθεί πρώτο, γι΄αυτό πηγαίνετε ενωρίς για να το ζητήσετε.
- Βεβαιωθείτε ότι το όνομα και η διεύθυνσή σας είναι πάνω στον εξοπλισμό σας, και ότι φέρει ετικέτα εισόδου παράδοσης αν θα φυλαχθεί στο χώρο αποσκευών.
- Για αποφυγή βλαβών, δένετε με ταινία σαφείς οδηγίες επανασυναρμολόγησης πάνω σε όλα τα σκούτερ ή τα ηλεκτρικά αμαξίδια. Αυτό περιλαμβάνει οδηγίες αποσύνδεσης μπαταρίων, μαζί με οδηγίες για οποιανδήποτε αποσυναρμολόγηση που απαιτείται για τη μεταφορά. Να θυμάστε, ακόμα και αν διατίθεστε για να δώσετε οδηγίες στο προσωπικό στο αεροδρόμιο αναχώρησης, το προσωπικό στο αεροδρόμιο άφιξής σας δεν θα έχει δει πώς αποσυναρμολογήθηκε ο εξοπλισμός σας.
- Αν χρειάζεστε βοήθεια για να μεταφερθείτε στη θέση σας στο αεροπλάνο, αναλάβετε εσείς την ευθύνη για τον εαυτό σας και πείτε στο προσωπικό πώς να σας βοηθήσει. Ναι, θα πρέπει το προσωπικό να εκπαιδεύεται, αλλά είναι πάντα πιο σίγουρο αν δεν παίρνετε τίποτα ως δεδομένο.
- Πριν αποβιβαστείτε, υπενθυμίστε στον ιπτάμενο συνοδό ότι θα χρειαστείτε να σας φέρουν τον εξοπλισμό σας στην είσοδο, ούτως ώστε να μπορέσει να ασυρματίσει εκ των προτέρων για να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις.
- Αν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα ή αν πάθει βλάβη ο εξοπλισμός σας, ζητήστε να μιλήσετε στον "Υπάλληλο Επίλυσης Παραπόνων" ["Complaint Resolution Officer" (CRO)].
- Αν ταξιδεύετε με σκούτερ ή ηλεκτρικό αμαξίδιο, βεβαιωθείτε ότι θα ρυθμίσετε μεταφορά που να μπορεί να μεταφέρει τον εξοπλισμό σας στον προορισμό σας.

Το κλειδί για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι, είναι ο προγραμματισμός. Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με όλες αυτές τις λεπτομέρειες, μελετήστε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε ένα ταξιδιωτικό πράκτορα με πείρα στον προγραμματισμό ταξιδιών για ταξιδιώτες με σωματικούς περιορισμούς. Αν χρειάζεστε σκούτερ ή αναπηρικό αμαξίδιο μόνο για αποστάσεις, μπορεί να προτιμήσετε να ενοικιάσετε ένα στον προορισμό σας για μια ημέρα ή για ολόκληρο το ταξίδι. Πολλά θεματικά πάρκα και άλλοι χώροι ενδιαφέροντος που απαιτούν πολύ περπάτημα έχουν επίσης σκούτερ ή αναπηρικά αμαξίδια για ενοικίαση ή δανεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: