Αίγινα

Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται στις 27 Ιανουαρίου από την ορκωμοσία στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό έφερε στην επιφάνεια τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το πέρασμα του χρόνου τα λεγόμενα «καποδιστριακά κτίρια» του νησιού, δηλαδή τα πρώτα δημόσια κτίρια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Βήμα, το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο, η Μητρόπολη, το Δημοτικό Θέατρο, το Εϋνάρδειο και ο Πύργος του Μάρκελλου χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Η διάσωσή τους, ωστόσο, βρίσκεται στον αέρα, αφού προς το παρόν δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια.

Το Κυβερνείο στέγασε την πρώτη κυβέρνηση του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ορισθεί εργολάβος για την αποκατάστασή του.

Το Ορφανοτροφείο (Φυλακές) ανεγέρθηκε το 1828-1829 επί κυβερνήσεως Καποδίστρια και φιλοξένησε τα ορφανά του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα. Εκεί στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο και η Αρχαιολογική Συλλογή με έφορο του μουσείου τον Ανδρέα Μουστοξύδη. Το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, που έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, αλλά σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στις εργασίες καθώς απαιτούνται ακόμη περί τα 13 εκατ. ευρώ.

Η Μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εγκαινιάστηκε το 1806. Εκεί υποδέχθηκαν οι Αιγινήτες τον Ιωάννη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου 1828. Ο ναός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ προστασία χρήζουν και οι τοιχογραφίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.

Το Εϋνάρδειο ανεγέρθηκε το 1830 με χρήματα του προσωπικού φίλου του Καποδίστρια, του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι.Κ. Εϋνάρδου. Είναι το πρώτο έργο των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ και θεωρείται το πρώτο κτίριο της ελληνικής αρχιτεκτονικής με καθαρά νεοκλασική μορφολογία. Εκεί στεγάστηκε η πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία. Τώρα, ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.

Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα αλλά το ανακαίνισε το 1802 ο Φιλικός και μετέπειτα βουλευτής Σπυρίδων Μάρκελλος. Επί κυβερνήσεως Καποδίστρια στέγασε αρκετούς υπουργούς ενώ φιλοξένησε και το Ταμείο του ελληνικού κράτους. Σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας.

Τέλος, το Δημοτικό Θέατρο επισκευάστηκε το 1828 από τον Θεόδωρο Βαλλιάνο προκειμένου να λειτουργήσει ως Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, αλλά είναι άγνωστο πότε ανεγέρθηκε και ποια ήταν η πρώτη χρήση του. Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Αίγινας. Η αρχιτεκτονική μελέτη για την αναβάθμιση των λειτουργιών του και τη μερική επισκευή του έχει εκπονηθεί, αλλά αναζητείται η χρηματοδότηση του έργου.

(πηγή: www.in.gr, 26/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: