“Δρόμοι της Ελιάς”: Από την Ελλάδα στο Πεκίνο με μοτοσικλέτα

“Οι δρόμοι της Ελιάς” που οργανώνονται από τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με φορείς σε όλες τις μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες, άρχισαν για πρώτη φορά το 1999 από φίλους της ελιάς και της μοτοσικλέτας, με σημείο εκκίνησης την Αρχαία Πύλο, όπου έχει ανακαλυφθεί το ιδεόγραμμα της ελιάς και προορισμό τις άλλες πατρίδες της ελιάς.

Σκοπός της δημιουργίας τους ήταν να αποτελέσουν δρόμους πολιτισμού και διαλόγου μεταξύ λαών με αφορμή την ελιά, ενωτικού στοιχείου της Μεσογείου και των λαών που ζουν κάτω από την σκιά της. Είναι διαδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με σκοπό την επικοινωνία με άλλους λαούς και την απ κοινού διεθνή προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας του πολύτιμου δένδρου, προς όφελος των ελαιοπαραγωγών περιοχών.

Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί πολυάριθμα πολιτιστικά οδοιπορικά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου με διπλό στόχο: να επεκτείνουν και να εδραιώσουν το δίκτυο των Δρόμων της Ελιάς και να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της ελιάς σε όλο το εύρος του.

Η φετινή διοργάνωση τον Ιούλιο 2008 περιλαμβάνει δύο μεγάλες εκδηλώσεις:
α)Τη διεθνή συνάντηση μοτοσικλετιστών στη Μεσσηνία και
β) Την πορεία από την Ελλάδα στο Πεκίνο με μοτοσικλέτα

Χιλιάδες φίλοι της μοτοσικλέτας από όλα τα σημεία του πλανήτη θα συμμετάσχουν σε μία μεγάλη γιορτή στη Μεσσηνία της ελιάς, σε μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση, μία πορεία ειρήνης και φιλίας.

Στη συνέχεια “Οι δρόμοι της Ελιάς” και οι μοτοσικλετιστές θα ξεκινήσουν από την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Πύλο και την Αρχαία Ολυμπία με κατεύθυνση την Ασία, όπου θα συναντήσουν τους “Δρόμους του Μεταξιού” και θα μεταφέρουν τη φλόγα της Ειρήνης στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008

Σημειώνεται ότι “Οι δρόμοι της Ελιάς” αναγνωρίστηκαν το 2003 από την Unesco ως “Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή” και το 2005 ως “Μεγάλη Πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης”

(πηγή: www.travelreport-int.gr, 16/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: