Οι σφαγές στην Κένυα συνεχίζονται, βιασμοί και βίαιες επιθέσεις καταγράφονται στα στρατόπεδα όπου οι πρόσφυγες αναζητούν ασφάλεια, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι προόδου. Χθες άρχισε επισήμως η μεσολαβητική προσπάθεια του πρώην γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος όμως δεν θεωρεί ότι θα έχει εξευρεθεί λύση σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων εβδομάδων.
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αντιπολίτευση του Ράιλα Οντίγκα κατήγγειλε τον πρόεδρο Μοάι Κιμπάκι για εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ανδρών απέκτησαν και φυλετικό χαρακτήρα, αλλά και χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Πάνω από δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από τις αρχές του χρόνου στους 850 νεκρούς. Τις τελευταίες ημέρες, τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Μελίτους Γουερέ, ο οποίος δέχθηκε δύο σφαίρες στα δύο μάτια καθώς εισερχόταν στο γκαράζ του σπιτιού του. Ο Οντίγκα έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία» και προειδοποίησε ότι η Κένυα «διολισθαίνει σε καθεστώς αναρχίας».
Ο Κόφι Ανάν ευελπιστεί να φέρει σε επικοινωνία τους δύο άνδρες και να έχει επιλύσει τα άμεσα προβλήματα εντός τεσσάρων εβδομάδων. «Στους ηγέτες που βρίσκονται σήμερα εδώ λέω ότι ο κόσμος θέλει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε την κατρακύλα αυτής της όμορφης και πλούσιας χώρας», είπε ο Κόφι Ανάν. Η Κοντολίζα Ράις εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη χώρα και δήλωσε ότι οι εκλογές «δεν ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στο λαό της Κένυας.»
Στο μεταξύ, ο κύκλος της βίας αγγίζει και τα μέρη στα οποία πολλοί πρόσφυγες αναζητούν ασφάλεια. Επίσκεψη της UNICEF σε στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο η οργάνωση δεν είναι καν σε θέση να κατονομάσει για λόγους ασφαλείας, αποκάλυψε ότι γυναίκες πέφτουν συστηματικά θύματα βιασμών. Καθώς οι γυναίκες μιλούσαν με μέλη της οργάνωσης, άνδρες με ματσέτες εμφανίστηκαν και τους είπαν να σωπάσουν. Οταν η UNICEF παραπονέθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου, εισέπραξε την απάντηση ότι «τίποτα δεν συμβαίνει εδώ».
Σύμφωνα με στοιχεία του συντονιστικού γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, οι δείκτες σεξουαλικής βίας έχουν διπλασιαστεί. Θύματα των βιασμών είναι όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και νεαρά αγόρια, ενώ για τους άνδρες υπάρχει η ιδιαίτερη τιμωρία της υποχρεωτικής περιτομής, που συχνά γίνεται με σκουριασμένες ματσέτες. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κένυα είναι ανθρωπιστική τραγωδία», ανέφερε η οργάνωση.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/1/2008)
Αλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ μελών αντιπάλων φυλών στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Αιτία των βίαιων επεισοδίων, εδώ και εβδομάδες, είναι η αμφισβήτηση της επανεκλογής του προέδρου Κιμπάκι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα. Ολα τα θύματα έφεραν τραύματα από μαχαίρι.
Από τις συγκρούσεις που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν συνολικά σκοτωθεί τουλάχιστον 31 άνθρωποι οι περισσότεροι από τα πυρά της αστυνομίας που επιχειρούσε να διαλύσει διαδηλωτές, ενώ στις συγκρούσεις που ακολούθησαν την ορκωμοσία του Κιμπάκι οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά σε όλη την χώρα τους 650.
Ο επίτροπος της ΕΕ Λουί Μισέλ που συναντήθηκε με τον Κιμπάκι και τον Οντίνγκα, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κάλεσε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν με συνομιλίες να επιλύσουν την κρίση και να σταματήσουν οι σκοτωμοί.
Ο πρόεδρος του Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος(ODM), Ενρι Κόσγκεϊ, κάλεσε σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι οι άλλες ημέρες της εβδομάδας θα είναι αφιερωμένες σε προσευχές.
(πηγή: www.flash.gr, 21/1/2008)
Η κατάσταση στην Κένυα
Ετικέτες Κένυα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου