Ταξίδια για συλλέκτες εμπειριών

Angkor Wat - Καμπότζη
Μέσα στο υποβλητικό φυσικό τοπίο της ζούγκλας, η Angkor Wat, πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου των Χμερ, είναι ένα από τα πιο περίτεχνα αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου. Η θαλερή βλάστηση σε αγκαλιάζει από παντού, τα χρώματα των λωτών και τα αρώματα των εξωτικών φυτών σε μεθούν καθώς περιπλανιέσαι στο πανέμορφο σύμπλεγμα των ναών. Οι μορφές των αγαλμάτων και των ανάγλυφων δεσπόζουν στους πέντε πύργους της Angkor Wat που συμβολίζουν τις πέντε κορυφές του μυθικού όρους Meru όπου κατοικούσε η ινδουιστική θεότητα Shiva. Οι λεπτοκαμωμένες σιλουέτες των βουδιστών μοναχών με τους πορτοκαλί μανδύες είναι η μόνη κίνηση μέσα στη γλυκιά σχεδόν μαγική ησυχία της ζούγκλας. Σε όποιο σημείο κι αν σταθείς νιώθεις μια αύρα ευεξίας
να διαπερνά στο κορμί σου.

Τοπία που κόβουν την ανάσα - Αυστραλία
Από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία του κόσμου: γλυπτοί βράχοι που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 60 μέτρα, θαλάσσιες πίστες ιδανικές για απαιτητικούς σέρφερ, καταπράσινες ακτές με παλιά ψαράδικα χωριά, κουκλίστικα ξενοδοχεία και προστατευόμενα εθνικά πάρκα, θέα στον ωκεανό που κόβει την ανάσα. Η ομορφιά του ωκεανού, το μεγαλείο της φύσης, η ιδιαιτερότητα ενός τοπίου που διαμορφώθηκε από την προαιώνια δύναμη των κυμάτων σάς αποκαλύπτεται μέσα από ένα οδοιπορικό 290 χιλιομέτρων. Αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τη μεγάλη αυτή παραλιακή διαδρομή που εκτείνεται από τη δυτική Μελβούρνη προς τη νότια ακτή της Αυστραλίας και έμεινε στην ιστορία εξαιτίας των πολλών ναυαγίων που ξεβράστηκαν στις ακτές της κατά τη διάρκεια της αποίκησης της Αυστραλίας στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η διαδρομή ονομάζεται The Great Ocean Road και καλύπτει 290 χλμ. από την πόλη των σέρφερ Torquay (100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μελβούρνης) ως το Warrnambool.

Hoi An - Βιετνάμ
Ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά της Ασίας. Έμεινε ανέγγιχτο ακόμα και από τους Αμερικάνους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι χωρικοί απλώνουν την πραμάτεια τους σε πολύχρωμες ψάθινες παλέτες, οι ψαράδες με τα κωνικά καπέλα ρίχνουν τα δίχτυα τους στο ποτάμι, κουκλίστικα μαγαζάκια και μικρά καφέ-εστιατόρια που φλερτάρουν ελαφρώς με τη σύγχρονη αισθητική παρεμβάλλονται ανάμεσα στις παγόδες και στα γραφικά βιετναμέζικα σπιτάκια, ενώ τα γλυκά χρώματα του δειλινού καθρεφτίζονται στην απέραντη κάτασπρη παραλία του Ειρηνικού. Τίποτα δεν διαταράσσει την παραδοσιακή εικόνα του Hoi An, του πάλαι ποτέ εμπορικού κέντρου και νυν ανερχόμενου τουριστικού θερέτρου. Εδώ το παρελθόν βρίσκεται παντού γύρω σας.

Highlands - Σκοτία
Στα μονοπάτια των θρύλων
Περίπου 600 κάστρα σπαρμένα στις πεδιάδες και στις πλαγιές της σκοτσέζικης υπαίθρου, συγκεντρωμένα τα περισσότερα απ' αυτά στα Grampian Highlands. Κάποια στέκονται ερειπωμένα να θυμίζουν την αίγλη και το μεγαλείο του παρελθόντος ενώ κάποια άλλα στεγάζουν πια νέους ιδιοκτήτες που τα επισκεύασαν και τα αναπαλαίωσαν με σεβασμό. Κάπου εκεί, κρυμμένο στα θρυλικά υψίπεδα, βρίσκεται το Castle Trail, ένα συγκρότημα έντεκα ιστορικών κάστρων που χαράζει το σύγχρονο δρόμο του στα χνάρια του παρελθόντος. Ακολουθήστε την οργανωμένη διαδρομή κατά μήκος των ποταμών Dee, Don και Spey, που σας ταξιδεύει στην ιστορία του τόπου και περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε μια δωδεκάδα πρατηρίων ουίσκι, για τα οποία είναι εξίσου διάσημη η περιοχή. Ένα ταξίδι στο ονειρικό παρελθόν, «ποτισμένο» με τη γλυκιά ζάλη του παρόντος.

Νησί Βανκούβερ - Καναδάς
Το μικροσκοπικό Quaint Telegraph Cove, στο νησί Βανκούβερ του Καναδά, μπορεί να αριθμεί μόλις έντεκα κατοίκους, είναι όμως αγαπημένο στέκι και για 200 περίπου Όρκα, γνωστές και ως φονικές φάλαινες. Μη φοβάστε όμως, η μοναδική εμπειρία της επαφής με την άγρια ομορφιά των θαλάσσιων κητών είναι απόλυτα ασφαλής. Τα δύο πλοία που έχουν ναυλωθεί για την παρατήρησή τους είναι εγκεκριμένα από την τοπική ακτοφυλακή, πλήρως εξοπλισμένα, με κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους παρατήρησης αλλά και υδρόφωνα, που επιτρέπουν στους επιβάτες να «κρυφακούν» τις υδάτινες συζητήσεις και τα τραγούδια των φαλαινών. Μαρκαρισμένες και βαφτισμένες καθεμία με δικό της όνομα, είναι απόλυτα εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία, αναδύονται και «σπάνε» την ηρεμία των καθάριων νερών προκαλώντας δέος στους επιβάτες-παρατηρητές.
Τα Stubbs Island Whale Watching βρίσκονται 402 χλμ. βορειοδυτικά της Βικτόρια, www.stubbs-island.com

Romantische Strasse - Γερμανία
Η ρομαντική παράδοση της Γερμανίας δεν περιορίζεται στο φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό πεδίο. Ο Ρομαντικός Δρόμος (Romantische Strasse) εκτείνεται σε μήκος 288 χλμ. νότια του Wurzburg προς το Fussen και συναντά στην πορεία του δεκάδες μεσαιωνικές κωμοπόλεις, χωριά και κάστρα στα οποία οφείλει και το όνομά του. Μια διαδρομή που για να εισχωρήσετε στην ουσία της πρέπει να τη ζήσετε και όχι απλώς να την περάσετε βιαστικά μέσα από τα τζάμια ενός τουριστικού λεωφορείου. Το πρώτο στίγμα της αίγλης του Romantische Strasse δίνεται ήδη από την εκκίνησή του, την πόλη Wurzburg (116 χλμ. νοτιοανατολικά της Φρανκφούρτης), με το μπαρόκ παλάτι Residenz του 1720, παραγγελία των πριγκίπων-αρχιεπισκόπων, με τα υπέροχα fresco του Tiepolo και την απόλυτη αίσθηση χλιδής. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την πόλη τον Ιούνιο για να πάρετε μια γεύση από το Φεστιβάλ Μοzart που οργανώνεται εκεί. Στη συνέχεια της διαδρομής ξεχωρίζουν το Rothenburg ob der Tauber, το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Ευρώπης, όπου κάθε βήμα μας γυρίζει στο παρελθόν, και το λιγότερο τουριστικό Dinkelsbuhl, ενώ αυτή η μοναδική εμπειρία τελειώνει με τα δύο κάστρα του παράφρονα βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας.
Πληροφορίες: www.romantischestrasse.de

Machu Picchu - Περού
Μέσα από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας ξεπροβάλλει ο λόφος με την απότομη κλίση που στην κορφή του είναι φωλιασμένη η ιερή πόλη των Ίνκας. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μέσα στη ζούγκλα κατηφορίζει προς τα ερείπια των Incas Huinay Huayna (3 ώρες). Από κει παίρνουμε ένα πολύ στενό μονοπάτι για το Intipunku (2 ώρες), την «πύλη του ήλιου», απ' όπου αντικρίζουμε για πρώτη φορά την ιερή πόλη του Machu Picchu. Η εικόνα είναι μοναδική. Το δέος διαδέχεται η μαγεία καθώς η ενέργεια που εκπέμπει η μυθική πόλη μας καταλαμβάνει. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα που αναδίδουν οι πανάρχαιοι λατρευτικοί χώροι, αφιερωμένοι σε πλανήτες και αστέρες, και το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο της ζούγκλας κάνουν το ταξίδι στο Machu Picchu μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους λάτρεις της φύσης όσο και τους «εξερευνητές» των αρχαίων πολιτισμών.

Τζιμπαράν - Μπαλί
Στο Μπαλί, στην κατάλευκη παραλία με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού, απλώνονται τα τρίκλινα μπανγκαλόους του βραβευμένου θερέτρου Four Seasons Jimbaran, που είναι φτιαγμένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν ενός παραδοσιακού μπαλινέζικου χωριού. Κήποι γεμάτοι μπουκαμβίλιες και εξωτικά λουλούδια οδηγούν σε μια ιδιωτική ακτή μήκους 4 μιλίων με ψιλή λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Η δροσιά και η απομόνωση της ιδιωτικής πισίνας που διαθέτει κάθε δωμάτιο δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για μια θεραπεία λουλούλ. Πρόκειται για το περίφημο μασάζ κατά το οποίο Μπαλινέζες ντυμένες με παραδοσιακά σαρόν (φούστες) περιποιούνται το σώμα σας με αιθέρια έλαια, σανδαλόξυλο, μπαχαρικά και κρύο γιαούρτι. Αμέσως μετά, χαλαροί και ανανεωμένοι, περπατήστε με τον καλό ή την καλή σας στην παραλία του Jimbaran. η θέα στον ωκεανό θα σας δώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας.

Arles - Προβηγκία Γαλλία
Φωτεινή, ατμοσφαιρική, με κτίρια άψογης αισθητικής στα λουλουδιασμένα της δρομάκια, η πόλη Arles στη Νότια Γαλλία μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε γωνιά το σύγχρονο συνοδεύει αρμονικά το παλιό δίνοντας στην πόλη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αυθεντικότητα που είναι διάχυτα σε όλη την Προβηγκία. Καθίστε για λίγο στην κεντρική πλατεία, στο cafe΄ όπου σύχναζε ο ιδιοφυής ζωγράφος Vincent Van Gogh, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Picasso και η Edith Piaf, και απολαύστε το πολύ καλό ντόπιο κρασί που σερβίρεται σε όλα τα ρεστοράν. Η Arles φημίζεται επίσης για τις ταυρομαχίες της, που διεξάγονται την 1η Μαΐου σ' ένα στάδιο του 1ου αιώνα π.Χ. Εδώ ο ταύρος δεν σκοτώνεται αλλά λατρεύεται, ενώ η προσοχή του κοινού συγκεντρώνεται στην περίτεχνα χορογραφημένη παράσταση και στη χάρη των δύο... πρωταγωνιστών. Ιδανική βάση διαμονής για να μπείτε στο κλίμα της πόλης είναι το Grand Hotel Nord-Pinus, με το εκκεντρικό ντεκόρ που είναι αφιερωμένο στη λατρεία του ταύρου, και ιδιαίτερα το δωμάτιο 10, όπου έμεναν παραδοσιακά οι ταυρομάχοι πριν τη μεγάλη παράσταση. Η Arles βρίσκεται 35 χλμ. νότια της Αβινιόν και 92 χλμ. βορειοδυτικά της Μασσαλίας.

(πηγή: athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: