Η Virgin Galactic παρουσιάζει το νέο της τουριστικό διαστημόπλοιο



Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού του ομίλου Virgin παρουσίασε το μοντέλο του SpaceShipTwo, ενός σκάφους που μπορεί να μεταφέρει έξι τουρίστες σε σύντομες υποτροχιακέ πτήσεις πάνω από την ατμόσφαιρα. Ήδη 200 υποψήφιοι ταξιδιώτες έχουν κάνει την κράτηση των 200.000 δολαρίων.

«Αν και το δολάριο δεν αξίζει πλέον και πολλά, 200.000 είναι υπερβολική τιμή για την πλειονότητα των ανθρώπων. Εντός πέντε ετών από την έναρξη των πτήσεων, θα ήλπιζα ότι η τιμή θα πέσει δραματικά» ευχήθηκε ο περιπετειώδης δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin Group.

Μαζί με τον αεροναυπηγό του σκάφους Μπερτ Ρατάν, ο Μπράνσον παρουσίασε το SpaceShipTwo το απόγευμα της Τετάρτης στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Παρουσίασαν επίσης το μοντέλο του White Night Two (Λευκός Ιππότης Δύο) ενός ειδικού, τετρακινητήριου αεροπλάνου που θα μεταφέρει κάτω από τα φτερά του το SpaceShipTwo σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων. Εκεί, το διαστημικό σκάφος θα αποσυνδέεται από το αεροπλάνο και θα πυροδοτεί τους δικούς του κινητήρες για την επόμενη φάση της ανόδου.

Το SpaceShipTwo θα φτάνει σε ύψος άνω των 100 χλμ, το επίσημο όριο του Διαστήματος, ωστόσο δεν θα πετά αρκετά ψηλά ή αρκετά γρήγορα για να ξεφύγει από τη γήινη βαρύτητα. Στη διάρκεια της σύντομης πτήσης οι επιβάτες θα έχουν για 4,5 λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας και θα μπορούν να θαυμάσουν την καμπυλότητα της Γης και το κατάμαυρο Διάστημα.

Το πρώτο SpaceShipTwo είναι έτοιμο κατά 60% και το White Night Two κατά 70%, διευκρίνισε η Virgin Galactic. Οι δοκιμαστικές πτήσεις των δύο σκαφών, που αποτελούνται από ελαφρά, σύνθετα υλικά υψηλής τεχνολογίας, προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι.

Η ασφάλεια του εγχειρήματος παραμένει σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούλιο ο κινητήρας του διαστημικού σκάφους εξερράγη στη διάρκεια δοκιμών στο έδαφος και σκότωσε τρία άτομα. Οι μηχανικοί δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το τι πήγε στραβά.

Το SpaceShipTwo είναι εξάλλου εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο πειραματικό μοντέλο, το οποίο το 2004 εξασφάλισε στον αεροναυπηγό Μπερτ Ρατάν έπαθλο 10 εκατ. δολαρίων για το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο σκάφος που φτάνει στο διάστημα,

Το SpaceShipOne, που έμοιαζε περισσότερο με διαστημόπλοιο του... Φλας Γκόρντον, ήταν μικρότερο και διέθετε χώρο μόνο για τρία καθίσματα.

Οι ιδιώτες που θα πετάξουν με τη Virgin Galactic δεν θα είναι πάντως οι πρώτοι τουρίστες του Διαστήματος. Προηγήθηκαν πέντε εκατομμυριούχοι που πλήρωσαν τη Ρωσία 20 εκατ. δολάρια έκαστος για ολιγοήμερες διακοπές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

(πηγή: www.in.gr, 24/1/2008)

Ομως, δεν είναι η Virgin Galactic η μοναδική εταιρεία που επιθυμεί να αποκτήσει σημαντική μερίδα της αγοράς του διαστημικού τουρισμού. Αλλες εταιρείες είναι η Astrium της ΕΑDS (μητρική εταιρεία της Airbus), η Blue Origin της Amazon.com Inc., η SpaceΧ και η Bigelow Aerospace, που μάλιστα φιλοδοξεί να κατασκευάσει και ξενοδοχεία στο Διάστημα.

Ωστόσο, πρωτοπόρος ήταν η Space Adventures, η πρώτη που ασχολήθηκε με τον διαστημικό τουρισμό το 2001. Η εταιρεία «έστειλε» τον Αμερικανό επιχειρηματία Ντένις Τίτο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον ρωσικό θαλαμίσκο Σογιούζ. Μόνο που για τις ολιγοήμερες διακοπές του κατέβαλε 20 εκατομμύρια δολάρια. Τον ακολούθησαν άλλοι τέσσερις βαθύπλουτοι εραστές του Διαστήματος.

(πηγή: www.
kathimerini.gr, 25/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: