Μετάδοση ασθενειών από τα τσιμπούρια σε γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών από τα τσιμπούρια σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, καθώς η ασθένεια Tick Borne Encephalitis - TBE μπορεί να προκαλέσει μηνηγγίτιδα και σοβαρές περιπτώσεις παράλυσης, ακόμη και θανάτου.

Οι οικογνένειες με μικρά παιδιά και κυρίος αγόρια είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο. Ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η νόσος TBE είναι πιο κοινή για τα αγόρια παρά για τα κορίτσια και οι ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο είναι 0-3 ετών.

Τσιμπούρια που μεταδίδουν την ασθένεια έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς αναπτυσσόμενους προορισμούς διακοπών στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κράτη όπως η Τσεχία, η Κροατία και η Σλοβενία είναι σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά και καθιερωμένοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία.

Τα τσιμπούρια αυτά εντοπίζονται σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές στο διάστημα μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού. Επίσης, τα συμπτώματα της νόσου έχουν εμφανιστεί σε άτομα 27 χωρών της Ευρώπης, ενώ το 2006 μόλις σε 11 χώρες.

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, κ. Michael Kunze, που ειδικεύεται στην πρόληψη της νόσου TBE, συμβουλεύει τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ταξίδια τους στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται πως κάθε χρόνο παρουσιάζονται περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις σε ενδημικές χώρες.

(πηγή: www.travelreport-int.gr, 30/01/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: