«Συμπατριώτες μας Αβορίγινες σας ζητούμε τώρα συγγνώμη»

Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας υπό τον πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τους Αβορίγινες, τους αυτόχθονες της περιοχής, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, στις 13 του ερχόμενου μήνα, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκλιμακώσει την ένταση στις φυλετικές σχέσεις στην Αυστραλία.

Οπως δήλωσε η αρμόδια για τα προβλήματα των Αβοριγίνων, η υπουργός, Τζένι Μακλίν, έχει έρθει σε επαφή με τους ηγέτες των αυτοχθόνων φυλών αλλά, επί του παρόντος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποια μορφή θα λάβει το αίτημα της κυβέρνησης. Πάντως είναι βέβαιο ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε ήδη διατυπωθέντα αιτήματα για οικονομική αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις πολιτικές των περασμένων κυβερνήσεων.

Γενικότερα, οι σχέσεις των Αβοριγίνων και του υπόλοιπου πληθυσμού της Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από ωμότητα, σκληρότητα και αδιαφορία. Δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς πέθαναν από ασθένειες, πολέμους και ανέχεια τα χρόνια που ακολουθούσαν του εποικισμού των Ευρωπαίων, ενώ, μόλις το 1962 έλαβαν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Μεγαλύτερη, όμως, ήταν η ζημία που προκλήθηκε στους αυτόχθονες πληθυσμούς από την πολιτική υποχρεωτικής τοποθέτησης των παιδιών τους σε οικογένειες λευκών ή σε κρατικά ιδρύματα, σε μία προσπάθεια αφομοίωσής τους.

Μελέτη που ολοκληρώθηκε το 1997 υπολόγισε ότι το ένα στα τρία έως το ένα στα δέκα παιδιά Αβοριγίνων, που ανήκουν στις λεγόμενες «χαμένες γενιές» «απήχθησαν» από τα σπίτια και τις οικογένειές τους μέσα στον 20ό αιώνα. Η πρακτική καταργήθηκε μόλις το 1969.

Η κα Μακλίν εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει συγχώρεση από τους Αβοριγίνους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι η σημερινή γενιά Αυστραλών θα επωμιστεί τις ευθύνες του παρελθόντος.

«Δεν φταίμε εμείς»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ είχε αρνηθεί πεισματικά να απολογηθεί στην κοινότητα των ιθαγενών γι’ αυτά τα δεινά. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αυστραλών που ουδέποτε σκέφτηκαν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδέποτε αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να απολογηθούν για κάτι», είχε δηλώσει ο κος Χάουαρντ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Νιώθουν συντριβή για ό,τι συνέβη στο παρελθόν αλλά αυτό διαφέρει πολύ από την ανάληψη ευθυνών».

Πολλοί από τους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν ότι δεν θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από τους Αβοριγίνους επειδή, όπως πίστευε, με αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε τις πύλες για την απαίτηση χρηματικών αποζημιώσεων.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 31/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: