Travel: 36 ώρες στο θέρετρο Μπρέκενριτζ του Κολοράντο

Η παλιά πόλη ανθρακωρύχων και χρυσωρύχων του Μπρέκενριτζ στο Κολοράντο, αντίθετα από τις πολυσύχναστες γειτόνισσές της Βέιλ και Ασπεν, συνεχίζει να αποπνέει ηρεμία και ατμόσφαιρα άγριας Δύσης. Το Μπρέκενριτζ διαθέτει, όμως, και λάμψη. Παραθεριστικές κατοικίες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δεσπόζουν σήμερα πάνω από τα καλύβια των χρυσωρύχων. Στο ιστορικό κέντρο της πολίχνης, νεανικά μπαράκια σερβίρουν ιταλικές σπεσιαλιτέ, αντί των πιο παραδοσιακών εδεσμάτων της Δύσης, όπως οι τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου και η μπίρα με την κανάτα.

Παρασκευή
4 μ.μ. Κάτω στο ποτάμι
Για να δείτε καλά το κέντρο του Μπρέκενριτζ, που μοιάζει σαν να βγήκε από καρτ-ποστάλ, χρειάζεται να περπατήσετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας στην πλατεία στη γωνία της Μέιν στριτ και της Ιστ Ουάσιγκτον άβενιου και βαδίστε κατά μήκος του Μπλου Ρίβερ, που βρέχει την πόλη και αποτελούσε κάποτε το επίκεντρο της αναζήτησης χρυσού. Οταν κουραστείτε, συναντήστε τους σύγχρονους διανοούμενους λάτρεις του σκι, που θα διαβάζουν έργα του Κέρουακ δίπλα στο τζάκι του Κράουν Καφέ εν Τάβερν.
6 μ.μ. Τρούφες και μπίρα
Προτού το χειμερινό θέρετρο απογειωθεί τη δεκαετία του 1960, καλό φαγητό στο Μπρέκενριτζ σήμαινε σάντουιτς με ζαμπόν, που έφτιαχνε ο Χούκερ Χάρι στο εστιατόριο Μάιν. Σήμερα, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από πλειάδα εστιατορίων που προσφέρουν νέα αμερικανική κουζίνα, σε σύγχρονο ή άλλοτε ρουστίκ σκηνικό. Στο Ρέλις μπορείτε να πιείτε το ποτό σας στο μπαρ, φορώντας ακόμη τα ρούχα του σκι ή μπορείτε να προτιμήσετε την αίθουσα του εστιατορίου με τα λινά τραπεζομάντιλα. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά κρέατα: βούβαλο, μοσχάρι και αρνί.
7.30 μ.μ. Χειμερινό θέατρο
Στο επίκεντρο της ζωντανής καλλιτεχνικής σκηνής του Μπρέκενριτζ βρίσκεται το θέατρο Μπρέκενριτζ, ένα πρώην μπαρ μηχανόβιων, το οποίο μετέτρεψε η δημαρχία σε μη κερδοσκοπικό θέατρο 100 θέσεων. Ο τοπικός θίασος, Θέατρο Παρασκηνίων, ανεβάζει έξι με επτά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου κάθε χρόνο. Ελάτε νωρίς για να δείτε στο φουαγιέ εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών.

Σάββατο
8 π.μ. Γεμίστε δεξαμενές
Οι ντόπιοι δεινοί σκιέρ έχουν ήδη εφορμήσει στις πίστες. Εσείς, όμως, δεν έχετε λόγο να βιαστείτε. Πηγαίνετε για πλούσιο πρωινό με θέα τα μαγευτικά Βραχώδη Ορη στο Ντεϊλάιτ Ντόνατς, το παραδοσιακό εστιατόριο «ντάινερ», που επισκέπτεται τακτικά ο δήμαρχος Ερνι Μπλέικ για να συλλέξει τα τελευταία πολιτικά κουτσομπολιά, αλλά και ο διάσημος αθλητής του σνόουμπορντ, Σον Ουάιτ.
9.30 π.μ. Επιλέξτε το μεγάλο!
Ανεβείτε στην πιο πρόσφατη ατραξιόν του Μπρέκενριτζ, τη γιγάντια γόνδολα με το όνομα «Μπρεκ Κονέκτ», που θα σας μεταφέρει ενάμισι χιλιόμετρο μέχρι τις πίστες. Από την Κορυφή 8, μπορείτε να διαλέξετε ένα από 30 σκι λιφτ, που θα σας ανεβάσουν σε υψόμετρο 1.200 μέτρων για να αρχίσετε την κατάβαση με σκι ή σνόουμπορντ. Για ζέσταμα, προτιμήστε τις πίστες Ντιουκς Ραν και Κολοράντο Σούπερ, προτού κατευθυνθείτε στις δύσκολες διαδρομές της πίστας Αριθμός 6. Αν κουραστείτε γρήγορα, φταίει το μεγάλο υψόμετρο, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο του Μπρέκενριτζ είναι το υψηλότερο των ΗΠΑ, με κορυφή στα 4.200 μέτρα.
4.30 μ.μ. Κοκτέιλ ή τσιαμπάτα
Υπάρχουν πολλά σημεία, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μετά την κατάβαση, από τις άνετες ξαπλώστρες έξω από το εστιατόριο Μπέργκενχοφ, που έχει εξασφαλίσει έτσι το παρατσούκλι «Παραλία Μπεργκ». Για περισσότερη ησυχία, διαλέξτε τους αναπαυτικούς κόκκινους καναπέδες του Σέλαρ, ένα «γουάιν-μπαρ» που ειδικεύεται στα ορεκτικά και τους μεζέδες.
6 μ.μ. Ψάχνοντας για χρυσό
Αποφύγετε τα κακόγουστα τουριστικά καταστήματα της Μέιν στριτ και ανακαλύψτε το Βίντατζ Σνόου, ένα νέο κατάστημα με κλασικά πλεχτά δεκαετιών από το 1950 μέχρι το 1970. Στο βιβλιοπωλείο Χάμλετς μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο της επιλογής σας και να βρείτε πληροφορίες για τις ημέρες των χρυσοθήρων και την ανακάλυψη περίφημου βόλου χρυσού, βάρους 7 κιλών το 1887.
8 μ.μ. Εκλεκτές δυτικές γεύσεις
Ακολουθήστε τη μοδάτη νεολαία μέχρι το Μόντις. Το νέο αυτό εστιατόριο αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την αισθητική του Μπρέκενριτζ, με τα κόκκινα τούβλα, τη σκούρα ξυλεία και τη βικτωριανή ατμόσφαιρα. Τηλεφωνήστε νωρίς και ζητήστε το τραπέζι στο πατάρι, με θέα τη Μέιν στριτ.
9 μ.μ. Παλιά Δύση
Η νυχτερινή ζωή μπορεί να σας φανεί υπερβολικά έντονη. Πηγαίνετε στο Σέρπα εν Γιέτις, ένα υπόγειο μπαράκι που διαθέτει την καλύτερη ζωντανή μουσική στο Μπρέκενριτζ. Αργότερα, με τα αυτιά σας να βουίζουν ακόμη, περάστε από το Γκολντ Παν Σαλούν, το πιο παραδοσιακό από τα κέντρα της πόλης, για το οποίο οι ντόπιοι λένε γελώντας ότι έχει να καθαρισθεί από το 1965.

Κυριακή
8 π.μ. Ανάδυση για αέρα
Δεν είστε σίγουροι αν ζαλίζεστε από τη βραδινή οινοποσία ή από το υψόμετρο; Κάντε μία στάση στο Ελενς Κόφι Καρτ για μια κούπα δυνατό καφέ και μια φιάλη αρωματισμένου οξυγόνου.
11 π.μ. Αγρια φύση
Το Μπρέκενριτζ διαθέτει και πάνω από 25 μονοπάτια 45 χιλιομέτρων στον διπλανό εθνικό δρυμό Ουάιτ Ρίβερ. Το μονοπάτι Μπίβερ Τρέιλς θα σας οδηγήσει σε κύκλο γα 3,5 χιλιόμετρα γύρω από τον παγωμένο τον χειμώνα βάλτο Κιουκάμπερ Γκαλτς, όπου θα δείτε αμερικανικούς ταράνδους να αναζητούν χορτάρι. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, καθώς και έλκηθρα με σκύλους αν νιώθετε τεμπέληδες, βρίσκεται στο Μπρέκενριτζ Νόρντικ Σέντερ.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Crown Cafe and Tavern 970-4536022
Relish www.relishbreckenridge.com
Breckenridge Theatre www.backstagetheatre.org
Daylight Donuts 970-4532548
Colorado Super Chair www.breckenridge.snow.com
Bergenhof Restaurant 970-4967417
Cellar www.thecellarwine.com
Vintage Snow 970-4532447
Hamlet’s Book-shoppe www.hamletbookshoppe.com
Modis www.modisbreck.com
Sherpa & Yeti’s www.sherpaandyetis.com Gold Pan Saloon and Restaurant 970-4530318
Helen’s Coffee Cart 970-4536333
Breckenridge Nordic Center www.breckenridgenordic.com

(πηγή: www.kathimerini.gr, 26/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: