Ελληνικά Καταφύγια

Τα ελληνικά καταφύγια, μετά από πολλές περιπέτειες, τα τελευταία χρόνια ανακάμπτουν, ανακαινίζονται, ομορφαίνουν και… διαδίδονται από στόμα σε στόμα, για να γίνουν ξανά trend και να μας θυμίσουν ότι φυσιολατρικό weekend δεν είναι μόνο οι παραδοσιακοί ξενώνες σε κατάφυτα πευκοδάση –αλλά και η, έστω και προσωρινή, απάρνηση της περιττής πολυτέλειας για να ζήσουμε την εμπειρία του βουνού όχι με την κοσμική αλλά με την αυθεντική της έννοια.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Γιατί; Γιατί το απαιτεί η εποχή. Γιατί είναι ρομαντικό. Γιατί είναι κρίμα να πιστεύουμε, σαν παραπληροφορημένοι τουρίστες, ότι η ομορφιά του ελληνικού τοπίου εξαντλείται στο τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-παραθαλάσσια ταβέρνα. Γιατί η εμπειρία εγγυάται το λεγόμενο «γέμισμα μπαταριών» πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε κοσμικό θέρετρο. Γιατί, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία, το χιόνι είναι ευτυχία. Ή απλά γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη, τα καταφύγια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «κλειστές λέσχες» δεινών σκιέρ ή ορειβατών. Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από αυτά είτε έχετε έρθει στο βουνό για σκι, είτε για trekking, είτε για ορειβασία είτε απλά για βόλτα. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διανυκτέρευσης σε κάποιο καταφύγιο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εμπνευστείτε να συμμετέχετε σε κάποια από τις λεγόμενες δραστηριότητες βουνού, είτε αυτή λέγεται σκι, είτε αναρρίχηση ή πεζοπορία, και βέβαια ότι θα νιώσετε πως βρίσκεστε όσο εγγύτερα στη (χιονισμένη) φύση γίνεται. Το μειονέκτημα είναι ότι ίσως σας φανεί πως στερείστε λίγη από την πολυτέλεια των πεντάστερων ξενοδοχείων που θα βρίσκατε στο κοσμικό θέρετρο στους πρόποδες του βουνού –αλλά κι αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε έστω μια φορά, αν μη τι άλλο για να αποφασίσετε αν σας αρέσει.

Για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο καταφύγιο, καλό είναι πάντα να έρχεστε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται, για να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα την περίοδο που σας ενδιαφέρει. Το κόστος διαμονής σπάνια ξεπερνά τα 15 ευρώ το άτομο, ενώ όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια που υπόσχονται να αποτελέσουν το ιδανικότερο σκηνικό για τα… λευκά Σαββατοκύριακά σας.

Οξιά: Για τους φυσιολάτρες
Περιτριγυρισμένο από το ειδυλλιακό τοπίο του νοτιότερου δάσους οξιάς της Ευρώπης, το καταφύγιο Λάμπρος Ευταξίας, που διαχειρίζεται η εταιρεία Κλαουδάτος, μπορεί να μη βρίσκεται στην καρδιά κάποιου πολυσύχναστου χιονοδρομικού, προσφέρεται, όμως, για πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, από ορειβασία και πεζοπορία μέσα στη φύση μέχρι σκι εκτός πίστας για τους πεπειραμένους.
Από τα δυνατά του σημεία, η απόσταση που το χωρίζει από… τα πάντα –16 χιλιόμετρα χωματόδρομου από το Γαρδίκι, προσπελάσιμα με αυτοκίνητο μόνο όταν το χιόνι το επιτρέπει, αλλιώς κάνετε την καρδιά σας πέτρα και ξεκινάτε την τρίωρη πεζοπορία, σκεπτόμενοι ότι η θέα από το μπαλκόνι του στα 1740 μέτρα υψόμετρο θα σας ανταμείψει– θα σας κάνει να ξεχάσετε οτιδήποτε έχει να κάνει με καθημερινότητα, στρες, κίνηση στους δρόμους και ζωή κοντά στον «πολιτισμό» γενικότερα. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 35 άτομα, ενώ διαθέτει αυτόνομη κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει μόλις 12 ευρώ. Έξτρα bonus οι παραδοσιακές γεύσεις και τα υπέροχα σπιτικά γλυκά που σερβίρονται δίπλα στο τζάκι.
Διαδρομή: Λαμία – Μακρακώμη – Γαρδίκι – Οξιά
Πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22114

Βελούχι: Για τους δραστήριους
Στην καρδιά του χιονοδρομικού του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, το πλήρως ανακαινισμένο καταφύγιο του Βελουχίου μπορεί να φιλοξενήσει έως 27 άτομα, διαθέτει αυτόνομη κουζίνα από την οποία βγαίνουν καθημερινά λαχταριστές λιχουδιές, θέρμανση με καλοριφέρ και ντουζιέρες. Παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, για την περίπτωση που έρθετε απροετοίμαστοι και τελικά μπείτε στον πειρασμό. Αν πάλι πιστεύετε ότι τα πέδιλα δε σας πηγαίνουν, αλλά δε θέλετε και να περάσετε όλη την ημέρα με επιτραπέζια δίπλα στο τζάκι, μία πληθώρα οργανωμένων δραστηριοτήτων σας περιμένουν: μηχανάκια χιονιού, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking και ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού. Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει 12 ευρώ.
Διαδρομή: Λαμία – Καρπενήσι – Χιονοδρομικό Καρπενησίου
Πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22002

Παρνασσός: Για τους Αθηναίους
Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια. Σε υψόμετρο 1820 μέτρων, στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, το καταφύγιο Μ. Δέφνερ μπορεί να φιλοξενήσει 37 άτομα, ενώ διαθέτει θέρμανση από καλοριφέρ, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι. Στα συν, τα μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης τα οποία παραδίδουν οι έμπειροι οδηγοί βουνού που έχουν αναλάβει το καταφύγιο. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε περιλαμβάνουν καταρριχήσεις rappel, trekking και ποδήλατο βουνού. Η διαμονή κοστίζει 12 ευρώ, ενώ για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων 8 ευρώ.
Διαδρομή: Αθήνα – Αράχωβα – Γεροντόβραχος
Πληροφορίες: 22370 22940

Όλυμπος: Για τους σκληροπυρηνικούς
Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα, ένα από τα τρία συνολικά οργανωμένα καταφύγια του βουνού των θεών, το Γιόσος Αποστολίδης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.720 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα τη θερινή περίοδο, από τέλος Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Τη χειμερινή περίοδο, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, της δυσκολίας ανεφοδιασμού, αλλά και των υψηλών εξόδων συντήρησης, τόσο αυτό όσο και τα άλλα δύο καταφύγια που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης –Σπήλιος Αγαπητός, σε υψόμετρο 2100 μέτρων με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και Χρήστος Κάκαλος σε υψόμετρο 2650 μέτρων με δυνατότητα φιλοξενίας 18 ατόμων– δε λειτουργούν σε καθημερινή βάση, μπορούν όμως κατόπιν συνεννοήσεως να φιλοξενήσουν οργανωμένες ορειβατικές ομάδες. Το κόστος διανυκτέρευσης είναι 10 ευρώ, 5 ευρώ για τα μέλη του συλλόγου και 8 ευρώ για τα μέλη των υπόλοιπων σωματείων.
Η εναλλακτική λύση για την περιοχή ακούει στο όνομα Βρυσσοπούλες, φιλοξενεί μέχρι 60 άτομα, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1800 μέτρων και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Ελασσόνα, μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στην ίδια τοποθεσία λειτουργεί και το ομώνυμο χιονοδρομικό. Για την είσοδό σας τόσο σε αυτό όσο και στο καταφύγιο, απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, άδεια του διοικητή της μονάδας και μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δε φέρει ευθύνη ο Ελληνικός Στρατός. Αν υπομείνετε τη μάχη με τη γραφειοκρατία, κερδίζετε bonus δωρεάν διανυκτέρευση στο καταφύγιο και χρήση της χιονοδρομικής πίστας.
Πληροφορίες: ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, 2310 224710
Για το καταφύγιο Βρυσσοπούλες: 24930 23467, 23821

Βαρδούσια: Για τους ορειβάτες
Από τα μεγαλύτερα –ίσως και τα πλέον φιλόξενα– καταφύγια της Ελλάδας, το αγαπημένο των ορειβατών καταφύγιο των Βαρδουσίων βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Από εδώ θα ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, πράγμα που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, καθότι η πεζοπορία αν ο δρόμος είναι κλειστός από το χιόνι θα σας πάρει από 3 έως 6 ώρες –το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, όμως, και το φιλόξενο περιβάλλον σίγουρα αξίζουν τον κόπο. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ, ή 8 ευρώ αν είστε μέλος κάποιου ορειβατικού συλλόγου.
Πληροφορίες: 22650 62195, 22650 62484

(πηγή: www.in2life.gr, 4/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: