Ρεκόρ τουριστών το 2007

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο το 2007, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε σχέση με το 2006 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Ο αριθμός των τουριστών ανήλθε σε περίπου 898 εκατομμύρια.

«Μολονότι οι ώριμες οικονομίες παραμένουν οι πρώτοι προορισμοί, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των νέων αγορών ισχυροποιεί το τουριστικό δυναμικό για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WTO Φραντσέσκο Φραντζιάλι κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του οργανισμού στην έδρα του στη Μαδρίτη.

«Είμαστε συνετά αισιόδοξοι για το 2008, το οποίο θα γνωρίσει μιαν αύξηση, αλλά μάλλον όχι τόσο υψηλή όσο το 2007», πρόσθεσε.

Ολες οι περιοχές σημείωσαν πέρυσι αύξηση πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, με τη Μέση Ανατολή να προηγείται με αύξηση 13% και να ακολουθεί η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού με 10%, η Αφρική με 8%, η αμερικανική ήπειρος με 5% και η Ευρώπη με 4%.

Πρώτος προορισμός παγκοσμίως παρέμεινε η Γαλλία. Δεύτερος ήταν πέρυσι η Ισπανία. Μεταξύ των χωρών που σημείωσαν μεγάλη τουριστική αύξηση στην Ευρώπη ήταν η Ελλάδα με ποσοστό 12% και η Πορτογαλία με 10%.

Από τις 52 εκατομμύρια επιπρόσθετες αφίξεις παγκοσμίως, η Ευρώπη δέχθηκε περίπου 19 εκατομμύρια, η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού 17 εκατομμύρια, η αμερικανική ήπειρος 6 εκατομμύρια, η Μέση Ανατολή 5 και η Αφρική 3.

Η Μέση Ανατολή είχε 46 εκατομμύρια τουρίστες, εξακολουθώντας να σημειώνει τουριστική επιτυχία παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις. Ο τουρισμός στη Συρία αυξήθηκε κατά 31% και στην Αίγυπτο κατά 20%.

Στην Αφρική, στους προορισμούς με την ταχύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος περιλαμβάνονται το Μαρόκο (αύξηση 14%), η Κένυα (13%) και η Νότια Αφρική (8%).

Στην Ασία, ο τουρισμός στη Μαλαισία αυξήθηκε κατά 20%, στην Καμπότζη κατά 19%, στην Τουρκία κατά 18%, στο Βιετνάμ κατά 16%, στην Ινδονησία κατά 15%, στην Ιαπωνία κατά 14%, στην Ινδία κατά 13% και στην Κίνα κατά 10%.

Στην Αμερική, μεταξύ των χωρών με τη σημαντικότερη αύξηση βρίσκονται η Χιλή με 12%, η Αργεντινή με 11% και οι ΗΠΑ με 10%.

(πηγή: www.flash.gr, 29/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: