Πέθανε ο κατακτητής του Έβερεστ σερ Έντμουντ Χίλαρι

Από τη ζωή έφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο σερ Eντμουντ Χίλαρι, ο άνθρωπος που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Eβερεστ.

Ο ταπεινόφρων μελισσοκόμος από τη Νέα Ζηλανδία σκαρφάλωσε στο Eβερεστ, μαζί με τον ιχνηλάτη οδηγό της φυλής των Νεπαλέζων Σέρπα, Τιεντσίνγκ Νοργκάι, στις 29 Μαΐου 1953. Η συστολή του Χίλαρι ήταν τέτοια, που περίμενε τον θάνατο του Τιεντσίνγκ το 1986, για να αποκαλύψει ότι αυτός -και όχι ο πολύπειρος Σέρπα- είχε πατήσει πρώτος την «Κορυφή του Κόσμου».

Αν και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεν ανέφερε χθες τα ακριβή αίτια θανάτου του Χίλαρι, ο ηλικιωμένος εξερευνητής νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με πνευμονία, ενώ ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος ύστερα από πτώση του κατά τη διάρκεια ορειβατικής εκδρομής τον περασμένο Απρίλιο στο αγαπημένο του Νεπάλ.

Μετά τη επιτυχία του στο Εβερεστ, ο σερ -πλέον- Χίλαρι πραγματοποίησε σημαντικές εξερευνητικές αποστολές στο Νότιο Πόλο, στα Ιμαλάια αναζητώντας το θρυλικό Γιέτι των Πάγων, αλλά και στη Δυτική Κίνα, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τις πηγές του ποταμού Γιανγκτσέ. Το σημαντικότερο έργο της ζωής του σερ Χίλαρι, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν οι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στις περιοχές των Σέρπα στο Νεπάλ, βοηθώντας στην κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, γεφυρών και μικρών διαδρόμων προσγείωσης. Η δράση του αυτή τού εξασφάλισε την ανακήρυξή του σε επίτιμο πολίτη του Νεπάλ το 2003.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/1/2008)

Ο Νεοζηλανδός σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που το 1953, μαζί με το Νεπαλέζο σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι, ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο όροςΈβερεστ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Χέλεν Κλαρκ.

«Ο θρυλικός ορειβάτης και φιλάνθρωπος είναι ο γνωστότερος Νεοζηλανδός που υπήρξε ποτέ. Πάνω απ' όλα όμως ήταν ένας τυπικός Νεοζηλανδός», είπε η Κλαρκ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 11/1/2008)

Δείτε αφιέρωμα του National Geographic με φωτογραφίες του Χίλαρι
http://news.nationalgeographic.com/news/2008/01/photogalleries/hillary-pictures

Δεν υπάρχουν σχόλια: