Λίβερπουλ, πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης 2008

Το 2008 το Λίβερπουλ είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Φιλοξενεί μια σειρά διαφορετικών συναυλιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων οργανωμένες από τη Liverpool Culture Company σε συνεργασία με καλλιτέχνες, performers και πολιτιστικές οργανώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα δωρεάν εκδηλώσεων.

Παρακάτω κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα του 2008:

11-13 Ιανουαρίου Το σαββατοκύριακο της τελετής έναρξης ξεκινά με μια δωρεάν παράσταση στην ιστορική πλατεία του Αγ. Γεωργίου στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ο Ringo Starr. Ακολουθεί την επόμενη μέρα, 12 Ιανουαρίου, μια μοναδική παράσταση επονομαζόμενη Liverpool the Musical στο χώρο εκδηλώσεων Liverpool Echo Arena. Το all-star cast περιλαμβάνει τους Ringo Starr, Dave Stewart, Echo and the Bunnymen, Pete Wylie και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λίβερπουλ Royal Liverpool Philharmonic Orchestra με το δυναμικό νέο της μαέστρο Vasily Petrenko.

19 Ιανουαρίου Ο νέος χώρος εκδηλώσεων χωρητικότητας 10,600 θέσεων Liverpool Echo Arena θα φιλοξενήσει το The Number 1 Project Live, μια φαντασμαγορική συναυλία εμπνευσμένη από το γεγονός ότι το Λίβερπουλ ως πόλη είναι η γενέτειρα περισσότερων hit singles μουσικών κομματιών από κάθε άλλη στο κόσμο!

28 Φεβρουαρίου Χορωδιακή συναυλία στο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ με παγκόσμια πρεμιέρα του Requiem του Sir John Tavener´s.
15 Μαρτίου Ο Karl Jenkins διευθύνει τη παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του the world Stabat Mater στο καθεδρικό του Λίβερπουλ με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία.

30 Μαρτίου Ο Vladimir Ashkenazy διευθύνει την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων στο Μέγαρο της Φιλαρμονικής του Λίβερπουλ.
30 Μαΐου Εγκαίνια της έκθεσης Gustav Klimt: Painting, Design and Modern Life in Vienna 1900, στην Tate Liverpool.

1 Ιουνίου Η παράσταση The Liverpool Sound θα πραγματοποιηθεί μπροστά σε κοινό 35,000 ατόμων στο γνωστό γήπεδο Anfield την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης. Η βάση της παράστασης που τιμά τον ποπ ήχο του Λίβερπουλ θα είναι ο Paul McCartney και το συγκρότημα του.

28 Ιουνίου Παράσταση του War Requiem του Benjamin Britten´s στον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ.

Ιούλιος Η πόλη γιορτάζει τη ναυτική της ιστορία με την επιστροφή του the Clipper Round the World Yacht Race, του αγώνα ερασιτεχνών ιστιοπλόων στις 5 Ιουλίου και την αρχή του the Tall Ships´ Races, της κούρσας μεγάλων ιστιοφόρων στις 18-21 Ιουλίου.

4 Σεπτεμβρίου Ο Simon Rattle διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στο Μέγαρο της Φιλαρμονικής του Λίβερπουλ.

2 Οκτωβρίου-18 Ιανουαρίου 2009 Η έκθεση Le Corbusier - The Art of Architecture θα φιλοξενηθεί στη δραματική κρύπτη του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού.

2 Οκτωβριου Ο Simon Rattle διευθύνει τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λίβερπουλ στο Μέγαρο της Φιλαρμονικής της πόλης.

Ο Klimt στο Liverpool
Στα πλαίσια του εορτασμού του Λίβερπουλ ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2008, η αίθουσα τέχνης Tate Liverpool (παράρτημα της γνωστής Tate του Λονδίνου) παρουσιάζει την εκτενή έκθεση σχεδίων και έργων του γνωστού Αυστριακού ζωγράφου. Η έκθεση Gustav Klimt: Painting, Design and Modern Life in Vienna 1900 θα είναι η πρώτη φορά που τόσα έργα του Klimt θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στη Βρετανία. Ο Klimt θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως και η έκθεση ερευνά το ρόλο του ως ιδρυτή και σημαντικό εκπρόσωπο του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau. Το έργο και η φιλοσοφία του κινήματος περιλάμβανε τη τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη μόδα, διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα. Σημαντικοί πίνακες και σχέδια όλων των περιόδων της καριέρας του Klimt θα παρουσιαστούν στο πλευρό της δουλειάς του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Josef Hoffmann που υπήρξε στενός φίλος του ζωγράφου.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 30 Μαΐου έως 31 August. Είσοδος £7 (£5.50 φοιτητικό). Η Tate Liverpool είναι ανοιχτή καθημερινά 10πμ- 5.50μμ (κλειστά τις Δευτέρες έως τέλος Μαρτίου) και βρίσκεται στις αποβάθρες Albert Dock που έχουν χαρακτηρισθεί ως τόπος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.


Η νέα σαιζόν στο Globe Theatre
Το Globe Theatre, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Αγ. Παύλου στις όχθες του Τάμεση και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Λονδίνου, ανακοίνωσε το πρόγραμμα παραστάσεων για το 2008. Η σαιζόν αρχίζει την ημέρα των γενεθλίων του Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου και θα φιλοξενήσει 4 από τα έργα του εθνικού βάρδου - το Βασιλιά Ληρ, το Όνειρο θερινής νυκτός , τις Εύθυμες κυράδες του Ουίντσορ και το Τίμων ο Αθηναίος.
Το θέατρο είναι ανακατασκευή του αυθεντικού Globe Theatre, το οποίο καταστράφηκε από τους Πουριτανούς το 1644. Σε αυτό το θέατρο εργάστηκε ο Σαίξπηρ και παρουσιάστηκαν πολλά έργα του στο κοινό για πρώτη φορά. Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά κατασκευαστικά υλικά της εποχής και ακολουθώντας το αρχικό σχέδιο. Η ανακατασκευή του θεάτρου ήταν έμπνευση του Αμερικάνου ηθοποιού και σκηνοθέτη Sam Wanamaker και εγκαινιάστηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας το 1997. Πάνω από 300,000 θεατές παρακολούθησαν παραστάσεις στο Globe το 2007.
Κρατήσεις για τη σαιζόν 2008 αρχίζουν στις 11 Φεβρουαρίου.

Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας
Στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της γέννησης του Ian Fleming, το Imperial War Museum του Λονδίνου φιλοξενεί τη πρώτη μεγάλη έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του συγγραφέα που εμπνεύστηκε τον James Bond. Η έκθεση For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond εστιάζει στο συγγραφέα και στο πασίγνωστο κατάσκοπο στο ιστορικό πλαίσιο του 20ου αιώνα και εξετάζει κατά πόσο τα βιβλία του Bond βασίζονται στη φαντασία και σε κάποια υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις. Η έκθεση εξετάζει τη νεανική ηλικία του συγγραφέα, τη σταδιοδρομία του στη διάρκεια του πολέμου, τη δουλειά του ως δημοσιογράφου και συγγραφέα και πώς χρησιμοποίησε αυτές του τις εμπειρίες στη δημιουργία του James Bond.
Η έκθεση περιλαμβάνει σημειώσεις για τη πλοκή From Russia With Love γραμμένες στη Κωνσταντινούπολη, μια συλλογή χειρόγραφων σημειώσεων για τα βιβλία της σειράς του Bond, ένα ρεβόλβερ Magnum 357 δώρο της εταιρείας Colt στον Fleming και το χειρόγραφο της νουβέλας του Chitty Chitty Bang Bang.
Η έκθεση For Your Eyes Only στο Imperial War Museum θα διαρκέσει από 17 Απριλίου 2008 έως 1 Μαρτίου 2009. Η είσοδος κοστίζει £8 για ενήλικες, £7 για φοιτητές και groups, £4 για παιδιά ενώ διατίθεται και οικογενειακό εισιτήριο για £19. Ανοιχτά καθημερινά (εκτός 24-26 Δεκεμβρίου) 10πμ-6μμ.

Το πρώτο ξενοδοχείο Andaz ανοίγει στο Λονδίνο
Το Andaz Liverpool Street London θα είναι το πρώτο του νέου ξενοδοχειακού brand Andaz που λανσάρει η γνωστή εταιρεία Hyatt Hotels & Resorts. Το πεντάστερο ξενοδοχείο (στη τοποθεσία του παλιού Great Eastern) στεγάζεται σε κτίριο του 1884 ωστόσο το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα μοντέρνο. Το ξενοδοχείο διαθέτει τέσσερα εστιατόρια, τρία bar, 14 αίθουσες εκδηλώσεων και 267 δωμάτια.
Το ξενοδοχείο Andaz Liverpool Street London ακολουθεί ένα οικολογικό concept. Τα μπάνια χρησιμοποιούν 80% λιγότερο νερό, το ηλεκτρονικό boiler μειώνει τη χρήση καυσίμων κατά 25%, τα δωμάτια έχουν «έξυπνη» ηλεκτρονική εγκατάσταση, τα εστιατόρια χρησιμοποιούν μόνο ντόπια υλικά και έχει υιοθετηθεί αγοραστικός κανονισμός προϊόντων fair trade.
Το ξενοδοχείο φιλοδοξεί να προάγει την πολύ-πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής του ανατολικού Λονδίνου και στη προσπάθεια του αυτή δανείζει iPods στους πελάτες του με iPod playlists διαμορφωμένες από κατοίκους της γύρω περιοχής. Το ξενοδοχείο θα διεξάγει μηνιαίους περιπάτους σύγχρονης τέχνης στη περιοχή του East End στους οποίους ξεναγόι θα είναι τοπικοί καλλιτέχνες.

Στο κρεβάτι με τους Beatles
Ένα τετράστερο ξενοδοχείο με θέμα τους Beatles και με το. προφανές όνομα The Hard Days Night Hotel ανοίγει στο Λίβερπουλ το Φεβρουάριο. Το ξενοδοχείο κόστους 20 εκατ. λιρών βρίσκεται στο "Beatles Quarter" του Λίβερπουλ στη γωνία της Mathew Street, δίπλα στο Cavern Club όπου οι Beatles γνώρισαν τη δημοσιότητα. Το ξενοδοχείο διαθέτει 110 δωμάτια και δύο penthouses - τις σουίτες Lennon και McCartney. Η σουίτα Lennon περιλαμβάνει ένα άσπρο grand piano. Καθένα από τα 110 δωμάτια διηγείται ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας των Beatles και θα φιλοτεχνηθεί με αυθεντικά έργα μικροψεκαστήρα βαφής της ζωγράφου Shannon. Ένα από τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου, το Blakes, φιλοξενεί εικόνες εμπνευσμένες από τον Sir Peter Blake, τον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του άλμπουμ Sergeant Pepper.Το ξενοδοχείο θα διαθέτει δύο bar, δύο αίθουσες εκδηλώσεων και παρεκκλήσι!
Το ξενοδοχείο προγραμματίζεται να ανοίξει την 1 Φεβρουαρίου και οι τιμές θα αρχίζουν από £145 τη βραδιά.

Ο Jamie Oliver πάει στο Μπαθ
Το National Express Group ξεκίνησε μια υπηρεσία airport transfer επονομαζόμενη dot2dot, μεταξύ του Heathrow και κεντρικών ξενοδοχείων του Λονδίνου, απαντώντας στην απαίτηση πολλών επισκεπτών του Λονδίνου για γρήγορη door-to-door μεταφορά με μειωμένο κόστος.
Ο στόλος της dot2dot αποτελείτε από 64 ειδικά οχήματα και αποτελεί τη πρώτη υπηρεσία airport transfer μεγάλης κλίμακας στη Βρετανία. Με μέγιστο αριθμό στάσεων στις 4 στάσεις και κόστος από £17.50 το άτομο, η υπηρεσία ενδείκνυται για τους ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μια όμοια υπηρεσία προσφέρεται στους ταξιδιώτες από Gatwick, η οποία συνδέει το τερματικό σταθμό του Gatwick Express στη Victoria με κεντρικά ξενοδοχεία του Λονδίνου.
Συνοδοί της Dot2dot παραλαμβάνουν τους επιβάτες τους στο αεροδρόμιο και το σταθμό και τους βοηθούν με τις βαλίτσες τους.
Οι ταξιδιώτες μπορούν να κλείσουν θέσεις στα ειδικά λεωφορεία dot2dot στην ιστοσελίδα ή μέσω πρακτόρων και από την εξυπηρέτηση πελατών των ξενοδοχείων.

(πηγή: www.travelreport-int.gr, 22/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: