Κανόνες Ιαπωνικής συμπεριφοράς... στο τραπέζι

Οταν τρώτε με παρέα, δεν είναι ευγενικό να βάζετε οι ίδιοι ποτό στο ποτήρι σας. Εσείς γεμίζετε το ποτήρι του συνδαιτυμόνα σας και αυτός το δικό σας.

Όταν δε θέλετε να πιείτε άλλο αφήστε το ποτήρι σας γεμάτο.

Πριν αρχίσετε να τρώτε πείτε "itadakimasu" και όταν τελειώσετε "Gochisosama deshita" ιδίως όταν σας έχουν κάνει το τραπέζι. Όταν πίνετε, πείτε "Kanpai" (όπως λέμε "γειά μας" ).

Μην χρησιμοποιήτε τα hashi (τα γιαπωνέζικα "πηρούνια", τα ξυλάκια δηλαδή) για να σουβλίζετε το φαγητό (δεν είναι σουβλάκι). Και ΠΟΤΕ μην προσφέρετε φαγητό με τις ίδiες άκρες των hashi που τρώτε, χρησιμοποιήστε τα ανάποδα.

Μην χρησιμοποιείτε τα hashi για να δείξετε κάποιον.

Όταν μοιράζεστε ένα πιάτο, βάλτε πρώτα στο πιάτο σας ότι είναι να φάτε.

Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να φέρνουν κοντά στο σαγόνι τους το πιάτο με το ρύζι ή τη σούπα ώστε να τρώνε πιο άνετα και χωρίς να τους πέφτει έξω το φαγητό.

Xρησιμοποιείτε την υγρή τυλιγμένη ρολό πετσέτα "oshibori" που σας φέρνουν στο εστιατόριο για τα χέρια σας, όχι για το πρόσωπο ή το λαιμό.

(πηγή: tastytour.pblogs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: