Ο θησαυρός της Καμπότζης

Στην πόλη Σιέμ Ριπ θα ανακαλύψετε θαυμαστούς ναούς και φυσικές ομορφιές

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, σε συνεπαίρνει αμέσως το χρώμα της ατμόσφαιρας: ένα ζεστό πορτοκαλί (μείγμα των τροπικών ηλιαχτίδων και των ερυθρών τόνων της γης) περιχύνει τον ατελείωτο καμποτζιανό κάμπο. Η διαδρομή προς το κέντρο της Σιεμ Ριπ μπορεί να σε απογοητεύει στιγμιαία λόγω του συνονθυλεύματος υπερμεγέθων ξενοδοχείων που φυτρώνουν ανάμεσα στις εύθραυστες καλύβες των ντόπιων. Η απαράμιλλη ζωντάνια της πόλης αντανακλά ένα πολύ πρόσφατα αποκτημένο αίσθημα ελευθερίας ύστερα από περίπου τριάντα χρόνια βίαιου πολιτικού εφιάλτη.

Δύο είναι οι βασικές περίοδοι που αποτυπώνονται στην σημερινή εικόνα και ζωή της Καμπότζης. Αρχίζοντας από την πιο πρόσφατη, υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς των Ερυθρών Χμερ (1975-1979), η Καμπότζη θρήνησε περίπου δύο εκατομμύρια κόσμο, είτε από εκτελέσεις είτε από άθλιες συνθήκες ζωής. Τα επόμενα χρόνια βρήκαν τη χώρα να απομονώνεται τελείως από τον υπόλοιπο κόσμο, όντας υπό βιετναμέζικη κατοχή έως το 1989.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο κομμάτι της καμποτζιανής ιστορίας πρόκειται για την περίοδο του βασιλείου του Ανγκορ (9ος-14ος αι.) που εκτεινόταν από τη Βιρμανία έως το Βιετνάμ, με κέντρο τα περίχωρα της σημερινής Σιεμ Ριπ. Οι ναοί που ξεπροβάλλουν γύρω από την πόλη, χτισμένοι από τους βασιλιάδες-θεούς του Ανγκορ κατά τη διάρκεια έξι αιώνων, μαρτυρούν την παρουσία ενός μεγάλου πολιτισμού. Κάποτε, οι ναοί άστραφταν από χρυσάφι και πολύτιμους λίθους, φωτίζοντας μια πόλη ενός εκατομμυρίου υπηκόων. Τώρα, μπορεί ο χρυσός και τα ρουμπίνια να έχουν εξαφανιστεί με τα χρόνια, οι ναοί όμως αποτελούν έναν ασύγκριτο θησαυρό μιας χώρας που τον χρειάζεται όσο τίποτε άλλο και φαίνεται ήδη να τον αξιοποιεί προς όφελός της.

Η Σιεμ Ριπ (της οποίας το όνομα μεταφράζεται σε «Ηττημένο Σιαμ», όνομα που μαρτυρά την τότε εξάπλωση του βασιλείου του Ανγκορ και στο Σιαμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη) αποτελεί τα «προπύλαια» των θαυμαστών ναών, και εν τούτοις αναπτύσσεται γοργά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Ανάμεσα στους ναούς

Οι διαδρομές ανάμεσα στους ναούς μπορούν να γίνουν περπατώντας, με ποδήλατο, μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα, με τον παραδοσιακό ελέφαντα. Από τον πολυπρόσωπο ναό Μπαϊόν, με τους 54 πύργους και τα 216 σκαλισμένα πρόσωπα του Βούδα, στραμμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, στον λιγότερα γνωστό και ερημικό Τα Νέι, που ξεπροβάλλει ντροπαλά μέσα από τη βλάστηση. Οι παρεμβάσεις της μητέρας φύσης είναι τόσο εντυπωσιακές όσο και τα περίτεχνα ανάγλυφα των «άπσαρα», των κομψών και καλοχτενισμένων χορευτριών που κοσμούν τους ακλόνητους τοίχους. Στο Τα Προχμ, όπου γυρίστηκαν σκηνές της πρώτης ταινίας «Λάρα Κροφτ: Τομπ Ράιντερ», γιγάντια δέντρα φυτρώνουν μέσα από το πάτωμα και τη σκεπή του ναού. Οι ρίζες μοιάζουν να χύνονται ανάμεσα στους σκαλιστούς τοίχους, σαν να δηλώνουν την απόλυτη κυριαρχία της φύσης.

Ο πιο γνωστός όμως από τους ναούς είναι το επιβλητικό Ανγκορ Βατ. Χτισμένο τον 12ο αι. από τον βασιλιά Σουριαβαρμάν Β’ για τον θεό Βίσνου, το Ανγκορ Βατ θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του κόσμου. Σε αντίθεση με άλλους ναούς, δεν αφέθηκε ποτέ στο έλεος της φύσης (επί αιώνες λειτουργούσε ως βουδιστικό μοναστήρι). Οι πέντε περήφανοι πύργοι του στολίζουν τον ορίζοντα, ρουφώντας τους πάντες πιο κοντά. Καθώς πλησιάζεις, ενώ η επιβλητικότητα παραμένει ίδια, η αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια φτάνει στο απόγειό της, και δεν μπορείς παρά να υποκύψεις σε έναν τετραήμερο εξερευνητικό περίπατο.

Το πλεούμενο χωριό Τσονγκ Κνέας, στη λίμνη Τόνλε Σαπ. Με βάρκα και οδηγό, διασχίζει κανείς την πλεούμενη πολιτεία ανάμεσα στα νούφαρα και τα άκακα νερόφιδα. Τα παιδάκια πλησιάζουν ξαφνικά με βάρκες προσφέροντας από μπανάνες μέχρι αναψυκτικά, για λιγότερο από ένα δολάριο.

Την κεντρική αγορά τροφίμων της Σιεμ Ριπ, για μια γεύση από την καθημερινότητα της πόλης άνευ τουριστών.

Η μαγευτική κληρονομιά της Καμπότζης αξίζει ως προορισμός, είτε ως στάση προς το Βιετνάμ είτε ως γρήγορη επίσκεψη από την Ταϊλάνδη. Και η στιγμή να πάτε είναι τώρα, πριν καταφέρει ο αυξανόμενος τουρισμός να αλλοιώσει το χαρακτήρα της συμπαθητικής πόλης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς να πάτε και πότε: Το νέο αεροδρόμιο της πόλης δέχεται πολλές διεθνείς πτήσεις την ημέρα. Εάν έρχεστε κατευθείαν από την Ελλάδα, μια καλή στάση είναι η Μπανγκόκ, πριν πάρετε την 50λεπτη πτήση για Σιεμ Ριπ. Ειδάλλως, από την πρωτεύουσα της Καμπότζης, την Πνομ Πενχ, η απόσταση διανύεται είτε οδικώς, είτε με πλοίο. Ιδανικοί μήνες για να επισκεφθείται στην πόλη είναι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος. Αστραφτερός ήλιος και 25-30 C χωρίς υγρασία: δεν υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για εκείνους με εξερευνητική διάθεση.

Πού να μείνετε: Οι επιλογές είναι πολλές: από τους οικογενειακούς ξενώνες μέχρι τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, η ιστοσελίδα www. angkorhotels. org συνιστά ένα άριστο σημείο αναφοράς.

Πού να φάτε: Οι περισσότεροι ναοί περιστοιχίζονται από μικρές καλύβες-καντίνες που σερβίρουν ντόπιο φαγητό. Για ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό, υπάρχει και η επιλογή των φρεσκοκομμένων φρούτων σε κάθε γωνιά των ναών. Εξαιρετικό έτοιμο φαγητό, μπορείτε να βρείτε στην καρδιά της Σιεμ Ριπ, στο Caf? de la Paix. Για το βράδυ, τα καλά ξενοδοχεία διαθέτουν άριστες επιλογές. Για ένα γνήσιο καμποτζιανό γεύμα όμως, το Khmer Kitchen Restaurant έχει να προσφέρει πολλά και καλά, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.

(πηγή: www.kathimerini 19/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: