Διπλωματικές σχέσεις Κίνα - Μαλάουι - Ταιβάν

Τις διπλωματικές της επαφές με το Μαλάουι αποκατέστησε η Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας. Από την πλευρά της, η αφρικανική χώρα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν, μια κίνηση που η Ταϊπέι αποδοκίμασε.

Μετά από 41 χρόνια διπλωματικών επαφών το Μαλάουι αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν. «Αποφασίσαμε να στραφούμε από την Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα μετά από προσεκτική σκέψη σχετικά τα οφέλη που θα μας προσφέρει η Κίνα» ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλάουι Τζόις Μπάντα.

Είπε επίσης ότι οι διπλωματικές σχέσεις Κίνας και Μαλάουι απεκαταστάθησαν επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου 2007, μια είδηση που μετέδωσε και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Ταϊπέι διακόπτει άμεσα τις διπλωματικές της σχέσεις με το αφρικανικό έθνος, ενώ προσέθεσε ότι θλίβεται που η Κίνα προσελκύει τους συμμάχους της με οικονομικά ανταλλάγματα.

«Είναι κρίμα που η κυβέρνηση και οι ηγέτες του Μαλάουι δεν επιθυμούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς την κυβέρνησή μας και που ενέδωσαν στις σατανικές δυνάμεις της Κίνας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν.

Πριν από μερικές ημέρες ο Τζέιμς Χουάνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Μαλάουι επειδή η χώρα αρνήθηκε να τον δεχθεί.

Οι εξελίξεις έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν, όπου νίκησε το κόμμα της αντιπολίτευσης ΚΜΤ που προωθεί τη στενότερη συνεργασία με την Κίνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία εν αποστασία από το 1949, όταν οι κομμουνιστικές δυνάμεις απομάκρυναν τους εθνικιστές από το κυρίως τμήμα της νήσου. Τα τελευταία χρόνια οι σύμμαχοι της Ταϊβάν έχουν μειωθεί, ενώ οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Κίνας έχουν γίνει περισσότερες.

(πηγή: www.in.gr, 14/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: