Ρήνος

Μερικά στοιχεία για τον ποταμό ο οποίος αποτελεί φλέβα ζωής πολλών εθνών. Είναι ποταμός της δυτικής Ευρώπης, που πηγάζει από τις Άλπεις και χύνεται στη Βόρεια θάλασσα. Ο Ρήνος έχει συνολικό μήκος 1298 χιλιόμετρα. Ο Ρήνος διαρρέει πολύ διαφορετικές περιοχές και γι' αυτό ο χαρακτήρας του αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Είναι το σημαντικότερο ποτάμι της Ευρώπης, μετά το Δούναβη. Το πρώτο τμήμα του, μέχρι τη λίμνη Κωνσταντίας, είναι χείμαρρος. Από εκεί ο Ρήνος συνεχίζει να ρέει μέσα σε αρκετά στενή κοιλάδα, ανοιγμένη μέσα στους ασβεστόλιθους του Ιούρα. Στο σημείο αυτό ο ποταμός σχηματίζει σπουδαίες υδατοπτώσεις, κοντά στη πόλη Μπαλ (Βασιλεία) της Ελβετίας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα κυριότερα κέντρα της ελβετικής ηλεκτροχημείας, που λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ρήνος περνά μέσα από τη λίμνη της Βασιλείας, που της προσφέρει το 43% των υδάτων της. Στη συνέχεια μπαίνει στις απότομες περιοχές της Αλσατίας και της Βάδης, όπου έχει κάνει αρκετές προσχώσεις σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους. Στην περιοχή αυτή ο Ρήνος απλωνόταν σε μαιάνδρους, μέχρι που κατασκευάστηκε τεχνητή κοίτη, που προφυλάσσει την περιοχή απ' τις πλημμύρες και τις καταστροφές.

Με διάφορα έργα οι Γερμανοί έκαναν πλωτό τον ποταμό, μέχρι το Μανχάιμ. Μετά το 1918, η ναυσιπλοΐα του Ρήνου προχώρησε, από τους Γάλλους, μέχρι το Στρασβούργο, αφού μάλιστα κατασκευάστηκε η διώρυγα του Κεμπς στη Βασιλεία. Στη συνέχεια, στο Ρήνο συμβάλλουν οι παραπόταμοι Νέκαρ και Μάιν, της Ν. Γερμανίας. Από εκεί ο Ρήνος Καταρράκτες του Ρήνουπροχωρεί σε σχεδόν οριζόντιο έδαφος και περνά από την "Τρουέ Εροϊκ", μια κοιλάδα πολύ γραφική. Ιδίως το Μπίνγκεν Λοχ ήταν μία από τις πηγές της γερμανικής ρομαντικής έμπνευσης. Στη συνέχεια ο Ρήνος συναντά το Μοζέλα και περνά την Κολωνία. Μπαίνοντας στην Ολλανδία, σχηματίζει μεγάλο δέλτα. Ένας παραπόταμος πάει προς το Άμστερνταμ, ο Βάαλ σχηματίζει δέλτα και τελικά ενώνεται με το Μόζα κι ο Λεκ κατευθύνεται προς το Ρότερνταμ. H οικονομική σημασία του Ρήνου είναι μεγάλη.

(πηγή: www.travelchat.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: