"Ασούρα" στο Ιράκ

Οι Σιίτες άρχισαν να γιορτάζουν την «Ασούρα», την μεγάλη θρησκευτική γιορτή τους, σε ανάμνηση του τραγικού τέλους ( το 680) του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, Ιμάμη Χουσέϊν, γιού του ιδρυτή του σιιτισμού Ιμάμη `Αλι.

Στη Βαγδάτη, στη δυτική όχθη του Τίγρη, πολλές χιλιάδες πιστών ντυμένων στα μαύρα, συρρέουν σήμερα στα τζαμιά της συνοικίας Καζιμίγια, που οι μιναρέδες τους είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση και πέριξ κυματίζουν μεγάλες μαύρες σημαίες. Αστυνομικοί κάνουν σωματικό έλεγχο στους προσερχόμενους πιστούς και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη διάρκεια της «Ασούρα», σε εφαρμογή θρησκευτικού εθίμου, πιστοί μαστιγώνονται στην πλάτη τους υπό τον ήχο μεγάλων τυμπάνων. Στη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής, σε μεγάλες τέντες στην άκρη του δρόμου προσφέρονται αναψυκτικά στους πιστούς, αλλά και έδεσμα που παρασκευάζεται επίσης δημοσίως σε μεγάλου μεγέθους μαγειρικά σκεύη.

Φέτος (2008) η «Ασούρα» θα κορυφωθεί την νύκτα της 18ης τρέχοντος μηνός. Τιμάται ιδιαιτέρως στην ιερή για τους σιίτες Καρμπάλα, στο κεντρικό-νότιο Ιράκ, όπου οι σιίτες είναι αναλογικά πάρα πολλοί.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 14/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: