Σκι στην Ελλάδα

Παρνασσός
Με τις απαραίτητες συντηρήσεις και ελέγχους, αλλά χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, τα Κελλάρια, η Φτερόλακκα και ο Γεροντόβραχος περιμένουν με ανυπομονησία -κι εμείς μαζί τους- να χιονίσει. Δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των αναβατήρων, η νέα διεύθυνση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού θα προσπαθήσει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Φέτος, όλοι οι αναβατήρες θα τεθούν στις υπηρεσίες σας και το συνδετικό «Ερμής» θα αναλάβει να αποσυμφορήσει τα Κελλάρια, διοχετεύοντας τον κόσμο στη γειτονική Φτερόλακκα - εδώ αναμένεται και αναβάθμιση στο σαλέ. Μια σημαντική είδηση είναι ότι βελτιώθηκε η σήμανση στις πίστες, το καλύτερο όμως είναι ότι πιθανότατα θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου. Οι τιμές θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο θα επανέλθει η απογευματινή κάρτα, ενώ θα υπάρχουν εκπτώσεις για μαθητές, φοιτητές και για πολυήμερους επισκέπτες.

Καλάβρυτα
Ευχάριστα τα νέα για τους φίλους του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, καθώς γίνονται διάφορες επιχωματώσεις στις πίστες. Τα μηχανήματα όλο το καλοκαίρι έχουν πάρει φωτιά και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το χιόνι. Φέτος, η ανανεωμένη πίστα «'Αρτεμις 3» θα ανήκει στην κατηγορία των δύσκολων πιστών όπως η «Στύγα 1» και η «'Αρτεμις 2». Δεν θα λείψουν φυσικά τα διάφορα happenings και το νυχτερινό σκι. Με δύο σαλέ (στα 1.850 μ. και στα 1.750 μ.), το χιονοδρομικό ενδείκνυται και για καφεδάκι. Μια τρίτη σχολή σκι ονόματι «Altitude» (www.altitude.gr) με έμπειρους εκπαιδευτές θα κάνει την εμφάνισή της στο πλατό και τις πίστες του κέντρου, ενώ εκτός χιονοδρομικού, στο «Πανδοχείο Σταθμός», (26920/22360, 6936999992) μπορείτε να νοικιάσετε «γουρούνες», να κάνετε τοξοβολία, ραπέλ κ.ά.

Βασιλίτσα
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Γρεβενών, χωρίς σημαντικές αλλαγές, θα δουλέψει με συνέπεια για να παραμείνει από τις top επιλογές των χιονοδρόμων ολόκληρης της χώρας. Με 16 πίστες και τρία σαλέ, είναι ιδανικό για κάθε σκιέρ. Highlights οι καινούργιες πίστες στην κορυφή Γομάρα με ενδιαφέρουσες κλίσεις και ατελείωτα απάτητα κομμάτια. Δοκιμάστε τις συνδετικές πίστες ανάμεσα στην «Ελίμεια» και το διθέσιο αναβατήρα και μη διστάσετε να μπείτε μέσα στο δάσος. Αποφύγετε την καντίνα στη βάση της πίστας «Ελίμεια» και προτιμήστε εκείνη στη βάση του τριθέσιου αναβατήρα. Σε μικρή απόσταση, θα βρείτε εστιατόριο-ξενώνα (24620/84100), όπου μπορείτε να νοικιάσετε και εξοπλισμό, όπως επίσης και το καταφύγιο του Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών (24620/81208). Για εκείνους που θέλουν κάτι διαφορετικό από το σκι, υπάρχει και το γραφείο εναλλακτικών δραστηριοτήτων «Αλπική Ζώνη» (24620/84850, 6944909590).

Τρία Πέντε Πηγάδια
Το ραντεβού των σκιέρ με τις πίστες θα δοθεί και φέτος την 1η του
Δεκέμβρη. Αρχικά συγκαταλεγόταν στα «απαιτητικά» βουνά, πλέον όμως με τα έργα που έγιναν έχει πίστες για όλους.Η κατασκευή του lift bar -που ξεκίνησε πέρυσι- στη βάση του μεγάλου αναβατήρα έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινό. Ακόμη, αριστερά από το Λούκι θα λειτουργήσει μια περιφερειακή πίστα που σκοπεύει να δώσει εναλλακτικές διαδρομές σ' αυτούς που ψάχνονται για εκτός πίστας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή νέου κτιρίου για ενοικίαση εξοπλισμού που αναμένεται να λειτουργήσει φέτος. Στα πολύ καλά νέα συμπεριλαμβάνεται και η εν εξελίξει δημοπρασία για την αγορά χιονοστρωτήρα με βίντσι για καλύτερο πάτημα και των πιο δύσκολων πιστών.

Βελούχι
Μπορεί οι εργασίες για το τούνελ που θα ενώνει το Καρπενήσι με την Αγία Τριάδα να συνεχίζονται ακάθεκτες κάτω από το χιονοδρομικό, δεν επηρεάζουν όμως τη λειτουργία του. Οι 12 πίστες και οι 5 αναβατήρες, έχοντας κάνει την απαραίτητη συντήρηση, περιμένουν το πλήθος των εκδρομέων του χειμώνα. Το χιονοδρομικό της Ευρυτανίας είναι κατάλληλο κυρίως για αρχάριους και μεσαίου επιπέδου σκιέρ, ενώ το προτιμούν κυρίως οικογένειες. Για όσους θελήσουν να περάσουν τη νύχτα στο βουνό υπάρχει και καταφύγιο (τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η εταιρεία Κλαουδάτος - πληρ.: 22370/25130, 22730/22114).

Μαίναλο
Χρόνο με το χρόνο το ΧΚΜ κερδίζει πόντους στην προτίμηση των χιονοδρόμων. Διαθέτει 4 αναβατήρες και 8 πίστες για όλα τα επίπεδα. Να σημειώσουμε ότι είναι το μοναδικό ελληνικό χιονοδρομικό που έχει πλαστική πίστα (σ' αυτή οι καταβάσεις γίνονται και χωρίς χιόνι). Το ανακαινισμένο σαλέ και το snowbar στην πίστα «Ερατώ», αναλαμβάνουν να κάνουν πιο fun τη διαμονή σας στο κέντρο, ενώ για τα παιδιά υπάρχει περιφραγμένη παιδική χαρά. Εκτός από σκι, μπορείτε να νοικιάσετε γουρούνες και snowmobiles.

Πήλιο
Οι 6 πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου ανάμεσα στις αγριόλευκες, έχοντας κερδίσει το κοινό τους, είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους χιονοδρόμους. Μην περιμένετε δύσκολες πίστες, απολαύστε όμως το τοπίο. Εδώ θα συναντήσετε κυρίως ζευγάρια που έχουν έρθει για ρομαντικές καταστάσεις. Χαλαρώστε στο snow bar, κάντε σκι και απολαύστε τη θέα - όταν ο καιρός το επιτρέπει φαίνεται ακόμα και η θάλασσα! Το καφέ-εστιατόριο «Πλειάδες» διαθέτει και δωμάτια σε περίπτωση που δεν θέλετε πολλές μετακινήσεις. Κάθε Σάββατο διοργανώνεται και νυχτερινό σκι με ποτό και μουσική.

Καϊμακτσαλάν
Θεωρείται δύσκολο βουνό, όχι για τις πίστες του, αλλά λόγω του κρύου και της ομίχλης που είναι πολύ συχνός επισκέπτης. Φέτος, τα καλά νέα αφορούν κυρίως τους snowboarders. Το χιονοδρομικό κέντρο σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία εξοπλισμών σκι θα λειτουργούν ειδικό πάρκο για snowboard τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Επίσης, φέτος θα ελέγχεται με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ο εξωτερικός χώρος του σαλέ, με σκοπό να αποτρέψουν τις κλοπές του εξοπλισμού των χιονοδρόμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στις συνθήκες του καιρού, που συχνά είναι δύσκολες.

Σέλι
Τριανταπέντε στρέμματα πατημένων διαδρομών στις υπηρεσίες σας. Το παλιότερο χιονοδρομικό της χώρας διαθέτει 13 κύριες πίστες, 3 baby lifts και δύο διαδρομές για σκι αντοχής... κι όποιος αντέξει. Οι πίστες του είναι κυρίως για τους μέτριους, οι έμπειροι ίσως παρηγορηθούν με την κεντρική πίστα. Για coffee break υπάρχει το καφέ-μπαρ στα 1.750 μ., ενώ για διαμονή σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα καταφύγια του ΕΟΣ Βέροιας (23310/26970) και του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης (23310/49234). Στα 2 χλμ. βρίσκεται και το ιδιωτικό χιονοδρομικό «Χρυσό Ελάφι» με δυνατότητα διαμονής.

Φαλακρό
Το βουνό απευθύνεται κυρίως σε σκιέρ επιπέδου, χωρίς όμως να αποκλείει και αυτούς που απλά... τσουλάνε. Φημίζεται για την πολύ καλή ποιότητα χιονιού και την ποσότητα.
Ανεβείτε με τον 4θέσιο εναέριο αναβατήρα στα 2.110 μ. και θαυμάστε τη θέα πίνοντας καφεδάκι στην πέτρινη καφετέρια. Το μάτι φτάνει από τις λίμνες του Νέστου μέχρι και τη Θάσο! Ακόμα, θα βρείτε δύο σαλέ στα 1.730 μ., ένα εκ των οποίων διαθέτει και καταφύγιο. Σε ένα τέτοιο χιονοδρομικό κέντρο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα snowboard park, πίστα για «χειρόφρενα» με snowmobiles και φυσικά το νυχτερινό σκι κάθε Σάββατο.

Πισοδέρι
Χιονοδρομικό για όλα τα επίπεδα σκιέρ με «χορταστικές» πίστες. Ατού του η 2,5 χλμ. πίστα (κόκκινη-μπλε) που ενώνει την κορυφή με το χωριό Πισοδέρι: δύσκολη στην αρχή, αλλά με την παράκαμψη που δημιουργήθηκε φέτος θα μπορούν άνετα να την απολαύσουν και οι μέτριοι σκιέρ. Η σεζόν του αρχίζει συνήθως από τα μέσα Νοεμβρίου, οι ουρές είναι ανύπαρκτες ακόμα και τα σαββατοκύριακα ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον!
Μοναδική παραφωνία αποτελεί ο παλιός κεντρικός διθέσιος αναβατήρας, αν και από την προηγούμενη χρονιά έγινε πιο γρήγορος. Δοκιμάστε το καταπληκτικό γιουβέτσι στο καταφύγιο της Βίγλας.

Ελατοχώρι
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι Πιερίας, είναι προορισμός για εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Μικρό αλλά όμορφο καθώς απλώνεται μέσα στο δάσος. Οι αρχάριοι θα το ευχαριστηθούν, οι έμπειροι πάλι θα απολαύσουν τη θέα, καθώς οι πίστες θα τους φανούν και λίγες και εύκολες. Όσοι προτιμήσουν να εξερευνήσουν το βουνό σε εκτός πίστας διαδρομές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί: τα δέντρα παραμονεύουν! Μικρό αλλά αποτελεσματικό το σαλέ. Φέτος, θα αποκτήσει έναν ακόμα συρόμενο αναβατήρα μήκους 620 μ. που θα δώσει δύο νέες πίστες.

Το Savoir Vivre των χιονοδρόμων
1. Δεν κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι. Προσέχουμε πάντα να μη... σκοτώσουμε τους υπόλοιπους στις πίστες.
2. Δεν τρέχουμε με 5η ταχύτητα όταν πρέπει να πηγαίνουμε με 2α. Προσαρμοζόμαστε στις δυνατότητές μας και τις συνθήκες του βουνού.
3. Οι μπροστινοί μας στην πίστα έχουν πάντα προτεραιότητα - δεν έχουν μάτια στην πλάτη ούτε καθρέφτες.
4. Δεν προσπερνάμε σύρριζα. Αφήνουμε χώρο για να κινούνται άνετα και οι άλλοι.
5. Κοιτάμε πάντα προς τα πάνω πριν μπούμε σε μια πίστα, για να μην πέσουμε πάνω σε κείνους που κατεβαίνουν.
6. Δεν σταματάμε ποτέ και για κανένα λόγο (μας έπεσε στα μάτια ο σκούφος, χτύπησε το κινητό κ.λπ.) στη μέση της πίστας ή σε αθέατα σημεία, εκτός κι αν θέλετε να παίξετε μπόουλινγκ και διαλέξατε το ρόλο της κορίνας.
7. Αν αποφασίσατε ότι το άθλημα δεν σας ταιριάζει και βγάλετε τα πέδιλα, μην κατεβαίνετε περπατώντας στη μέση της πίστας. Κινηθείτε στο πλάι.
8. Τα σηματάκια στο βουνό είναι για την προστασία μας, δεν τα αγνοούμε επιδεικτικά!
9. Αν ο μπροστινός σας πάθει κάποιο ατύχημα, είστε υποχρεωμένοι να βοηθήσετε και να καλέσετε βοήθεια.
10. Στους αναβατήρες δεν «κλέβουμε» στην ουρά, δεν σπρώχνουμε, δεν τσακωνόμαστε, για να μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε το χιονισμένο βουνό και αυτή τη σεζόν!

(πηγή: www.athinoramatravel.gr, 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: