Το μικρό Λούβρο στο Αμπου Ντάμπι

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κύρια επαφή μεταξύ της Γαλλίας και του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιοριζόταν στις πωλήσεις αεροσκαφών Μιράζ. Στην τρέχουσα επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σαρκοζί επετεύχθη μάλιστα και μια συμφωνία για γαλλική ναυτική βάση στο Εμιράτο.

Ομως τον τελευταίο καιρό οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει να διευρύνουν τις επαφές τους στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ο Νικολά Σαρκοζί «επιθεώρησε» χθες τη μακέτα του παραρτήματος του Λούβρου που σχεδίασε ο Ζαν Νουβέλ και θα είναι έτοιμο το 2012. Το αρχιτεκτόνημα είναι εντυπωσιακό και θυμίζει ένα μεγάλο ιπτάμενο δίσκο. Στο εσωτερικό του θα φιλοξενούνται - υπό την μορφή 20ετούς δανείου - κάποια από τα εκθέματα του Λούβρου στο Παρίσι.

Η συμφωνία ανάμεσα στο εμιράτο και το γαλλικό μουσείο, προκάλεσε τεράστια κρίση. Διανοούμενοι, ιστορικοί τέχνης, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιμελητές εκθέσεων είχαν επιτεθεί δριμύτατα στην κυβέρνηση για δημιουργία του μικρού Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι με αντάλλαγμα εκατομμύρια πετροδολάρια. Το οικοδόμημα έχει χωροθετηθεί στη Νήσο Σααντιγιάτ λίγο έξω από τις ακτές του εμιράτου. Θα αποτελέσει πυρήνα μιας ολόκληρης νέας συνοικίας με άλλα μουσεία, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Εκεί θα κτιστεί και το νέο Γκούγκενχαϊμ, το μεγαλύτερο του κόσμου δια χειρός Φρανκ Γκέρι.

Τα δύο οικοδομήματα θα είναι έτοιμα μέχρι και το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το πανεπιστήμιο της Σορβόνης άνοιξε επίσης παράρτημα στο Εμιράτο των 700.000 κατοίκων που έχει το 9% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου. Με τις κινήσεις αυτές ελπίζει να ξεπεράσει το Ντουμπάι στον τομέα του τουρισμού.

Στο μεταξύ το Λούβρο του Παρισιού θα αποκτήσει σύντομα ισλαμική πτέρυγα για να στεγάσει τις πλουσιότατες συλλογές ισλαμικής τέχνης που αριθμούν 10.000 αντικείμενα. Τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ έχει αναλάβει ένας βαθύπλουτος Σαουδάραβας.

(πηγή: www.kathimerini.gr 16/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: