Το «Θερμοκήπιο» πλήττει τα χιονοδρομικά της Ελβετίας

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Μπρούνο Πράιορ είδε τη διαφήμιση της εταιρείας σκι λιφτ Ερμεν, ένα πρωί στο Λονδίνο ενώ έπινε καφέ. Μερικούς μήνες αργότερα -αφού κατέβαλε το συμβολικό ποσό του ενός ελβετικού φράγκου (περίπου 75 σεντς του ευρώ)- έγινε ο υπερήφανος ιδιοκτήτης τεσσάρων λιφτ, δύο συσκευών για τη φροντίδα των μονοπατιών και ενός εστιατορίου με θέα 19.2 χλμ. πίστες σκι.

Η πώληση του χιονοδρομικού θερέτρου -και μάλιστα, σε τόσο συμφέρουσα τιμή- ήταν μια πράξη απελπισίας του Ερμεν, που όπως και πολλοί άλλοι χιονοδρομικοί σταθμοί σε μέσο υψόμετρο των Αλπεων δεν προσβλέπουν σε «καλύτερες ημέρες». Οι περισσότεροι τουρίστες περνούν τις διακοπές τους στα μεγαλύτερα κέντρα, όπου εκτός από το σκι, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες και μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, καθώς και πολυτελή καταστήματα.

Το χιόνι λιγοστεύει λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη και τα μικρά χιονοδρομικά κέντρα αφανίζονται. Τον χρόνο που πέρασε η εταιρεία του Ερνεν έχασε 180 χιλιάδες δολάρια, ενώ το Μάρτιο έπρεπε να καταβάλλει 1.4 εκατ. δολάρια για να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του. Αυτό υπήρξε και το οριστικό χτύπημα. Ο κ. Πράιορ επελέγη μεταξύ άλλων αγοραστών από Ασία, ΗΠΑ και Ολλανδία επειδή ήδη θα διατηρήσει τη λειτουργία του και να μην το μετατρέψει σε πολυτελείς κατοικίες. Πρόκειται, μάλιστα, να επενδύσει 45 εκατ. δολάρια για να κατασκευάσει δύο ακόμα σκι λιφτ και ξενοδοχείο 300 κλινών. Γενικότερα όμως όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετίας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο ούτε και τα πολύ ακριβά, όπως το Κλόστερς, όπου περνά τις διακοπές του ο πρόγκιπας Κάρολος.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 23/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: