Συναγερμός για σύφιλη σε Ευρώπη και Αμερική

Η σύφιλη έχει επανέλθει: Αυτή η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που είχε συνδεθεί (και) με την μποέμικη ζωή του 19ου αιώνα, επανέρχεται στην Ευρώπη προκαλώντας συναγερμό.

Πολλά περιστατικά της σύφιλης απαντώνται σε άνδρες και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αιτία της επανεμφάνισής της οφείλεται στο χωρίς προφυλάξεις σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών.

Η σύφιλη ήταν η σεξουαλική μάστιγα τον 19ο αιώνα και πιστεύεται ότι προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τον θάνατο του ποιητή Charles Baudelaire, του συνθέτη Robert Schumann και του ζωγράφου Paul Gauguin.

H ευρεία χρησιμοποίηση της πενικιλίνης στη δεκαετία του 1950 εξαφάνισε τη νόσο από τον δυτικό κόσμο. Την τελευταία δεκαετία, όμως, υπήρξε έξαρση της νόσου σε πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Αμστερνταμ, του Παρισιού και του Βερολίνου:

- Στη Βρετανία τα περιστατικά της σύφιλης δεκαπλασιάστηκαν σε άνδρες και γυναίκες την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 2006 τα 3.702. Μεταξύ ανδρών η συχνότητα εκτινάχθηκε από 1 ανά 100.000 άτομα το 1997 σε 9 ανά 100.000 τον περασμένο χρόνο.

- Στη Γερμανία η συχνότητα μεταξύ ανδρών ήταν μικρότερη από 2 ανά 100.000 το 1991, ενώ μέχρι το 2003 ήταν 6 ανά 100.000.

- Η Γαλλία είχε 428 περιστατικά το 2003.

- Στην Ολλανδία, τα περιστατικά διπλασιάστηκαν από το 2000 μέχρι το 2004, με 31 άνδρες ανά 100.000 να έχουν μολυνθεί στο Αμστερνταμ.

Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2000, η συχνότητα μολύνσεων ήταν τόσο μικρή που τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σκέπτονταν να «διαγράψουν» την ασθένεια. Αλλά περίπου 9.800 περιστατικά ανακοινώθηκαν το 2006.

Από τη μητέρα στο μωρό

Οι ειδικοί ανησυχούν μήπως τυχόν η ασθένεια επανέλθει στον γενικό πληθυσμό, εάν δεν γίνουν έντονες προσπάθειες για την ταχεία καταπολέμησή της. Μια άλλη ανησυχία είναι μήπως οι έγκυοι γυναίκες που έχουν σύφιλη μεταδώσουν τη νόσο στα μωρά τους. Σχεδόν τα μισά από τα μωρά που έχουν μολυνθεί με σύφιλη όσο είναι ακόμη στη μήτρα πεθαίνουν σύντομα προ ή μετά τον τοκετό. «Αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των διαγνώσεων συγγενούς σύφιλης τα επόμενα χρόνια» τόνισε η Kate Swaqn, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας.

Η σύφιλη είναι μια βακτηριογενής ασθένεια, που προκαλεί συμπτώματα που συμπεριλαμβάνουν έλκος του στομάχου, δοθιήνες (έλκη) και εξανθήματα. Ενώ μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, εάν διαπιστωθεί νωρίς, ακραία περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια ή σε θανατηφόρο βλάβη της καρδιάς, του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: