Νέο κύμα αστάθειας στην Κένυα

Σε σφοδρή αντιπαράθεση της νέας κυβέρνησης με την αντιπολίτευση κατέληξε, χθες, η πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κένυας, καταδεικνύοντας τα βαθιά ρήγματα που έχει δημιουργήσει στη χώρα η επανεκλογή του προέδρου Κιμπάκι. Για πρώτη φορά μετά την αναμέτρηση της 27ης Δεκεμβρίου μεταξύ του κ. Κιμπάκι και του αντιπάλου του Ραΐλ Οντίνγκα για τον προεδρικό θώκο, οι δύο πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα, ενώ ο τελευταίος είχε απορρίψει την πρόταση του πρώτου για απευθείας διάλογο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση δράση προκειμένου να τερματιστεί η εθνική κρίση, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600 άτομα, οι βουλευτές αμφοτέρων των πλευρών ενεπλάκησαν σε βίαιη συζήτηση προτού συμφωνήσουν, μετά το πέρασμα μιας ώρας, ότι η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του σώματος πρέπει να είναι μυστική. Πρόσθετη ένταση προκάλεσε η απουσία του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος επρόκειτο να φθάσει στο Ναϊρόμπι ως μεσολαβητής, αλλά διεμήνυσε ότι υποφέρει από βαριά γρίπη και θα καθυστερήσει για πολλές ημέρες.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, προτού καν αρχίσει η συνεδρίαση, καθώς ο κ. Οντίνγκα και υποστηριχτές του επέδειξαν περιφρόνηση προς το πρόσωπο του προέδρου, παραμένοντας καθισμένοι χωρίς να χειροκροτούν την ώρα της εισόδου του κ. Κιμπάκι στην αίθουσα. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του κόμματος του Οντίνγκα κατέστησε σαφές πως η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι αποδέχεται την προεδρία Κιμπάκι, ενώ κορυφαία στελέχη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κινήματος ODM εκτόξευσαν τις γνωστές κατηγορίες τους για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. «Η μυστική ψηφοφορία δεν μας ωφέλησε στις εθνικές εκλογές, διότι νοθεύσατε το αποτέλεσμα» κατήγγειλαν, αν και ο υποψήφιος του κόμματος τελικά υπερίσχυσε στην ψηφοφορία. Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρθα Καρούα, θύμισε ότι «πρόκειται για τη 10η εκλογή προέδρου της Βουλής» και ότι «η διαδικασία ανέκαθεν ήταν μυστική». Το κόμμα του Οντίνγκα, σημειωτέον, κέρδισε τις περισσότερες (99) έδρες στις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Κιμπάκι, PNU, μόλις 43. Επιδίωξη του προέδρου ήταν να συσπειρώσει άλλα κόμματα προκειμένου να διασφαλίσει τον έλεγχο της Βουλής. Η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, μόνο νέα προβλήματα αναμένεται να φέρει, καθώς φαίνεται ότι εγκαινιάζει νέα περίοδο αστάθειας, με το ΟDM να προγραμματίζει κύμα διαδηλώσεων από σήμερα.

(πηγή: www.kathimerini.gr 16/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: