Πεκίνο 2008



Το δίλημμα, λοιπόν, δεν τίθεται. Δεν είναι «θα πάμε ή δε θα πάμε». Είναι «θα πάμε», γιατί τώρα που τους ζήσαμε αποκλείεται να τους ξαναδούμε από την τηλεόραση. Γιατί ακούμε ότι η διοργάνωση θα είναι από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ. Γιατί τα εισιτήρια θα είναι φθηνά. Γιατί η φλόγα θα ανέβει στην κορυφή του Everest για πρώτη φορά στην ιστορία της. Γιατί ζηλέψαμε λίγο διαβάζοντας αυτό το τελευταίο. Και γιατί, τελικά, θα έχει πλάκα.

Τι χρειάζεται για να πάμε; Όπως πάντα, σωστός –και, κυρίως, έγκαιρος– προγραμματισμός, για να γλιτώσουμε ό,τι είναι δυνατόν από τα αεροπορικά εισιτήρια που είναι και το ακριβότερο κομμάτι του ταξιδιού. Επίσης, λίγη οικονομία σε ημέρες αδείας μέχρι τον Αύγουστο –δεδομένου ότι θα χρειαστεί να πάρουμε λίγες παραπάνω από δεκαπέντε, αν συνυπολογιστούν τα jet lags και οι τελετές έναρξης και λήξης. Κατά τα άλλα, όχι πολλά πράγματα: καλή διάθεση, ανοιχτό μυαλό και… χιούμορ απέναντι στα επικοινωνιακά κενά που θα παραπέμπουν στο μεγαλοφυές “Lost in Translation”.

Τα αεροπορικά
Οι απευθείας πτήσεις της Air China από την Αθήνα για το Πεκίνο είναι γεγονός. Παρ’ όλα αυτά, το επίσημο site της εταιρείας αρνείται προς το παρόν να μας δώσει εισιτήρια –ίσως να μην έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα οι online κρατήσεις– και οι μηχανές αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων βγάζουν τιμές που ξεκινούν από τα 2.400 ευρώ μετ’ επιστροφής. Όχι η καλύτερη δυνατή λύση.
Στην Emirates, μέσω Ντουμπάι, βρήκαμε τιμές που ξεκινούν από 981 ευρώ μετ’ επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων –πράγμα που αποτελεί και την πλέον συμφέρουσα επιλογή. Η Thai πετάει μέσω Μπανγκόκ με 1.905 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ η Qatar μέσω Doha με 1.144 ευρώ, επίσης μετ’ επιστροφής. Άλλες, ακριβότερες και περισσότερο χρονοβόρες λύσεις –δεδομένου ότι πάνε στην Ανατολή μέσω… Δύσης– είναι αυτές της Alitalia, μέσω Ρώμης, της Aegean μέσω Φρανκφούρτης και της Lufthansa μέσω Μονάχου. Το παρήγορο είναι πως, με τέτοια πληθώρα εταιρειών, αν αρχίσετε να το ψάχνετε έως και τρεις μήνες νωρίτερα, αποκλείεται να μη βρείτε πτήση.

Το Πεκίνο
Το σημείο του πλανήτη στο οποίο θα είναι στραμμένα τα βλέμματα για τουλάχιστον δεκαπέντε αυγουστιάτικες ημέρες δεν αποτελεί καθόλου τυχαία επιλογή. Ανερχόμενη δύναμη, νεότερο πολιτικό, επιστημονικό, διπλωματικό και πολιτιστικό κέντρο του πλανήτη, το Πεκίνο είναι το χέρι που τεντώνει ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Ναπολέοντα τώρα που ξυπνάει. Συνδυάζοντας μακρόχρονη ιστορία, που ζωντανεύει μέσα από παλάτια, θρησκευτικούς ναούς και άλλα αξιοθέατα σε κάθε βόλτα στους δρόμους της, και σύγχρονη ανάπτυξη που «ευθύνεται» για την ανάπτυξη του αστικού ιστού της σε περιβάλλον σύγχρονης μητρόπολης, με αστραφτερούς ουρανοξύστες και πολύβουες λεωφόρους, η κινεζική πρωτεύουσα αποκλείεται να σας αφήσει να βαρεθείτε τις ώρες που δε θα βρίσκεστε στα γήπεδα.
Μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, το Πεκίνο έχει να επιδείξει υπέρλαμπρα μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Από την κτισμένη το 1420 Απαγορευμένη Πόλη των αυτοκρατόρων, που περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως το μεγαλύτερο συγκρότημα διατηρημένων αρχαίων ξύλινων κτισμάτων στον κόσμο, μέχρι τη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, την περίφημη –ή διαβόητη, αναλόγως τι ακριβώς θυμάστε για αυτήν– Tiananmen, το Πεκίνο είναι η πόλη των υπερθετικών επιθέτων –και ζει ακριβώς έτσι, υπερθετικά.
Φιλοξενεί τον τριπλάσιο πληθυσμό μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας –για την ακρίβεια, 17,5 εκατομμύρια κατοίκους 56 διαφορετικών εθνικοτήτων–, δέχεται κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο ξένους επισκέπτες –αριθμός που πρόκειται πολύ σύντομα να αυξηθεί, εν όψει των Ολυμπιακών– και αναπτύσσεται οικονομικά και… οικοδομικά με ρυθμούς που ξεπερνάνε κάθε φαντασία.
Η εντυπωσιακή διαμόρφωση της αρχαίας πόλης, που περιελάμβανε τα αυτοκρατορικά παλάτια, τις κατοικίες των αριστοκρατών και τα κρατικά γραφεία στην «εσωτερική πόλη» και τις κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες όλων των κοινωνικών τάξεων στην «εξωτερική πόλη» προς τα νότια, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του σημερινού χαρακτήρα του Πεκίνου, με τα σημαντικότερα αξιοθέατα και ιστορικά σημεία στο κέντρο της πόλης και τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εμπορικές και οικονομικές συνοικίες –με τους επιβλητικούς ουρανοξύστες, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα και τις φαρδιές λεωφόρους– περιφερειακά αυτού.
Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα, πέραν της Απαγορευμένης Πόλης και της Tiananmen, τόσο ως πλατείας όσο και ως κύριας πύλης εισόδου στην Απαγορευμένη Πόλη, είναι ο επίσης κτισμένος το 1420 Ναός του Παραδείσου, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα ταοϊστικών ναών και κτιρίων, το Θερινό Ανάκτορο, που χρονολογείται από το 1750, με την κρυστάλλινη λίμνη και τον καταπράσινο λόφο να του παρέχουν το ιδανικό «θερινό» σκηνικό, το κτισμένο το 1272 Drum Tower ή Gulou και, βέβαια, η πληθώρα μουσείων της κινεζικής πρωτεύουσας –Εθνικό, Γεωλογικό και Μαυσωλείο του Μάο για να αναφέρουμε μερικά.
Τρεις ξεχωριστοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί κυριαρχούν στο Πεκίνο, και τραβούν το μάτι του επισκέπτη όχι μόνο για τη μοναδικότητα του καθενός, αλλά και για την εμφανή διαφορά μεταξύ τους. Κατ’ αρχήν, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της αυτοκρατορικής Κίνας, εμφανής στα ιστορικά μνημεία όπως η Απαγορευμένη Πόλη, είναι που δίνει στο Πεκίνο τον αέρα άλλης εποχής που αποπνέει. Δεύτερον, το γνωστό και ως «Σινο-Σοβιετικό» στυλ, που χαρακτηρίζεται από τα ογκώδη κτίρια με τις αυστηρές γραμμές και τον φτωχό σχεδιασμό που κτίστηκαν τις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70. Τέλος, η μοντέρνα αρχιτεκτονική των γυάλινων ουρανοξυστών στην περιοχή που συχνά αναφέρεται ως Central Business District είναι αυτή που ανέλαβε –και κατάφερε– να φέρει την πόλη στον 21ο αιώνα.
Πέρα, όμως, από τα αξιοθέατα και την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική στις «μεγάλες» γειτονιές της, το Πεκίνο είναι μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις για την ατμόσφαιρα και για τις «μικρές» συνοικίες της. Χαριτωμένες γειτονιές με στενά δρομάκια, γνωστά ως hutong, που διατηρούν τον αέρα εποχής, χωρίς τη «μεγαλειότητα» ανακτόρων και ναών που κουβαλάνε στην πλάτη τους ολόκληρους αιώνες ζωής. Συνοικίες που ζουν χαλαρά, που δεν αγχώνονται από τη φρενήρη ανάπτυξη των γειτόνων τους, που σε ταξιδεύουν σε αιώνες περασμένους, χωρίς να σου επιβάλλουν το δέος καταλόγων και λιστών «μνημείων που πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται πάση θυσία». Απαλλαγμένες από τα άγχη του χθες και του αύριο, είναι εκείνες που αποκαλύπτουν τελικά το αληθινό πρόσωπο μιας πόλης που ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, χωρίς να παραπαίει αμήχανα απέναντι στο δίλημμα «παράδοση ή ανάπτυξη».

Τα εισιτήρια (των αγώνων)
Η τρίτη φάση διάθεσης των εισιτηρίων πρόκειται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, από το επίσημο site των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Οι τιμές ξεκινούν από 5 περίπου ευρώ για το μπάσκετ, το στίβο και το βόλεϊ και από 3 περίπου ευρώ για την άρση βαρών και φτάνουν μέχρι και τα 92 ευρώ για τον τελικό του μπάσκετ –ανάλογα, βέβαια, και με τη θέση–, μέχρι 75 για το στίβο και μέχρι 19 ευρώ για την άρση βαρών. Τα εισιτήρια της τελετής έναρξης κυμαίνονται από 19 έως 463 ευρώ. Το σκεπτικό πίσω από τη μείωση των τιμών ήταν, όπως δήλωσε η Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή, να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της χώρας να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο πνεύμα των αγώνων.

Τα διαδικαστικά
Για το ταξίδι στην Κίνα χρειαζόμαστε βίζα, η οποία βγαίνει σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες από την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα (Κρίνων 2, Παλαιό Ψυχικό, τηλ.: 210 6783808), και κοστίζει περίπου είκοσι ευρώ.

Η διαμονή
Εδώ αρχίζει το δύσκολο μέρος της οργάνωσης το ταξιδιού. Μια γρήγορη αναζήτηση στα top end ξενοδοχεία του Πεκίνου, αυτά των αλυσίδων Sheraton, Starwood και Hyatt, δεν επιστέφει καθόλου αποτελέσματα για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Αργήσαμε; Είναι όντως όλα fully booked; Περιμένουν να διαθέσουν τα υπόλοιπα δωμάτια αργότερα για να διαμορφώσουν τις τιμές ανάλογα με τη ζήτηση; Μένει να περιμένουμε να το δούμε.
Το παρήγορο πάντως είναι ότι αρκετές αλυσίδες, όπως η Starwood, ετοιμάζουν νέα ξενοδοχεία στο Πεκίνο, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους μέχρι τον Ιούνιο. Γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί να μείνουμε με τα sleeping bag στην Tiananmen. Στο μεταξύ, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε λιτά αλλά αξιοπρεπή καταλύμματα, όπως τα Beijing Saga International Youth Hostel (86 ευρώ το δίκλινο), Zhaolong International Youth Hostel (118 ευρώ το δίκλνο) και Beijing Feiying International Youth Hostel (98 ευρώ το δίκλινο).

(πηγή: www.in2life.gr, 15/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: