Πολυάριθμες οι εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο θέαμα που έδωσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» ενός Σαββατοκύριακου εκδηλώσεων στο Λίβερπουλ, που έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008.

Με πυροτεχνήματα, ακροβάτες και μουσικές κάθε είδους, οι κάτοικοι του Λίβερπουλ -οι επονομαζόμενοι και «σκάουζερς» από ένα είδος τοπικού φαγητού- απέτισαν φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους.

Η εκδήλωση που ξεκίνησε το βράδυ στο κέντρο της πόλης της βορειοδυτικής Αγγλίας και διήρκεσε 40 λεπτά, άνοιξε με ακροβάτες που κρέμονταν από γερανούς, σύμβολα της σημαντικής αποκατάστασης που έχει επιτευχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ωστόσο, το γεγονός της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Ρίνγκο Σταρ των Beatles τον οποίο υποδέχθηκε με ζητωκραυγές το πλήθος και εμφανίστηκε σε ένα κοντέινερ τοποθετημένο στη στέγη του Σεντ Τζορτζ'ς χολ, ενός από τα εμβληματικά κτίρια της πόλης.

Έκλεισε τη βραδιά ερμηνεύοντας το Λίβερπουλ 8, το τραγούδι που δίνει τον τίτλο στο νέο του άλμπουμ -το πρώτο από το 1974- το οποίο κυκλοφορεί σε μερικές ημέρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κοινό είχε επίσης το προνόμιο να ακούσει μια πρώτη παρουσίαση του τελευταίου σινγκλ του γκρουπ The Wombats από το Λίβερπουλ που τιτλοφορείται Μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά, κάπου 600 άνθρωποι -χορωδίες της πόλης, παιδιά, χορευτές, διασημότητες- έλαβαν μέρος σε αυτό το People's opening (άνοιγμα από το λαό).

(πηγή: www.in.gr, 12/1/2008)

Με πολλά προβλήματα και με ήχους... Beatles ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008. Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις διοργανώνονται με την ελπίδα να μπει το Λίβερπουλ στο χάρτη τον επισκεπτών.

Αν και μοιράζεται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με την πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας, το Λίβερπουλ ήδη έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα εξαιτίας κυρίως της μουσικής του ιστορίας.

Μια τέτοια χρονιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Beatles. Ο Ρίνγκο Σταρ συμμετέχει την Παρασκευή στην έναρξη των εκδηλώσεων στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες -μεταξύ άλλων ο Ντέιβ Στιούαρτ και οι Echo and the Bunnymen), ενώ την 1η Ιουνίου ο Πολ ΜακΚάρτνι θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο γήπεδο Ανφιλντ της ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ.

«Πρέπει να είναι εκεί. Είναι κομμάτι του DNA μας» δήλωσε ο δημιουργικός διευθυντής Φιλ Ρέντμοντ.

Εκτός από το φαντασμαγορικό σόου της Παρασκευής, με σόου στις ταράτσες γύρω από την πλατεία, μουσική, χορωδίες και εναέριο μπαλέτο, το Παγκόσμιο Μουσείο του Λίβερπουλ και η γκαλερί Walker, συμμετέχοντας στους εορτασμούς θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 10 το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα).

Στις 12 Ιανουαρίου στο Echo Arena παρουσιάζεται μιούζικαλ με τίτλο το όνομα της πόλης, το οποίο αποθεώνει το παρόν και το παρελθόν του Λίβερπουλ.

Αλλες εκδηλώσεις που θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες κατά τη νέα χρονιά είναι: η έκθεση Γκούσταβ Κλιμτ που θα παρουσιαστεί τον Μάιο στην γκαλερί Tate Liverpool, η επίσκεψη του Σάιμον Ράτλ και της Βερολινέζικης Φιλαρμονικής Ορχήστρας, η έκθεση «Λε Κορμπιζιέ: Η τέχνη της Αρχιτεκτονικής».

Επίσης τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το νέο πρότζεκτ της εταιρείας Artichoke -που το προηγούμενο πρότζεκτ τους «Ο Ελέφαντας του Σουλτάνου» καθήλωσε το Λονδίνο, ενώ εκτός από τις πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις η πόλη θα φιλοξενήσει και άλλο ένα μεγάλο γεγονός: τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσικής του MTV τον Νοέμβριο.

Αφιερώματα θα γίνουν και στις παμπ του Λίβερπουλ, καθώς και στους βιεννέζικους χορούς.

(πηγή: www.in.gr, 10/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: