Στην τελευταία του κατοικία ο ιστορικός κατακτητής του Έβερεστ, σερ Έντμουντ Χίλαρι

Αψηφώντας τον βροχερό καιρό, χιλιάδες Νεοζηλανδοί, αλλά και Σέρπα του Νεπάλ, συνόδευσαν την Τρίτη στην τελευταία του κατοικία τον πρώτο κατακτητή του Έβερεστ, σερ Έντμουντ Χίλαρι, που έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών.

«Ήταν ένας κολοσσός. Ήταν ο ήρωάς μας. Η εκπληκτική ζωή του ενέπνευσε το μικρό έθνος μας, αλλά και τόσους πολλούς ανθρώπους πέρα από τα σύνορά μας» τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ.

Ο Νόρμπου Τενζίνγκ, ο μεγαλύτερος γιος του Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι, που είχε συνοδεύσει τον Χίλαρι στο ταξίδι του προς την κορυφή των Ιμαλαΐων το Μάιο του 1953, είπε ότι το πνεύμα του «θα ζει για πάντα και τα προστατεύει το μεγάλο βουνό και τους ανθρώπους που αγάπησε τόσο πολύ».

Ήταν η μεγαλύτερη δημοσία δαπάνη κηδεία που έχει οργανωθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, μια τιμή που συνήθως γίνεται σε πρωθυπουργούς και γενικούς κυβερνήτες. Γιγαντοοθόνες τοποθετήθηκαν στις πόλεις όλης της χώρας, για να μεταδοθεί ζωντανά η λειτουργία στην ιστορική Εκκλησία της Παναγίας, στο προάστιο Παρνέλ, όπου είχε μεταφερθεί η σορός του Χίλαρι.

Πριν από την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης, Σέρπα του Νεπάλ κατέθεσαν τα παραδοσιακά μαντίλια τους πάνω στο φέρετρο, στην κορυφή του οποίου είχε τοποθετηθεί μια ορειβατική αξίνα. Η τελετή ξεκίνησε υπό τους ήχους της σειρήνας του πλοίου «HMNZS Endeavour», που μετέφερε το μεγάλο εξερευνητή στην πρώτη του αποστολή στην Ανταρκτική, το 1955.

Η τελετή μεταδόθηκε δορυφορικά στο Νεπάλ, αλλά και στη Βάση Σκοτ της Ανταρκτικής, που ιδρύθηκε με τη βοήθεια του Χίλαρι.

Ο Νόρμπου Τενζίνγκ και άλλοι Σέρπα που έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία για την τελετή δήλωσαν ότι το Νεπάλ τιμά τον Χίλαρι, που βοήθησε να χτιστούν 63 σχολεία στη χώρα μέσω του «Ταμείου των Ιμαλαΐων» που ίδρυσε, όταν ένας γέροντας του είπε ότι τα παιδιά του Νεπάλ «έχουν μάτια, αλλά είναι τυφλά».

Το Ταμείο έχει χτίσει επίσης δύο νοσοκομεία, δέκα κλινικές, γέφυρες και υδραγωγεία. «Είναι αδύνατον να περιγράψουμε τα όσα έκανε για μας στο Νεπάλ. Η αγάπη και η αφοσίωσή του στους Σέρπα ήταν σαν αυτή του γονιού προς το παιδί: απεριόριστη. Όταν οι Σέρπα πληροφορήθηκαν το θάνατό του, τον θρήνησαν σαν να είχαν χάσει έναν γονιό» τόνισε ο Τανζίνγκ.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και πέντε μέλη της αποστολής του 1953 στο Έβερεστ, συμπεριλαμβανομένου του Γιάν (ή Τζέιμς) Μόρις, του ανταποκριτή της εφημερίδας Times του Λονδίνου, που μετέδωσε πρώτος την είδηση της κατάκτησης των Ιμαλαΐων.

(πηγή: www.in.gr, 22/1/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: