Κανονισμός διαφάνειας των αεροπορικών εισιτηρίων

Υποχρεωτική η διευκρίνηση της τελικής τιμής

"Η Eυρωπαίκή Επιτροπή καλωσορίζει την νομική συζήτηση που διενεργείται μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναθεώρηση του Τρίτου Πακέτου για τις Αερομεταφορές. Πρόκειται για έναν καινούριο Κανονισμό, ο οποίος από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί θα υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρίες σε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στις τιμές των εισιτηρίων τους και θα είναι υποχρεωτικό πλέον να διευκρινίζεται η τελική τιμή του εισιτηρίου (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των άλλων λοιπών επιβαρύνσεων). Το συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει όλες τις πτήσεις εντός της Ε.Ε., καθώς και τις πτήσεις με αφετηρία οποιοδήποτε αεροδρόμιο κράτους μέλους της Ε.Ε.", ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση της Επιτρόπου κας Μεγκλένας Κούνεβα στην προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Μανώλη Μαυρομμάτη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στη διάρκεια της δευτερολογίας του επέμεινε στο θέμα: "Στην απάντησή σας μου είχατε αναφέρει ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου δύο μηνών, θα είχαμε και τα ονόματα ή τα αποτελέσματα της έρευνάς σας. Στη συνέχεια, σε κάποια συνέντευξή σας είδα ότι κάνατε λόγο για 4 μήνες. Επίσης, ανακοινώθηκε στις εφημερίδες το όνομα της Ryan Air και σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής υφίστανται 433 αεροπορικές εταιρίες και τουριστικά γραφεία που έχουν αυτού του είδους τα παραπλανητικά χαμηλά εισιτήρια. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι θα ήταν καλό να δώσετε σύντομα τα ονόματα ώστε να καθησυχάσετε την κοινή γνώμη και οι κανόνες ανταγωνισμού να γίνονται σεβαστοί μεταξύ των μικρών και των μεγάλων αεροπορικών εταιριών".

"Στο στάδιο αυτό, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ιστοτόπων πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμότητας, θα ήταν πρώιμη και ενάντια στο νομικό πλαίσιο ορισμένων κρατών μελών. Η Επιτροπή περιμένει ακόμα την ετυμηγορία των εθνικών δικαστηρίων σε ορισμένα κράτη μέλη. Με το κλείσιμο των υποθέσεων αυτών ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής έρευνας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά της", συμπλήρωσε στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος και κατέληξε: "Στο τέλος του 2006 ιδρύθηκε ένα νέο δίκτυο για την προστασία του καταναλωτή βάσει του Κανονισμού για την συνεργασία με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Το νέο δίκτυο παρέχει το νομικό πλαίσιο για την κοινή επίβλεψη της αγοράς και για την επιβολή του νόμου στο συγκεκριμένο τομέα. Παράδειγμα επιβολής του νόμου, με τη βοήθεια συντονισμένων ενεργειών από την Επιτροπή, αποτελεί "το ηλεκτρονικό σκούπισμα" των ιστοτόπων πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων με παραπλανητικές προσφορές. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας της Επιτροπής ήρθαν στο φως στο τέλος του Νοεμβρίου του 2007".

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 23/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: