Παρίσι

Αυτή είναι η γαλλική πρωτεύουσα που όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο Χέμινγουεϊ, στις αρχές της δεκαετίας του '30, έγραψε: "Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι". Για πολλούς ήταν και παραμένει η Πόλη του Φωτός. Για άλλους είναι το κέντρο της πολιτικής πρωτοπορίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών. Και για πολλούς άλλους είναι μια πόλη με καλαίσθητα κτίρια, πάρκα και πλατείες, που τη διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός και για την οποία έχουν γράψει όλοι οι σπουδαίοι με τον πιο νοσταλγικό θαυμασμό.

Πρωτεύουσα της Γαλλίας και μια απο τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Γνωστή και ως Πόλη του Φωτός από τότε που φωταγογήθηκαν οι κύριοι λεωφόροι τοις με φανούς γκαζιού το 1828.
Περιλαμβάνει τη πόλη του Παρισιού και τα περίχωρα και ο συνολικός της πληθυσμός ξεπερνά τα 11.000.000 κατοίκους πράγμα που τη καθιστά μια από τις μεγαλύτερες πόλης της Ευρώπης και του κόσμου. Τη διασχίζει ο ποταμός Σηκουάνας που συνδεέι το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας και συγκεκριμμένα με τη Βουργουνδία και τη Μάγχη. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης ενω τη χωρίζει σε δυο άνισες όχθες, στη δεξιά όχθη που κυριαρχούν οι επιχειρήσεις καιτα χρηματιστήρια και την αριστερή όχθη η οποία και αποτελεί παραδοσιακό τόπο διαμονής διανοούμενων και καλλιτεχνών.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
* Γαλλικό Θέατρο, εθνικό με κυρίως κλασικό περιεχόμενο όπου ανεβαίνουν κυρίως έργα του Μολιέρου .
* Το Moulin Rouge που χτίστηκε το1889 και που τ’ονομά του σημαίνει Κόκκινος Μύλος που είναι και το σήμα κατατεθέν του.
* Η Όπερα των Παρισίων η οποία ιδρύθηκε το 1875.
* Το παγκοσμίως γνωστό μουσείο του Λούβρου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1793 περιλαμβάνει πάνω απο 30.000 εκθέματα, από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα. Πριν γίνει μουσείο ήταν βασιλική κατοικία, και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου..
* Το μουσείο Ορσέ, παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που ανακατασκευάστηκε το 1986 για να στεγάσει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της χρονικής περίοδου 1848-1914, φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων, καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωρινές εκθέσεις.
* Το Grand Palais πρωτοάνοιξε στην παγκόσμια εκθεση το 1900. Μέσα στο μουσείο βρίσκονται κυρίως πίνακες ζωγραφικής. Δίπλα αλλά ενσωματωμένο στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο μουσειο φυσικής ιστορίας.
* Το μουσείο του Πάμπλο Πικάσο είναι αφιερωμένο, όπως το λέει και ο τίτλος του, στον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο. Εκτίθενται περίπου 250 έργα του Πικάσσο, πίνακες αλλά και γλυπτά.
* Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κοσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα, αρχίζει απο το Λούβρο και τους κήπους Tuileries, και φτάνει στην περιοχή La Defense..
* Ο Πύργος του Άϊφελ είναι το ορόσημο της πόλης. Χτίστηκε το 1889, ενώ στην αρχή είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση το 1900. Δέχεται πάνω απο 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 τουρίστες από τότε που κατασκευάστηκε.
* Η Αψίδα του Θριάμβου ( Arc de Triomphe) χτίστηκε από τον Ναπολέοντα απο το 1806-1835.
* Η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα.
* Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Οι δύο πύργοι έχουν ύψος 69 μέτρα, ενώ το μήκος όλης της εκκλησίας φτάνει τα 130 μέτρα και πλάτος 45 μέτρα. Συνολικά έχει χωρητικότητα 9.000 ατόμων στην εκκλησία.
* Η εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου. Η σημερινή εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1649 και ολοκληρώθηκε τον 18ο αιώνα.
* Η βασιλική του Ιερού Σταυρού είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον λόφο της Μονμάρτρης στo υψηλότερο σημείο της πόλης μετά τον Πύργο του Άιφελ. Το 1875 άρχισε να χτίζεται, το 1914 ολοκληρώθηκε.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ
Νορμανδία
Οι μαγικές ακτές της, με τη καταπληκτική ποικιλία τοπίων οπου η θάλασσα και τα κύμματά της σμηλεύουν τα βράχια , οπου η παλίροια εμφανίζει και εξαφανίζει το νερό πάνω στη χρυσή άμμο,δημιουργούν μια οπτασία γαλήνης και απεραντοσύνης. Ακτές που ξεπερνούν τα 600χμ μήκος, χρυσά λειβάδια, κοιλάδες και πευκόφυτα δάση συντελούν αυτό τον επίγηο παράδεισο.

Κοιλάδα και Κάστρα του Λίγηρα

Γνωστή και ως «Κήποι της Γαλλίας» και «Γενέτειρα της Γαλλικής γλώσσας».
Με θαυμαστή ποιότητα αρχιτεκτονικής και πολιτιστικά μνημεία που αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα ιδανικά της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού της Δυτικής Ευρώπης. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γοητείας του τοπίου και των ήπιων ρυθμών ζωής αποτέλεσε καταφύγιο και πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και συγγραφείς. Το 2000 συγγαταλέχθηκε από την UNESCO στη λίστα με στις περιοχές με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Τα πάνω από 300 κάστρα της το 10ο αιώνα είχαν ως σκοπό την οχύρωση της πόλης ενω αργότερα ήρθαν στα χέρια ευγενών. Κατα τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης πολλά καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν ενω κατα το 1ο και 2ο Παγκόσμιο πόλεμο πολλά επιτάχθηκαν από το στρατό και χρησιμοποιήθηκαν ως αρχηγία. Σήμερα τα ιδιόκτητα κάστρα χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και κάποια μάλιστα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, αλλα λειτουργούν ως ξενοδοχεία και αλλα ανοίκουν στη κυβέρνηση.
Chartres: Ο διάσημος Καθεδρικός Ναός που αποκαλείται και «Ακρόπολη της Γαλλίας» είναι ενα άρτιο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.
Blois: Το κάστρο του αποτέλεσε σύνδεσμο στο πέρασμα των αιώνων ανάμεσα στους Γάλλους Βασιλείς. Κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται νυκτερινή ξενάγηση για αγγλόφωνους επισκέπτες.
Chambord: To μεγαλύτερο κάστρο της κοιλάδας, αναγεννησιακού ρυθμού.
Amboise: Κάτω από τη σκια του εντυπωσιακού βασιλικού κάστρου εκτείνεται μια όμορφη πόλη με άσπρα σπίτια του 15ου αιώνα . Εκει θα συναντήσετε και τη παλαιότερη κατοικία του Leonardo da Vici.

(πηγή: neotourismos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: