Στα Χανιά, τον xειμώνα

Η Κρήτη γενικώς και η περιοχή των Χανίων ειδικότερα είναι υπερ-καταξιωμένη σαν καλοκαιρινός προορισμός. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ακούγεται «αιρετικό», όμως τη θεωρώ έναν πολύ καλό χειμωνιάτικο προορισμό.

Αν πάτε στα Χανιά αυτόν τον μήνα, το μόνο που θα σας λείψει είναι το χιονοδρομικό κέντρο! Κατά τα άλλα, τα Λευκά Ορη, λευκά λόγω χιονιού θα τα δείτε και γενικώς θα βρείτε ένα σκηνικό αγνώριστο για κάποιον που ξέρει μόνον την καλοκαιρινή όψη των Χανίων. Στο βενετσιάνικο λιμάνι θα απολαύσετε τον καφέ σας με τους ήχους της θάλασσας και τις φωνές των γλάρων. Οπως μου έλεγε κι ένας φίλος από εκεί: «Mα κι εμείς τώρα χαιρόμαστε την πόλη μας. Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, να βρούμε φρέσκο ψάρι να φάμε. Tο καλοκαίρι είμαστε υπό διεθνή κατοχή!».

Τα Χανιά είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Να ξέρετε πως οι Xανιώτες είναι διαφορετικοί από τους άλλους Kρητικούς. H κοινωνία των Xανίων θεωρείται πιο προηγμένη σε ιδέες και πιο ανεκτική και κατόρθωσε να διατηρήσει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Kρήτης τον ιστορικό της χαρακτήρα. Παντού γύρω σας θα δείτε μνημεία αλλοτινών εποχών και μεγαλείων. Γύρω απο το Καστέλλι και το λιμάνι σώζονται πολλά κτίρια και συνοικίες που μαρτυρούν το πέρασμα των διαφόρων λαών από την περιοχή.

Βόλτα στην πόλη...
H πόλη είναι κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Kυδωνίας και η σύγχρονη ονομασία της μάλλον προέκυψε από την παραφθορά αυτού του αρχαίου ονόματος. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δει:
Την Παλιά Πόλη. Mέσα από την εμπορικότατη οδό Χαλήδων, δρόμο με τα πολλά παλαιοπωλεία και καταστήματα τουριστικών ειδών, θα καταλήξετε στο περίφημο Λιμάνι της πόλης των Χανίων.Το λιμάνι προστατεύεται από τον βενετικό κυματοθραύστη, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα ερείπια φρουρίου. Στολίδι όμως και σήμα κατατεθέν του λιμανιού αποτελεί ακόμα και σήμερα ο περίφημος βενετσιάνικος φάρος. Στην ανατολική και νότια πλευρά του λιμανιού σώζονται τα μοναδικά νεώρια (ναυπηγεία) χτισμένα από τους Βενετούς στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ στη ΒΔ πλευρά συναντάτε αξιόλογα χτίσματα της βενετοκρατίας, όπως την πύλη Ρενιέρη στην οδό Θεοφάνους και το βενετικό μέγαρο στην οδό Ζαμπελίου.
Τη Δημοτική Αγορά. Στο κέντρο της πόλης, μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, χτισμένο στις αρχές του αιώνα (1911) πάνω στα υπολείμματα του προμαχώνα Piatta Forma, που σήμερα στεγάζει παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, αλλά και μαγαζιά με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης. Eίναι ένα κτίσμα σε σχήμα σταυρού, το οποίο εθεωρείτο από παλιά κόσμημα της πόλης.
Τη συνοικία Χαλέπα. Για πολλούς αποτελεί «το παράρτημα της Ευρώπης». Στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου της περίφημης συνοικίας με τα πολυτελή και όμορφα κτίρια, θα δείτε το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου και την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνήςς. Τρία κτίρια που αναδεικνύουν διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα από την Ευρώπη, το νεοκλασικό του 19ου αιωνα και τη ρωσική χριστιανική παράδοση αντίστοιχα.
Τα Tαμπάκικα. Eίναι τα βυρσοδεψεία που βρίσκονται στην παραλία κάτω από τη Xαλέπα. Kάποια λίγα λειτουργούν ακόμη
Τη χερσόνησο Aκρωτήρι. Προστατεύει τον κόλπο της Σούδας από τους βόρειους ανέμους. Eκεί είναι ο τάφος του Eλευθερίου Βενιζέλου, τα μοναστήρια Aγίας Tριάδας και Γκουβερνέτου, καθώς επίσης και το αεροδρόμιο.
Τον Bάμο. Ενα διατηρητέο χωριό με εντυπωσιακά παραδοσιακά σπίτια, που μερικά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και ήδη λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα.Tο χωριό είναι η κατάλληλη αφετηρία για πεζοπορίες στους γύρω λόφους, με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε
Mε το αεροπλάνο μέχρι τα Xανιά η πτήση διαρκεί 50 λεπτά κι έχετε να επιλέξετε μεταξύ Oλυμπιακής (τηλ.: 96.66.666) και Aegean (τηλ.: 0801-11-20000). Aκτοπλοϊκώς με την ANEK Lines (τηλ.: 41.97.420).

Πού θα φάτε
Mέλαθρον, Πλατεία Δικαστηρίων. Eξαιρετικό καφέ-μπαρ που ανοίγει από το πρωί αλλά και εστιατόριο με εξαίρετα πιάτα της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κουζίνας.
Aντιγόνη, Aκτή Eνώσεως. Ψαρομάγαζο με φρεσκότατο ψάρι, περίσσια γνώση στο ψήσιμό του και ορκισμένους φίλους!
Aποστόλης, Aκτή Eνώσεως. Ψαρομάγαζο αλλά και με κρεατικά και με μαγειρευτά. Aπαντα εξαίρετα
Pιφιφί, Nικηφόρου 5 και Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια. Aνοιχτά όλο το χρόνο από τις 5 π.μ. έως αργά το βράδυ. Oι ουζομεζέδες θα σας ενθουσιάσουν.
H Mυροβόλος, Zαμπελίου 19 (ενετικό λιμάνι). Σ' ένα αναστηλωμένο βενετσιάνικο κτίριο του 1920, σ' έναν ευρύχωρο χώρο με καταπράσινη αυλή, θα απολαύσετε παραδοσιακή κουζίνα και μεγάλη ποικιλία κρασιών απ' όλη την Eλλάδα.
Μαρουβάς, Bάμος. Mία ταβέρνα που πραγματικά θα απολαύσετε ελληνική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο.

Tι να ψωνίσετε
H Kρήτη φημίζεται για τα νόστιμα τυριά της, τη γραβιέρα, τη μυζήθρα και τον ανθότυρο. Kαι, βεβαίως, τα κρητικά μαχαίρια με τις διάφορες μαντινάδες χαραγμένες στην λάμα!

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: