«Σήμα Αειφορίας» για τα νησιά μας

Καλλυντικά από φύκια, γιορτές παραμυθιών και βέβαια ανακύκλωση είναι μερικές από τις προσπάθειες που πραγματοποιούν τα νησιά που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ προκειμένου να λάβουν το «Σήμα Αειφορίας». Εως τώρα στην κούρσα υπέρ του περιβάλλοντος προπορεύεται η Κέα, που ήδη έλαβε την ανάλογη πιστοποίηση, και ακολουθούν Ανδρος, Ιος, Λήμνος, Μύκονος, Μήλος και Σαμοθράκη που αναμένεται να αξιολογηθούν εντός του 2008.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τα νησιά της χώρας καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Οι ενέργειες αυτές στη συνέχεια αξιολογούνται από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το δίκτυο συντονίζεται και υποστηρίζεται επιστημονικά από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ).

«Τα νησιά έχουν μέλλον μόνο εφόσον ακολουθήσουν τον δρόμο της αειφορίας». Με τα λόγια αυτά εξηγεί τον στόχο του δικτύου ο δήμαρχος Ιου κ. Γιώργος Πουσσαίος, ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας. Οπως τονίζει στην «Κ», «η διατήρηση της φυσιογνωμίας των νησιών είναι αναγκαία τόσο για την τουριστική τους ανάπτυξη όσο και για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων τους». Συγκεκριμένα στην Ιο προβλέπεται να δημιουργηθεί υβριδικό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την καλλιέργεια και αξιοποίηση των φυκιών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χαρτόμαζα και καλλυντικά. Η δημοτική αρχή της Ιου σκοπεύει επίσης να στηρίξει με κάθε τρόπο την πρωτογενή παραγωγή στο νησί. Αρκούν όμως δυο-τρεις ενέργειες με οικολογική σφραγίδα για να λάβει ένα νησί το σήμα αειφορίας, όταν την ίδια στιγμή στον τόπο μπορεί να έχουν συμβεί περιβαλλοντικά εγκλήματα; «Σκοπός του δικτύου είναι να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Στη συνολική προσπάθεια λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν η γενική κατάσταση που επικρατεί στο νησί» τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κίμωνας Χατζημπίρος επικεφαλής της ομάδας αξιολογητών.

Οπως προσθέτει μάλιστα «η γενικότερη κατάσταση στο νησί θα μετράει όλο και περισσότερο, καθώς ετησίως θα πραγματοποιείται επαναξιολόγηση».

«Η ένταξη στο δίκτυο παροτρύνει τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους να δουν διαφορετικά τα θέματα ανάπτυξης» εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΙΠΕ κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Στο δίκτυο «ΔΑΦΝΗ» έχουν ήδη ενταχθεί 29 νησιά και 35 δήμοι, καθώς το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία καλούνται εθελοντικά να εκπονήσουν προγράμματα και να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κοινωνία. Στη συνέχεια, οι ενέργειες αυτές θα αξιολογηθούν από ομάδα 22 ερευνητών που θα βαθμολογήσουν τους συμμετέχοντες δήμους με βάση μαθηματική μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από το Πολυτεχνείο. Ετσι, η Κέα, το πρώτο νησί που αξιολογήθηκε, έλαβε 75%, ενώ 60% θεωρείται η βάση του συστήματος, καθώς ο δήμος οργάνωσε σύστημα ανακύκλωσης για ηλεκτρικές συσκευές, χαρτί και γυαλί, έκλεισε μια από τις δύο ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν στο νησί και χαρτογράφησε 9 μονοπάτια μήκους 35 χιλιομέτρων. Εντός των επόμενων μηνών θα λειτουργήσει και ο βιολογικός καθαρισμός του νησιού.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: