Γρεβενά: Ανάβαση στην Πίνδο

Απολαύστε τα πανέμορφα τοπία της Πίνδου κάνοντας εξορμήσεις στην περιοχή του Νομού Γρεβενών και στη Βάλια Κάλντα.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του νομού -είναι χτισμένη σε υψόμετρο 530 μ. στις όχθες παραπόταμου του Αλιάκμονα και μπορεί να γίνει η βάση για τις εξορμήσεις σας- πρέπει να δείτε τη Μητρόπολη, τη Βιβλιοθήκη και το Θέατρο.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε την περιήγησή σας στα βουνά της Πίνδου από το πανέμορφο χωριό Σαμαρίνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μ., στην πλαγιά του Σμόλικα. Η πυκνή, άγρια βλάστηση που περιβάλλει το χωριό και τα τρεχούμενα νερά θα σας ηρεμήσουν, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο στην πλατεία του χωριού. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σαμαρίνα θα συναντήσετε το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινάει από το πάνω μέρος του χωριού και περνώντας μέσα από ένα δάσος με ρόμπολα θα βρεθείτε στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορυφές που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μπογδάνι και τον Καπετάν Τσεκούρα. Αν έχετε σκοπό να κατακτήσετε τη βουνοκορφή του Σμόλικα, θ? ακολουθήσετε τη μακριά ράχη που στεφανώνει την απόκρημνη Βάλια Κίρνα (κοιλάδα των δαιμόνων) και μετά από πεζοπορία 3 ωρών θα βρεθείτε στην κορυφή Μόσια, λίγα μέτρα από την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα, όπου η θέα θα σας καθηλώσει: η κοιλάδα του Αώου με τις πυκνοδασωμένες ράχες του Λύγκου και της Βασιλίτσας να χάνονται στα βάθη της, ο αχανής Γράμμος, ο επιβλητικός Όλυμπος και οι αλπικές λίμνες, με πιο γνωστή τη Δρακόλιμνη, σκορπίζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Εντυπωσιακό θέαμα!
Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας θα συναντήσετε το χωριό Σμίξη, ένα μικρό γραφικό βλαχοχώρι.
Σειρά έχει η τρίτη βουνοκορφή της γρεβενιώτικης Πίνδου, η Βάλια Κάλντα. Θα την προσεγγίσετε ξεκινώντας από το Ταμπούρι. Θα περάσετε από το χωριό Τρίκωμο και θα σταματήσετε στο παλιό κεφαλοχώρι Ζιάκα για να κατηφορίσετε προς το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Θα περάσετε από το χωριό ?βδελλα και ακολουθώντας τον κύριο δρόμο θα βρεθείτε στο χωριό Περιβόλι. Από εκεί δασικός δρόμος σάς οδηγεί στις επικράτειες του Λύγκου, που με τις τέσσερις κορυφές του περιβάλλει την κοιλάδα Βάλια Κάλντα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως εθνικός δρυμός.

Εκδρομές
Στα βορειοδυτικά του νομού, σκαρφαλωμένα στις ράχες του Βοΐου βρίσκονται τα γραφικά Μαστοροχώρια και ο ?γιος Γεώργιος που τα ενώνει με τα Γρεβενά. Για να ανεβείτε εκεί θα ακολουθήσετε την πιο μεγάλη από τις παραφυάδες του Βοΐου, που φτάνει μέχρι την πόλη. Θα συναντήσετε το Οροπέδιο και λίγο πιο μετά το Λειψί και τις Εκκλησιές, χαρακτηριστικούς οικισμούς της περιοχής με πέτρινα σπίτια. Κάντε μια στάση στις Κυδωνιές με την επιβλητική εκκλησία, περάστε από τον ?γιο Κοσμά και κατευθυνθείτε προς το Κυπαρίσσι και την Καλλονή. Θα περάσετε ακόμη από το πετρόκτιστο γεφύρι της Μαέρης και θα καταλήξετε στην πέτρινη πολιτεία του Πενταλόφου. Αξίζει να επισκεφθείτε την Αμυγδαλιά, με θέα στην Πίνδο και την κοιλάδα του Αλιάκμονα, τα Αηδόνια, το Τσοτύλι και τη Μηλιά, γραφικά χωριά. Μην παραλείψετε να δείτε και τα γεφύρια της περιοχής, όπως το πεντάτοξο του Σπανού, το γεφύρι του Αζίζ Αγά και το γεφύρι της Πορτίτσας (από τα ομορφότερα), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια της Σπηλιώτισσας και της Ζάβορδας.

Σπορ
Οι λάτρεις του σκι σπεύστε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (63,5 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών). Διαθέτει δύο συρόμενους και δύο εναέριους αναβατήρες και καταπληκτική θέα. Κοντά στον τουριστικό ξενώνα του χιονοδρομικού κέντρου θα βρείτε το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για μια ξέγνοιαστη πορεία προς τη Σαμαρίνα, μέσα από χιονισμένους δασικούς δρόμους. Μπορείτε επίσης να κάνετε κανιόνινγκ ή ράφτινγκ στον Αώο ή στον Βενέτικο.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Απόσταση: 417 χλμ. από Αθήνα και 193 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Εάν δεν έχετε σκοπό να κινηθείτε με το δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να φτάσετε στο Νομό Γρεβενών: α) αεροπορικώς μέσω Κοζάνης ή Καστοριάς (τηλ.: 210-9666666) ή β) με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Γρεβενών: 24620-22242, Αθήνας: 210-5126833, Θεσσαλονίκης: 2310-595418.
Διαμονή: Στα Γρεβενά θα μείνετε στα ξενοδοχεία Αχίλλειον (τηλ.: 85600) και Μηλιώνης (τηλ.: 23223). Στη Σαμαρίνα στο ξενοδοχείο Σαμαρίνα (τηλ.: 95216). Στη Σμίξη στο Casa la Mundi (τηλ.: 25555) και Βάλια Νόστρα (τηλ.: 80151). Στο Κοσμάτι στον ξενώνα Παπαζήση (τηλ.: 22363).
Χρήσιμα: Αυτόματο: 24620, Αστυνομία: 87894, Γραφείο Τουρισμού: 28935, Δημαρχείο: 22402, Γραφείο Οικοτουρισμού - περιπέτειας: 85032, 80293.


Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Τοπικές νοστιμιές της περιοχής είναι τα τυροκομικά προϊόντα, το ψωμί στα κάρβουνα και τα ψητά κρέατα, με σπεσιαλιτέ τα μούρα (εντόσθια γεμιστά με τυρί). Στα χωριά θα βρείτε λίγα ταβερνάκια με καλό φαγητό. Στα Γρεβενά καθίστε στην ταβέρνα Αυλαίς για ψητά αλλά και νοστιμότατα μαγειρευτά. Μια άλλη καλή ταβέρνα θα βρείτε στο Περιβόλι: Αετοφωλιά της Πίνδου. Επίσης πολύ καλή ελληνική κουζίνα θα γευθείτε στα εστιατόρια των ξενώνων: Casa la Mundi και Βάλια Νόστρα στη Σμίξη.
Το κέφι ανάβει με τα Λογκατσάρια! Είναι μια παραδοσιακή αποκριάτικη γιορτή που θα σας διασκεδάσει. Στα Γρεβενά θα βρείτε καφετέριες, μπαράκια και χώρους με ζωντανή μουσική.
Φεύγοντας αξίζει να ψωνίσετε χειροποίητα υφαντά, γαλακτοκομικά προϊόντα και σπιτικό τραχανά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: