Κύθηρα

Το νησί της Κυθέρειας Αφροδίτης, των κάστρων, των δαντελωτών ακρογιαλιών και των παραδοσιακών οικισμών σάς περιμένει για να το εξερευνήσετε.

Θα αποβιβαστείτε στο λιμάνι του νησιού, την Αγία Πελαγία. Το πιο τουριστικό σημείο των Κυθήρων, όμως, είναι το Καψάλι, που βρίσκεται νότια. Είναι χτισμένο σε πανέμορφο τοπίο, με το φυσικό δίδυμο λιμανάκι του να κόβεται στη μέση από μια μικρή χερσόνησο και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το Φάρο να δεσπόζουν στις δύο κορυφές. Λίγο πιο ψηλά απλώνεται ένα πευκοδάσος, ενώ αν κοιτάξετε πιο πάνω θα δείτε το Εγκρεμνό, όπως ονομάζεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η μονή είναι σκαρφαλωμένη επάνω σε λόφο και υπήρξε ο τόπος περισυλλογής του αγίου πριν πάει στην Πάτμο και συγγράψει την περίφημη «Αποκάλυψη».

Από το Καψάλι θα σκαρφαλώσετε στην υπέροχη Χώρα των Κυθήρων. Περάστε από την πλατεία και χωθείτε στα στενά της, που περνούν ανάμεσα από κατάλευκα σπίτια, αυλές, καμάρες και εκκλησιές. Όλα τα σπίτια είναι σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους και καθώς σκαρφαλώνουν προς τα πάνω, αγκαλιάζουν το βυζαντινό κάστρο. Πάρτε το δρόμο για εκεί και μόλις φτάσετε σταθείτε να απολαύσετε τη θέα. Το βλέμμα σας θα φτάσει μέχρι τα Αντικύθηρα! Το εσωτερικό του κάστρου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Δείτε καταρχήν τις τέσσερις εκκλησίες, της Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Ορφανής, του Παντοκράτορα και του Αγίου Ιωάννη, και κάντε μια επίσκεψη στην παλιά κατοικία του Βενετσιάνου άρχοντα και αργότερα του Aγγλου αρμοστή, που σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο του νησιού.

Αξίζει να περάσετε και από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από αρχαία ευρήματα, καθώς και οικόσημα, γλυπτά, νομίσματα και βυζαντινές εικόνες. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται η περιοχή Μέσα Βούργο, που είναι διάσπαρτη από ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες.

Εκδρομές και κολύμπι
Καιρός να γνωρίσετε και το υπόλοιπο νησί. Κατεβείτε για κολύμπι μέχρι την υπέροχη παραλία Φυρή Άμμο. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Λιβάδι, έναν παραδοσιακό οικισμό με πολλά αρχοντικά. Θα δείτε τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα με τα 13 τόξα που χτίστηκε από τους Άγγλους και το αγγλικό σχολείο με τα γοτθικά παράθυρα. Το Λιβάδι είναι γεμάτο με μαγαζάκια που πουλούν κεραμικά. Περάστε ακόμη από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με υπέροχες τοιχογραφίες και μετά εξορμήστε για να δείτε και τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Ελέσσας και της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας.

Επόμενος σταθμός σας θα είναι ο Μυλοπόταμος, ένα παραδοσιακό χωριό με πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά. Προσκυνήστε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και ανεβείτε στο βενετσιάνικο κάστρο με τις εκκλησίες του και το αγγλικό δημοτικό σχολείο. Αξίζει να πάτε μέχρι τη Φόνισσα για να θαυμάσετε τους όμορφους καταρράκτες.
Στα δυτικά του νησιού θα επισκεφτείτε τον Αβλέμονα με το μικρό κάστρο στην είσοδό του. Περιηγηθείτε στην αρχαία Σκάνδια στην Παλαιόπολη, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Στο Διακόφτι θα βρείτε μια πανέμορφη αμμουδιά, ενώ θα σας εντυπωσιάσει το νησάκι Μακρυκύθηρα, που συνδέεται με τη στεριά με ένα πέρασμα και ανήκει πλέον στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Στα βόρεια αξίζει να οργανώσετε μία εκδρομή στο φαράγγι του Λαγκαδά και να κολυμπήσετε στην πανέμορφη παραλία του οικισμού ή στην Πλατιά Aμμο. Ο Καραβάς είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά, πνιγμένο στα πλατάνια και τις αμυγδαλιές. Τελευταίος σταθμός σας θα είναι ο Ποταμός, το εμπορικό κέντρο του νησιού, γεμάτο παραδοσιακά σπίτια και μοναδικού κάλλους εκκλησιές.

Αντικύθηρα
Μια και φτάσατε ως εδώ, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια επίσκεψη στα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο. Βρίσκονται ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Επάνω στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί, όπου μένουν περίπου 70 άνθρωποι. Θα το περπατήσετε όλο, θα φτάσετε μέχρι το φάρο, και θα δείτε γραφικά εκκλησάκια, ενώ στο Κάστρο σώζονται ερείπια από την αρχαία Αιγίλα. Στον Ξηροπόταμο και στην Καμαρίλα θα κάνετε θαυμάσιο μπάνιο. Νοικιάζονται δωμάτια και υπάρχουν ταβερνάκια για -τι άλλο;- φρεσκότατο ψάρι. Κοινότητα, τηλ.: 27360-33004.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στα Κύθηρα με πλοίο από τον Πειραιά (τηλ. πρακτορείου: 210-4124800, Λιμεναρχείο: 210-4226000). Μπορείτε να πάτε και οδικώς έως τη Νεάπολη Λακωνίας (356 χλμ. από Αθήνα) και από κει να πάρετε φέρι μποτ (τηλ. ΚΤΕΛ Αθήνας: 210-5124913, Λιμεναρχείο Νεάπολης: 27340-22228). Πλοία φεύγουν και από το Γύθειο (271 χλμ., τηλ. ΚΤΕΛ: 210-5124913, Λιμεναρχείο Γυθείου: 27330-22262). Η πιο σύντομη λύση είναι να πάτε αεροπορικώς (ΟΑ τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα: Κωδικός: 27350, Δήμος: 31213, Αστυνομία: 31206

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι επισκεφτείτε την ταβέρνα του Σωτήρη στον Αβλέμονα και του Μανώλη στο Διακόφτι. Να πάτε ακόμη στο εστιατόριο Μυρτώον στη Χώρα και για ψητά στον Ζορμπά. Στο Καψάλι θα καθίσετε για ούζο και μεζεδάκια στον Κούκο, ενώ ο Μάγος φημίζεται για τα μαγειρευτά του. Aλλες καλές ταβέρνες εκεί: Βέζος, Υδραγωγείο, Ζερβός. Στην Πλατειά Aμμο: Βαρκούλα. Στην Παλαιόπολη: Σκάνδια.
* Για ποτό στη Χώρα, περάστε από το Shaker, το Mercato και τον Κούκο. Στο Καψάλι, να πάτε στο Fox Anglais και το Banda Londra. Το Camelot είναι το πιο διάσημο κλαμπ του νησιού. Στον Μυλοπόταμο θα βρείτε το Καμάκι. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το καφενείο Αλέξανδρος στον Ποταμό.
* Προμηθευτείτε μέλι, αμυγδαλωτά, ντόπια τυριά και λάδι. Από το Λιβάδι αγοράστε παξιμάδια και πανέμορφα κεραμικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: