Λισαβόνα

Η «κατακτήτρια» των θαλασσών γοητεύει τον επισκέπτη με το παρελθόν της, αλλά και το σύγχρονο προσανατολισμό της.

Σπίτια σε κίτρινα και πράσινα χρώματα, παλάτια ντυμένα με πολύχρωμα πλακάκια, κήποι, αγάλματα των μεγάλων θαλασσοπόρων που κάποτε έφτασαν στα πέρατα της γης. Η Λισαβόνα, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, είναι μια πόλη σπάνιας γοητείας, που διατηρεί μεγάλο μέρος της παράδοσής της ανέγγιχτο μέχρι τις μέρες μας, καθώς και κάποια στοιχεία από το παλιό αρχιτεκτονικό της πρόσωπο. Ατενίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, χτισμένη επάνω σε μικρούς λόφους, σας περιμένει να ανακαλύψετε τις παλιές συνοικίες της, αλλά και να γνωρίσετε το μοντέρνο της πρόσωπο που δημιουργήθηκε μετά την παγκόσμια έκθεση που έγινε στην πόλη το 1998.

Βόλτα στην πόλη
Περπατήστε κάτω από τα τείχη του κάστρου του Αγίου Γεωργίου, στη λεωφόρο Ελευθερίας, και μπείτε στα στενοσόκακα. Στην περιοχή των παλιών ντοκ του λιμανιού θα δείτε μια σούπερ μοντέρνα πόλη. Περάστε από την καινούργια γέφυρα του ποταμού Τάγου, που εγκαινιάστηκε το 1998. Δείτε το μοντέρνο σταθμό των τρένων και διασκεδάστε στο Oceonarium. Από την άλλη -την παλιά- πλευρά της πόλης πάρτε τα ασανσέρ για να ανεβείτε στα ψηλά της σημεία χωρίς να σας κοπεί η ανάσα. Μια πρωτοτυπία των «ανέκαθεν εξερευνητών» ιδιαίτερα χρήσιμη και στις μέρες μας! Ένα τέτοιο «ασανσέρ» έφτιαξε ένας μαθητής του Άιφελ και θα το δείτε στη γειτονιά Μπάιξα. Τα τραμ είναι μια θαυμάσια λύση για τις μετακινήσεις σας και μια βόλτα στη «Λευκή Πόλη» - όπως λέγεται μια άλλη ιστορική και ατμοσφαιρική γειτονιά, η Αλφάμα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η βόλτα στην περιοχή Μπελέμ με τα ιστορικά μνημεία, τον καθεδρικό ναό, τα μοναστήρια και τα μουσεία, αλλά και τις μπουτίκ, τα φοβερά ζαχαροπλαστεία και τις κάβες με τα τοπικά κρασιά. Και μιλώντας για μουσεία, επισκεφθείτε τα Νασιονάλ Ντε Άρτε Αντίγκα και Αντζουλέζο. Επίσης, να πάτε στα παλάτια Νασιονάλ και Ντε Πένα.

Εκδρομές
Ξεκινήστε από τη Σίντρα με τους κήπους και τα παλάτια, όπου κατέφευγαν για να ξεκουραστούν και να εμπνευστούν οι βασιλείς και οι ποιητές. Το Εστορίλ και το Κασκαΐς είναι μέρη μοναδικής ομορφιάς. Στο Εστορίλ επισκεφθείτε και το διάσημο καζίνο. Αν αποφασίσετε να φύγετε ακόμη πιο μακριά, στη Βόρεια Πορτογαλία, το Πόρτο και η μαγευτική Κόστα Βέρντε σας περιμένουν με τις γοητευτικές εξοχές τους, τα κάστρα και τις παρα­λίες τους.

Φαγητό: Στις παλιές συνοικίες Μπάριο Άλτο και Αλφάμα απολαύστε φρέσκα ψάρια. Ψάρια και θαλασσινά θα βρείτε και στο εστιατόριο Γκαμπρίνους. Καλό φαγητό επίσης στα Αβίθ, Μπρασούκα, Τσιαμαράο, Κάσα Ντο Λεάο. Δύο καταπληκτικά (από ντεκόρ και προϊόντα) ζαχαροπλαστεία είναι τα Κονφεϊτάρια Νασιονάλ (από το 1829) και το Αντίγκα Κονφιτέιρα ντε Μπελέμ. Δοκιμάστε το μπόλο (bolo), ένα τσουρέκι νοστιμότατο. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να πιείτε κρασί Πόρτο.

Διασκέδαση: Πολύς κόσμος κυκλοφορεί το βράδυ στη λεωφόρο Ελευθερίας, όπου θα βρείτε όλα τα μπαράκια.

Αγορές: Θα βρείτε πορσελάνες και κεραμικά εξαιρετικής τέχνης και ποιότητας, παραδοσιακά προϊόντα και κρασιά, φτηνά λευκά είδη. Αγορά σαν το δικό μας Μοναστηράκι θα βρείτε στη Φέιρα ντα Λάντρα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: