Δαμασκός, πολιτιστική πρωτεύουσα των Αράβων το 2008

Η Δαμασκός ορίστηκε πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το 2008

Πολιτιστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το 2008 ορίστηκε η πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκός, η οποία θα φιλοξενήσει σε όλη τη διάρκεια του έτους μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Λιβανέζα ντίβα Φαϊρούζ, ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι και ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.

Κάθε χρόνο ο Αραβικός Σύνδεσμος ορίζει μια αραβική πρωτεύουσα, για να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 2007 πολιτιστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου ήταν το Αλγέρι.

Η Φαϊρούζ, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου μετά το θάνατο της Αιγύπτιας Ουμ Καλσούμ, θα εμφανιστεί μετά τις 28 Ιανουαρίου στην παλαιά πρωτεύουσα των Ουμαγιάδων (661-750), 20 χρόνια μετά την τελευταία συναυλία της στη Συρία.

Για το Μάιο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη, στην οποία θα λάβουν ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα και η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, ανηψιά του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε.

(πηγή www.in.gr, 2/1/2008)

Πολιτιστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το 2008 αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο η Δαμασκός, με συναυλίες κορυφαίων ονομάτων της αραβικής καλλιτεχνικής σκηνής αλλά και συνέδριο στο οποίο μετέχουν μεγάλοι δυτικοί διανοητές.

Η Λιβανέζα Φαϊρούζ, η σπουδαιότερη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου μετά τη θρυλική Ουμ Καλσούμ, πρόκειται να ανέβει στη σκηνή στις 28 Ιανουαρίου, αφού πρώτα γίνουν οι τελετές έναρξης των εορτασμών, με πυροτεχνήματα από το όρος Κουασιούν, που βρίσκεται έξω από τη Δαμασκό. H εμφάνιση της Φαϊρούζ θα αποτελέσει μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, καθώς θα είναι η πρώτη της συναυλία στη Δαμασκό μετά από είκοσι χρόνια.

Συνέδριο τον Μάιο
Τον Μάιο οργανώνεται συνέδριο με συμμετοχή μεταξύ άλλων του Αμερικανού διανοουμένου Νόαμ Τσόμσκι, του Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα και της Χιλιανής Ιζαμπέλ Αλιέντε, συγγραφέως και κόρης του δολοφονηθέντος προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Δεν καλωσορίζουν όμως όλοι τους εορτασμούς. Με το χαρακτηρισμό «εφήμερες γιορτές» ο Σύρος συγγραφέας Ιμπραήμ Χατζ Αμπντί επεσήμανε ότι «οι Σύροι διανοούμενοι ίσως πίστευαν τις υποσχέσεις των οργανωτών αν συνοδεύονταν από προσπάθειες για την απελευθέρωση ενός από τους σημαντικότερους διανοουμένους της χώρας, του Μισέλ Κιλό». Ο Κιλό φυλακίστηκε το 2006 επειδή υπέγραψε τη διακήρυξη «Δαμασκού-Βηρυτού, Βηρυτού-Δαμασκού» που υποστήριζε τον περιορισμό της συριακής επιρροής στον Λίβανο, ενώ φέτος τον Μάιο καταδικάστηκε σε τρία χρόνια στη φυλακή. Τη διακήρυξη είχαν υπογράψει περίπου 300 επιφανείς Σύροι και Λιβανέζοι, εκ των οποίων πολλοί έχουν καταλήξει στη φυλακή. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις άλλων επτά διανοουμένων που είχαν ζητήσει ενυπόγραφα τον εκδημοκρατισμό της Συρίας.

Δεν αναβαθμίζεται
Τα σχόλια του Ιμπραήμ Χατζ Αμπντί γράφτηκαν στην παναραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ», που εκδίδεται στο Λονδίνο. Μέσα από τις σελίδες της «Αλ Χαγιάτ», άλλος Σύρος συγγραφέας καταφέρθηκε επίσης εναντίον της διοργάνωσης «Η εμπειρία μου με τους οργανωτές γρήγορα εξανέμισε οποιαδήποτε ελπίδα ότι ο ρόλος του πολιτισμού, που έχει υποβαθμιστεί εδώ και δεκαετίες, θα αναβαθμιστεί ξανά», έγραψε ο Σαμάρ Γιαζμπέκ.

Κάθε χρόνο, ο αραβικός σύνδεσμος ορίζει την «πολιτιστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου». Η φετινή πρωτεύουσα (2007) ήταν το Αλγέρι.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: